Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
Barkod Numarası alabilmeniz için Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası'na kayıt olmak mecburidir. Odalardan alınacak olan Faaliyet Belgeleri ile Barkod işlemleriniz tamamlanmaktadır.
Barkod numarası; dikdörtgen şekil içinde beyaz zemin üzerine, birbirine paralel gelecek şekilde çizilmiş ve farklı genişliklerde olan siyah çizgilerden oluşan semboldür. Var olan bir ürüne ait referans numarası içermekte ve bu barkod numarasıyla ürüne ait bilgilere kolayca ulaşılmaktadır.
Belge resmi kurumlardan alınmış gibi kabul edilmektedir ve kullanımında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Devlet kapısı üzerinden alınan belgelerin alt kısmında barkod numarası yazmaktadır.
EAN kodu rastgele kullanımlı bir kod değildir. EAN-13 kodunun TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bünyesine bulunan Mal Numaralandırma Merkezine yapılacak başvuru ile alınmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Barkod Numarası Nereden Alınır? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), barkod numaraları ile ilgili yetkili resmî kuruluştur. Dolayısıyla barkod numarası almak için bu kuruluşa bağlı bir hizmete başvurmanız gerekir. Önceden barkod başvuruları için Milli Mal Numaralama Merkezi (MMNM) kullanılıyordu.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
Doğrulamak istediğiniz belgeye ait barkod numarasını giriniz. e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
e-Devlet Kapısı üzerinden alınan barkodlu belgeleri, telefonunuz ya da tabletiniz ile hızlı ve güvenli bir şekilde doğrulayabilirsiniz. İşlemi yapmak için telefonunuza ya da tabletinize “e-Devlet Belge Doğrulama” uygulamasını indirmeniz gerekmektedir.
Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 17/02/2023 tarihli duyuruya göre; 01/09/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek e-Faturalarda karekod bilgisinin zorunlu olarak bulunması gerekmektedir.
Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
Barkod, çubuk kod ya da çizgi im, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.
Ağırlığı farklı her bir ürünün barkod numarası farklı olmalıdır; bu sebeple elektronik terazilerden ürünün ağırlığını gösteren barkod etiketi basılır.
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Barkod, bir ürün, ürün veya hizmet için olarak tanımlanabilir. Barkod etiketleri ile ürün bilgilerine kolayca ulaşılabilir. Bu da insanların daha kolay tüketebilecekleri ürünler konusunda fikir sahibi olmalarını ve güven duymalarını sağlar. Barkodlar, barkod okuyucu adında optik bir okuyucu tarafından okunabilir.
Milli Eğitim Bakanlığına tıklanır. "Öğrencilik Belgesi Sorgulama" tıklanır. 1. "Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum." Onay kutusu seçilerek, "Sorgula" butonuna tıklanır. Öğrenci belgesi çıkartılacak öğrencinin isminin hizasında bulunan "Barkodlu Belge" seçeneği tıklanır.
Barkod sorgulaması sayesinde ürünlerin hangi firmaya ve hangi ülkeye ait olduğuna dair bilgilere kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Barkod sorgulama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Firma adı ile oldukça kolay bir şekilde barkod sorgulamasının yapılması mümkün olabilmektedir.
E-Devletten alınan SGK hizmet dökümü belgesinde bulunan barkod, soğuk damga ve ıslak imza yerine geçiyor. Ama günümüzde her belgenin sahtesi yapılabildiğinden, SGK hizmet döküm belgenizin sahte olup olmadığını barkod doğrulaması ile kontrol edebilirsiniz.
e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan barkodlu belge hizmetleriyle, ilgili kurumlara gitmeksizin, ihtiyaç duyduğunuz belgeleri (adli sicil belgesi, askerlik durum belgesi, öğrenci belgesi gibi) resmi açıdan geçerli olacak şekilde, yani barkodlu olarak alabilirsiniz.
Başvuru yapıldıktan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde barkod tescil belgeniz size ulaştırılacaktır. Tescil belgesi geldikten sonra da, ürünlerin verilen barkod numarası ışığında TOBB tarafından yetkili kılınan kuruluşlar vasıtasıyla numaralandırma ve istenirse master film/barkod etiketi basımı işlemleri yapılmaktadır.
Barkod, temelde ürün tanımlayıcı bir koddur. Tüm dünyada kullanılır. Sekiz ila 13 rakamdan oluşan barkod, ticari ürün tanımlamalarında kullanılan “GTIN” yani “Global Ticari Ürün Numarası” olarak da bilinir. Ürünlerin veritabanlarındaki bilgilerine erişimi sağlayan barkod, her ürün için benzersiz bir koddur.
Barkod sistemi kurulumu için en temel ihtiyaç bir bilgisayardır. Bilgisayar, barkod okuyucu ve barkod yazıcı ile birlikte donanımsal olarak barkod sistemi kurulmuş olur. İşletmeler, bu donanımların yanı sıra bir de yazılımsal bir sisteme ihtiyaç duyar. Burada da noktaya asıl barkod sistemi girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri