Herhangi bir nedenle evden atılan, evini terk eden, sokakta yaşamak zorunda kalıp barınma imkânı olmayan ve herhangi bir kurum hizmetinden yararlanamayan, istismara açık sokakta yaşayan, evsiz, kimsesiz vatandaşların günlük olarak ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri merkezdir.
Normal şartlarda 15-20 gün kalınabiliyor ancak kış aylarında bu süreyi uzatıyoruz.
Hastane bahçeleri, camiler, esnaf yoğun caddeler, park bahçeler ve otogarlar… Özellikle büyükşehirlerde evsizler, barınmak için genellikle bu mekanları tercih ediyor.
İHBAR İÇİN ALO 153'Ü ARAMAK YETERLİ
Sizler de çevrenizdeki evsiz vatandaşları soğuk havanın olumsuzluklarından korumak, sıcak bir ortama kavuşmalarına destek olmak için; Alo 153 İBB Beyaz Masa' ya bildirmeniz halinde Zabıta ekipleri tarafından bulundukları yerden araçlarla alınarak misafir edilecekler.
Erkek Konukevi hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların Erkek Konukevine şahsen, yazılı olarak başvuru yapmaları gerekir. Ayrıca diğer kamu kurumları ile yerel yönetimlerin yönlendirmeleri ve basında çıkan haberler de ihbar olarak değerlendirilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan bütün kadınlar ve beraberindeki çocukları hiçbir ayrım yapılmadan sığınmaevine kabul edilir.
Konukevinde kalma süresi, kadının ilk kabul birimine kabul tarihinden itibaren altı aydır. Kalış süresi, kadınların güçlenme süreci değerlendirilerek gerekli hallerde uzatılır. Uzatma süresi, sosyal çalışmacı ile çocuğu var ise çocuk gelişimcinin görüşü alınarak, değerlendirme komisyonu tarafından belirlenir.
Evi olmayan, sokakta yaşayanları ALO 153 Beyaz Masa, 155, 156, 183 ihbar hatlarına ve kaymakamlıklara bildirebilmek mümkün. Sokakta kalan vatandaşların bulunduğu yer belirtildiği takdirde, zabıta, polis ya da jandarma tarafından bulundukları yerden alınıp, misafir edilecekleri yerlere ulaştırılıyor.
Açıklamada, "Bütün İstanbullulardan evsiz vatandaşlarımızın sıcak bir ortamda hayat sürebilmeleri için çevrelerindeki evsizler hakkında 112 Acil Hattı'na bilgi vermelerini bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.
Yedi gün 24 saat ücretsiz hizmet veren ALO 183'ü arayarak bulunduğunuz yere en yakın Sosyal Hizmet Merkezi, Aile Danışma Merkezi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve kadın konukevleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Evsiz, sokakta kalanları ALO 153, 155, 156, 183 ihbar hatları ve kaymakamlıklara bildirebilirsiniz.
Toplumsal ve ekonomik bir sorun teşkil eden evsizlik, bireyin ödeme gücünün yetersizliği, zihinsel ya da ruhsal sorunları (şizofreni vs.), toplumsal dışlanma, savaşlar, devletlerin parçalanması ve ülkenin ya da bireyin yaşadığı maddî sıkıntılar gibi çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir.
Macaristan'da "evsiz" olmak yasaklandı. Yürürlüğe giren yasayla evsizler para ya da hapis cezasına çarptırılacak. Bir süredir ekonomik sıkıntılar içinde bulunan Macaristan'da evsizlik sorununa karşı yeni bir çözüm geliştirildi.
Kadına şiddetin yoğun olarak tartışıldığı Türkiye'de erkekler için de İzmir ve İstanbul'da 2 sığınma evi bulunuyor.
Geleneksel konutların dışında; sokaklar, terke- dilmiş evler, otobüs durakları, parklar gibi toplum- sal alanlar ve konut olarak tasarlanmamış yerlerde ya da evsiz barınaklarında yaşayanlara evsiz in- sanlar denir (Işıkhan, 2006). Evsizler; sabit ve dü- zenli gece uyuyacak yeri olmayan kişilerdir (Nies, 2001).
Independent Türkçe. (2021). Türkiye'de tahmini 70 bin evsiz var: yüzde 95'inin erkek olmasının sebepleri neler?
Sözünü ettiğiniz evin arsası size ait ise ikametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek Barınma Yardımları kapsamında Ev Onarım veya Ev Yapımı Yardımlarına başvuru yapabilirsiniz.
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan haneler (Hanesinde memur, noter ve muhtar bulunanlar hariç) faydalanabilmektedir. TL ödeme yapılmaktadır.
Bu kişiler çoğunlukla Fatih, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş ve Şişli ilçelerinde yaşıyor. Sivil toplum kuruluşlarının verilerinin de Türkiye'de 80-100 bin evsiz bulunduğu yönünde olduğu kaydedildi. İstanbul'daki evsizlerin yüzde 99'u, geçici barınak bulamadıkları için sokakta kalıyor.
Evsizler, ABD'nin görünmeyen yüzlerinden biri. Milyonlarca kişinin sokaklarda yaşamak zorunda kaldığı ABD'de evsiz sayısı salgınla birlikte büyük artış yaşadı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Dışkapı Barınma Evi'nde kalacak yeri olmayan ya da kimsesiz vatandaşlara 365 gün 24 saat kucak açıyor. Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesapları üzerinden Başkentlilere yapılan çağrıda; sokakta kalan vatandaşların Başkent 153'e bildirilmesi istendi.
Türkiye'de şiddete maruz kalan kadınların gidebileceği 145 kadın sığınma evi var. Ancak bazı kadınlar, sığınma evlerindeki katı kurallardan rahatsız. Örneğin sığınma evlerinde cep telefonu kullanmak yasak, dışarı da izinle çıkılabiliyor.
Kadın sığınma evlerinde kalan kadınlara devlet bir maaş bağlamaz. Maddi olarak destek olunmaz. Fakat kadın sığınma evlerinde kalan kadınlar iş imkânları elde edebilir.
Resmi kanalllardan bulunduğunuz yerdeki aile ve sosyal politikalar bakanlığının ilgili birimine , belediyelere (şayet belediyenin sığınmaevi varsa) dilekçeyle başvurarak ilgili şahsın sığınmaevinde kalıp kalmadığı sorulabileceği gibi, kolluğa kayıp ihbarı yapılarak da sorgulama yapılabilir.
Kadın sığınma evine giden yol
Şiddetten etkilenen kadınlar çocukları ile birlikte alınabilir. 14 yaş ve üstü çocuklar için sadece bir yaş sınırı vardır, aksi kabul edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri