Şirketlerin, markaların yöneticileri tüzel kişi statüsünde yer alır. İmza sirkülerini sadece tüzel kişiler kullanabilir. Gerçek kişiler imza sirküleri kullanamaz. Gerçek kişiler imza sirküleri kullanmak yerine benzer bir görevi olan imza beyannamesi kullanabilir.
İmza sirküsü almak için, sizden talep edilen gerekli belgeler ile birlikte en yakın notere giderek belirli bir ücret karşılığında imza sirküsü alabilirsiniz. Teslim ettiğiniz belgeler sonucunda, size verilen 2 adet belgeye en az 3 imza atmanız istenir ve noter onayı alındıktan sonra bu iki belgeden biri size verilir.
İmza sirkülerini şirketlerin yetkili kişileri ya da imza yetkisi verdiği kişiler kullanabilmektedir. Bir yetkili kişinin imza yetkisinin bir başkasına geçmesi için noterden vekalet alınması gerekmektedir. İmza yetkisi almak için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması gerekmektedir.
Genel olarak yetkili kişinin görev süresinin tamamlanmasıyla birlikte imza sirküsünün geçerlilik süresi de sona erer. İmza sirküsü, düzenlenirken geçerlilik süresinin ne kadar olacağı belirtilmektedir. Şayet bir süre belirtilmemişse imza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur. İmza beyannamesi kişinin ticari ve kişisel faaliyetler için kimliğini kanıtlama özelliği taşır.
Ticaret Bakanlığı bazı işlemlerde noter onaylı imza sirkülerinin ibraz şartını kaldıran Yönetmelikleri yayımladı. Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre Hal Kayıt Sistemi'ne kayıt için imza sirküleri aranmayacak.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Şirket adına yetkili olan ve sorumlu olan kişiler tarafından noterden alınan imza sirküsü, resmi belgelere bir geçerlilik sağlar. Kamu ihaleleri gibi durumlarda talep edilebilen imza sirküleri, kişinin işyeri açma ve imza kullanma durumlarında da talep edilebilmektedir.
Bir kuruluş adına yürütülen tüm resmi işlemlerde ya da ticari sözleşmelerde, yetkili kişilerce atılan imzaların kayıt altına alındığı imza sirküsü; olası sahte girişimlere karşı oluşabilecek sorunların çözümü için en önemli belge niteliğini taşımaktadır.
İmza sirküsü resmi bir belge niteliğindedir. İmzalar da hukuki değere sahiptir. Sahte imza kullanımının önüne geçerek, dolandırıcılığı engeller. Temsile yetkili kişiler dışında işlem yapılmasını önler.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
b) Adi ortaklıklarda kurumsal temsil değil, bir ortağın diğer ortağı vekalet hükümlerine göre temsili söz konusu olduğundan bunlar için kurumsal bir temsili (adi ortaklığı temsili) gösterecek şekilde imza sirküleri yapılması mümkün değildir.
İmza sirküsü, temelde kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olan belgedir. İmza beyannamesi ise kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında hazırlanan, üzerinde nüfus bilgileri ile imza örneklerinin olduğu belgedir.
İmza sirküleri, şirketin yetkili kişileri veya imza yetkisi bulunan kişiler tarafından kullanılabilir. İmza yetkisini bir başkasına geçirebilmek için noterden vekalet alınmalıdır. Yetkiyi alan ve veren kişi vekaletnameyi imzalamalı ve notere sunmalıdır.
Ünvan değiştiği için yeni imza sirküleri çıkarmak gerekir bunun içinde imza beyanının yenilenmesi gerekir.
Ancak sahte evrak ve imza sorunlarını önlemek için düzenlenen imza sirkülerini e-devletten almak mümkün değildir. Resmi bir nitelik taşıyan bu belgeleri, güvenlik açısından noter huzurunda almak şartı vardır. Temsil yetkisi olan tüm kişilerin noter huzurunda bulunması ve ıslak imza atması gerekir.
İmza beyannamesi gerçek kişilerin notere şahsi olarak müracaatları ile alabildiği bir belgedir. Sirküler bir nitelik taşımaz. İmza sahteciliğinin önlenmesi bakımından etkili olan belgede kişinin nüfus bilgileri ile imza örnekleri yer alır. Kullanımı sırasında beyanname ile kimlik bir arada sunulur.
Acrobat veya Acrobat Reader'da açılan bir PDF herhangi bir geçerli dijital imza içeriyorsa, belgenin üstünde "İmzalandı ve tüm imzalar geçerli.
Dijital İmzalar doğrulandığında, imza durumunu belirtmek için belge mesaj çubuğunda bir simge görüntülenir. Diğer durum ayrıntıları İmza panelinde ve İmza Özellikleri iletişim kutusunda görüntülenir.
Kullanıcıların bu fırsattan yararlanması için elektronik imza kurulumunu farklı bilgisayarlara driver (sürücü) kurulumu yapması gerekir. Bu sayede birden fazla bilgisayarda elektronik imzanın kullanılması mümkün olacaktır.
Aynı şekilde şirket bilgilerinde değişiklik olması da imza sirkülerinin güncelliğini yitirmesine sebep olabilir. İmza sirküleri kaybolursa da notere tekrar başvuru yapmak gerekir.
İmza beyannamesi her ne kadar imza sirküleri olarak kullanılamasa da işlevleri aynı sayılabilir. İmza beyannamesi de tıpkı imza sirküleri gibi hem ticari hem de kişisel faaliyetlerde resmi bir nitelik olarak kullanılır.
İmza beyannamesi resmi işlemlerde evrak sahteciliğin önüne geçmek amacıyla imza doğrulaması işlemlerinde kullanılan bir belgedir. Kişinin attığı imza, yasal olarak kanun nezdinden bir etkisi olur. İmza örneği ve nüfus bilgileriyle beraber notere başvurularak bu işlem gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri