Barkod Sistemi Nasıl Çalışır ? Barkod, optik okuyucu ile okunduğunda karakterleri bilgisayara göndermiş olur. Bilgisayarda daha önce tanımlanmış olan barkod üzerindeki çizgilere karşılık gelen karakterler bilgisayar ekranına yansır ve bu şekilde ürünle ilgili bilgilere ulaşılmış olunur.
Temelde okuma işlemi, yansıyan ışığın çözülmesi işlemidir. CCD okuyucular temelde barkod sembolünü tarayarak kaydeder ve bu sinyali daha sonra dekoder yardımı ile elektrik sinyaline çevirerek okuma yaparlar. CCD okuyucuların okuma kafaları genelde geniştir ve kalın bir ışık yayarlar.
Sistem üzerinde yer alan kullanımı seçerek barkod veya karekodu okutarak çalışır. Okutmak istediğiniz koda doğru cihazı tutmanız ve üzerinde yer alan okuma tuşuna basarak taratmanız gerekir. Tarama işlemi bittiğinde genelde sinyal olarak uyarı sesi veren cihaz, kodu taradığını gösterir.
Bir ürünün barkodu oluşturulduktan sonra barkod okuyucusuna kodun tutulması gerekmektedir. Kırmızı sinyal gönderdikten sonra okuyucu kodu algılar ve barkodda yer alan tüm bilgiler hızlı ve kolay bir şekilde bilgisayara aktarılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Barkod sistemleri, lazer ışınları yardımı ile ürün ambalajındaki simgenin taranmasını sağlıyor. Bu işlemin ardındansa taranan simgenin bilgisayara aktarımına ve stok bilgileri ile karşılaştırılmasına geçiliyor. Böylece hızlı bir biçimde ödeme süreci tamamlanmış oluyor.
Barkod, çubuk kod ya da çizgi im, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Android için "QR Code Reader" ve "ScanLife Barcode & QR Reader" yüksek puan almıştır.
Barkod okuyucu nasıl çalışır? Barkod okuyucudan gelen lazer ışık çizgilere çarptığında barkodun görüntüsü tarayıcıya geri yansır. Kod daha sonra kasaya bağlı bilgisayara aktarılır ve stok bilgileriyle karşılaştırılarak ilgili ürünün bilgilerine ulaşılır.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Kameranızı QR koda doğru tuttuğunuzda Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar ve menüyü görüntüler. QR Okuyucu Uygulama ile: Uygulamayı açarak kare koda tuttuğunuzda menüyü hemen görüntüleyebilirsiniz.
Barkod Okuyucu Nedir Ne işe Yarar? Barkod okuyucular veri girişine hız, kolaylık ve doğruluk kazandırır. Bir barkod, uygun okuyucu ile okutulduğunda, okuyucu siyah ve beyaz çizgileri elektrik sinyallerine dönüştürür. Okuyucunun kod çözücüleri de bu sinyalleri çözerek anlayabileceğimiz rakam veya karakterlere çevirir.
Ticari işletmeler tarafından kullanılır. Barkod üzerinde yer alan ilk 3 rakam ülke kodunu, yanındaki 4 rakam ürünün üreticisinin şirket kodunu, sonraki 5 rakam ürüne ait bilgileri ve son rakamlar ise kontrol kodu olarak oluşturulmuştur.
Barkodun tarihçesi 1948 yılında Bernard SILVER tarafından ilk adımı atmasıyla ortaya çıktı. Silver, Drexel Teknoloji Enstitüsü'nde gıda üreticilerinden birinin dekanlardan birine, alışveriş sırasında ürünlerin kasalarda otomatik olarak çıkmasını sağlayacak bir sistem için araştırma yapmalarını önerdi.
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.
e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
QR kodu (İngilizce: Quick Response) veya karekod, makinelerle okutulabilen bir matris barkod (iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.
İşletmenizin büyüklüğü arttıkça müşteri memnuniyetini sağlamak açısından daha kapsamlı donanımları kullanmanızda fayda var. Kolay kullanım açısından kablosuz barkod okuyucu tercih edilebilir. Bu seçenekler dahilinde oluşturulan paketler 2000 TL ile 4500 TL arasında değişmektedir.
Barkodların olmaması durumunda, ürünlerin fiyatlarını ve diğer bilgileri elle yazmak zorunda kalırdık. Bu, mağazalarda daha yavaş bir işlem sürecine ve daha fazla hata yapma olasılığına neden olabilir. >> Barkod teknolojisi, günümüzde birçok endüstride kullanılan önemli bir teknolojidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri