Bunun aslında son derece basit bir açıklaması var: Dünyanın yavarlak şekli. Kutuplara yaklaştıkça daha basık hale gelen gezegenimizin yapısı sayesinde uçaklar düz bir çizgi üzerinde değil, kutuplara yaklaşarak uçarlar. Bu sayede arada bulunan mesafe kısalır ve uçakların varış noktalarına daha hızlı ulaşmalarını sağlar.
Antarktika'da bulunan katı beyaz tundralar ve dağlar, pilotların görme açılarını azaltarak pozisyonlarını tehlikeye düşürebilir, bu da kaza riskini oldukça artırır. Ek olarak, uçakların Antarktika hava sahasında uçarken fırtınaya yakalanma olasılığı oldukça yüksektir.
Tehlikeli bir iniş ihtimali engellenmiş olur.
Büyük Okyanus gibi geniş bir su kütlesinin üzerinde uçarken, acil iniş için güvenli bir yer yoktur.
Dünyamızın yüzeyi düz değildir. Ekvatorda meridyenler arası mesafe 111 km iken kutuplara yaklaşırken azalıyor ve kutuplarda mesafe birleşiyor. Bu nedenle uçaklar iki mesafe arasını düz gitmek yerine eğik bir açıyla gider.
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Yolcular, kalkış esnasında bir anda artan hızı hisseder çünkü bu alışık oldukları hızdan daha yüksektir. Şurada Paylaş! Ancak uçak kalkışı tamamlayıp, normal seyrine geçtikten sonra aynı hızda uçar; ne yükselme ne de alçalma yaşanmaz. Bu yüzden uçağın içindekiler sabit hızın farkına varmazlar.
Rüzgar uçağın karşısında yer alırsa uçağın hızını yavaşlatacak bir etki gösterir. Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
Su buharı, uçağın arka motorundaki egzoztan çıkarak tekrar soğuk hava dalgasıyla karşılaşır. Şurada Paylaş! Sıcak ve soğuk hava karşılaşınca, ikisinin birleşimi buz halini alır. Yani aslında gördüğümüz o beyaz şeritler duman değil, donmuş su taneleridir.
Birçok kişi bu sebeple uçakların arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu zanneder. Halbuki bu beyaz iz, uçak motorlarının egzozundan çıkan su buharı ve sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntü. Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu tarz beyaz izler oluşmaz.
Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler.
Uçakların Flightradar'ları incelendiğinde Tibet üzerinden geçmediğini fark edebilirsiniz. Tibet Özerk Bölgesi, Çin'e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alandır. 'Dünya'nın Çatısı' olarak bilinen bu bölge üzerinden pilotların uçmaması için son derece haklı nedenleri bulunuyor.
Anyang (Çin)-Manhattan (Amerika Birleşik Devletleri) arası uçuş mesafesi kaç kilometre ve uçuş kaç saat sürer? Anyang (Çin)-Manhattan (Amerika Birleşik Devletleri) arası uçuş mesafesi toplam 3527 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 4 saat 20 dakika sürüyor.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor. Bu rüzgarlar “Kuru Vadi” bölgesinde zaman zaman saatte 320 km hızla esiyor ve bölgedeki tüm nemi yok ediyor.
Uçakların havada tutunma olayı , kanatlarının alt ve üst bölümlerinde oluşan hava basınçları arasındaki bir kaç kilogramlık fark sayesinde gerçekleşir. Kaldırma kuvveti ile denge kuvveti uçuş aşamasında aynı derecede rol oynar. Uçakların yükselmesini kanatları sağlar, ileriye doğru hareket etmesini ise motorlar.
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Uçaklardaki kurallar nedeniyle ışıkların kapatılması tamamen güvenlik sebebinden kaynaklanmaktadır. Amacı ise uçağın iniş ve kalkışında yaşanacak herhangi bir aksilikte yolcularının gözlerinin karanlığı alışması ve bu sayede acil durumlarda uçaktan hızlı bir şekilde tahliye olmalarını sağlamak.
Uçakların tur atmasının nedeninin DHMİ tarafından yürütülen kalibrasyon çalışması olduğu öne sürüldü. DHMİ'ye ait kalibrasyon uçağının İstanbul Havalimanı pistleri üzerinde uçuş yaparak çalışma yaptığı bu nedenle de gelen yolcu uçaklarının iniş öncesi havada tur atarak güvenli iniş için yönlendirildikleri belirtildi.
TİCARİ yolcu uçakları ne kadar yüksekten uçabilir? Günümüzde ticari uçaklar ortalama deniz seviyesinden yaklaşık 30.000 fit (9.144 metre) yüksekliğe ve biraz ötesine ulaşan yüksek irtifalarda uçar. Yolcu olarak uçarken, kokpitten yapılan çeşitli anonslarda uçuşun seyir irtifasının anons edildiğini duyarsınız.
Uçağın motorları itme kuvveti oluşturur. Bu kuvvet hava direncinden dolayı uçağın hareket yönünün tersi yönde oluşan sürükleme kuvvetini yenerek uçağın havalanmasını sağlar. Hava direncini rüzgârlı bir günde rüzgâra karşı yürürken hissedebilirsiniz.
Rüyada Kırmızı Uçak Görmek
Zayıflayan aile bağlarının, yakın gelecekte birisinin vasıtasıyla gelişeceğine ve aile bağlarının güçleneceğine yorumlanır. Aile içindeki anlaşmazlıkların son bulacağına ve anlaşma sağlanacağına işaret edilir.
Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Buenos Aires seferi, havayolunun küresel tüm uçuş ağı içinde en uzun olanı. İnmeden, aynı uçağın içinde 18 saat sürüyor.
Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km'de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
İstanbul - Pekin uçuşu ortalama 9 saat 5 dakika sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri