İki önerme, kendilerini oluşturan bileşenlerinin tüm doğruluk değeri kümesi için aynı doğruluk değerin sahipse bu iki önerme mantıksal eşdeğerdir denir.
Doğruluk değerleri aynı olan iki önermeye denk veya eşdeğer önermeler denir. p ve q önermeleri denk ise p = q şeklinde gösterilir.
Felsefede doğruluk, kuramların ve önermelerin bir niteliğidir. Bilginin nesneye olan uygunluğu için doğruluk denir. Bir şeyin doğru olması için o bilginin gerçeğe uygun olması gerekmektedir.
İki önermenin doğruluk değeri her durumda aynıysa, o önermeler, man- tıksal olarak birbirine eşdeğer veya denktir.
Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmak zorunda olan ifadelere önerme denir. Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir.
İlgili 16 soru bulundu
İki önerme, kendilerini oluşturan bileşenlerinin tüm doğruluk değeri kümesi için aynı doğruluk değerin sahipse bu iki önerme mantıksal eşdeğerdir denir. P ve Q 'ya iki bileşik önerme dersek, P ve Q mantıksal eşdeğerse P ≡ Q veya P ⇔ Q şeklinde gösterilir.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Önermeler Arası İlişkiler
Önermelerin birbiri arasında ilişkileri var. “Aynı terimlerden yapılmış iki önerme ya nicelik (sayı bakımından) ya nitelik (olumlu/olumsuz olma durumu) veya hem nicelik hem nitelik bakımından birbirinden farklı iseler, bu iki önerme arasında karşı olma vardır.”
Önermeler yapıları (basit-bileşik), nitelikleri (olumlu-olumsuz) ve nicelikleri (tümel-tikel) bakımından üçe ayrılır. Basit önerme özne, yüklem ve bağdan oluşan ve bir tek yargı bildiren önermelerdir. Birden fazla önermenin "ve, veya, ise, ancak ve ancak" bağlaçlarıyla birbirine bağlanmasıyla bileşik önermeler oluşur.
Birden fazla yargı taşıyan önermelere denir. Birden fazla önermenin mantıksal bağlaçlarla bağlanmasıyla oluşan önermelerdir ve bunlar birden çok yargı bildirirler. Mesela “İşçiler ve memurlar grevdedir.” önermesi iki yargı bildirdiğinden, bileşik bir önermedir.
Doğruluk değeri nedir? Verilen bir önermenin doğru ya da yanlış olmasına o önermenin doğruluk değeri denir. Önerme doğru ise “D” veya “1” ile ifade edilir. Önerme yanlış ise “Y” veya “0” ile ifade edilir.
'Doğruluk', daha temelde bilginin belirleyici kavramıdır. “Her bilgi doğru olma savındadır. Her bilgi ya doğrudur ya da yanlış. Bu nedenle doğru ya da yanlış olabilme –bu da başka bir şeye, bilgi nesnesine bağlı olsa da- bilgiyi bilgi kılan özelliklerin başında gelir.
Gerçeklik hakikatin kendisidir, var olan şeydir. Örneğin Evrim gerçekliktir. Doğruluk ise bilginin nesnesine uygunluğudur. Yani bir görüş belirtilir (bir önerme sunulur) ve belirtilen görüş ya yanlış ya da doğrudur.
p & q koşullu önermesinin doğruluk değeri “1” ise bu koşullu önermeye gerektirme denir.
Doğruluk değeri içerisindeki değişkenlere bağlı olarak farklılık yaratan önermelere açık önerme denir.
Aksi halde bir cümlenin önerme olduğunu iddia etmek imkansızdır. Çünkü her önerme bir doğruluk değeri- ne sahiptir.
Önermelerin ikiden fazla değere sahip olabileceklerini kabul eden mantık sistemlerine çok değerli mantık denir.
Şartlı önermeler, her biri kendi normal haber ver- me işlevinden çıkıp, başka bir işleve sahip olan önermelerden oluşan bileşik önermelerdir (I, 115). “Yüklemli” önermelerin örnekleri “İnsan canlıdır” ve “İnsan taş değildir” önermeleridir (I, 116-117; D, 36).
Çıkarım (inference, inferentia), gerekçe olarak bir veya birden çok önermeyi gösterip başka bir önermeyi öne sürmek olarak tanımlanabilir. Gerekçe olarak öne sürülen önermelere öncül, gerekçelendirilen önermeye de sonuç (veya sonuç önermesi) denir.
a) Tümel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 've' (ya da 've' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tümel evetleme eklemi" denir. 'A' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tümel evetleme önermesi" ya da "tümel evetleme" denir.
1) Tümel Niceleme İmi: 'V' olarak ifade edilir. Tümel niceleyiciler "her", "bütün", "tüm", "hepsi", "hiçbir" türünden ifadeler için kullanılır. 2) Tikel Niceleme İmi: '3' olarak ifade edilir. Tikel niceleyiciler "bazı", "kimi", "birçok" "pek çok", "birkaç" türünden ifadeler için kullanılır.
Üst karşıt önermeler aynı anda doğru olamazken, aynı anda yanlış ya da biri yanlış, diğeri doğru olabilir. Karşıtlık ilişkisi tikel önermeler arasında ise bu ilişkiye alt karşıtlık denir. Alt karşıt önermeler aynı anda doğru olurken, aynı anda yanlış olamazlar. Biri doğru diğeri yanlış olabilir.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Felsefeye Göre Tümel Nedir? Mevcut bir önermenin tümelliği "her" veya "bütün" kelimeleri ile gösterilmektedir. Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri