Bartın valisi Nurtaç Aslan'ın açıklamasına göre patlamadan sonra beş kişi 350 metrenin altında ve 44 kişi 300 metrenin altında mahsur kaldı. Kazadan 58 işçi kendi imkanlarıyla kurtuldu, 11 işçi arama-kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı; 43 işçi öldü.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamada 22 kişinin öldüğünü açıkladı. Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlama sonrası yer altında mahsur kalan madenciler olduğunu açıkladı. Arslan, ilk bilgilere göre yer altında 49 kişinin olduğunu söyledi.
Maden ocağındaki patlamanın ardından Bartın Valisi Nurtaç Arslan, göçük altında kalan işçiler olduğunu açıkladı. Kaç işçinin mahsur kaldığı henüz bilinmiyor. Vali Arslan, “Eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta 5 işçi vardı, 12 işçimizi kurtardık” açıklamasında bulundu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 42 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca 8'i tutuklu 24 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı.
Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden odağındaki göçükte 1 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı; 4 işçinin kurtarılması için çalışma yürütülüyor. Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında eksi 450 kotunda göçük meydana geldi.
İlgili 15 soru bulundu
TRT Haber'e konuşan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, "İçeride 280 kişi var, dört kişi etkilendi. Biri canlı olarak kurtarıldı. Bir kişi ağır yaralı. İki kişiden canlı ses alınabiliyor.
Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası, olaydan sonra ilk kez toplanan TBMM'nin ana gündem maddesi oldu.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen patlamada 43 madenci hayatını kaybetti, 10 işçi de yaralandı.
Bartın'da meydana gelen grizu maden patlamasında hayatını kaybedenlerin sayısı 42 oldu. Açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı.
Grizu, metanla havanın karışımını ifade etmektedir. Metan (grizu) patlaması, maden havasında % 4 – 15 metan bulunduğu durumlarda gerçekleşebilir; en güçlü patlama ise % 9,5 metan ihtivası ile meydana gelir. % 15'in üzerinde metan ihtiva eden ortamlar ise, yanıcı ve parlayıcı özellik taşımaktadır.
Bu defaki facia, Karadeniz kıyılarında Bartın'da meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, yerin 300 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlaması sonrası 41 madenci yaşamını yitirdi, durumu kritik olan 11 maden işçisi ise tedavi altında.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
ENKAZ ALTINDA NE KADAR HAYATTA KALINIR? Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor.
Soruşturma başlatıldı
Öte yandan Bartın Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Bartın'ın Amasra ilçesindeki taş kömürü maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi.
2014'te 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının grizu patlaması ve karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklandığı açıklanmıştı.
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında grizu patlaması meydana geldi. Patlamanın yaşandığı madende 41 işçi hayatını kaybetti.
Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir.
1984 yılbaşından itibaren Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlanarak “A.T.İ. Müessesesi'' tüzel kimliği alınmıştır. Tarihi 05.04.1994 kararları ile Müessese'nin 1994 yılı sonuna kadar özelleştirilmesi veya kapatılması kararlaştırılmıştır.
Bu ifade Amasra davası iddianamesinden, sahibi ise işçilerden Burak Sümertaş. 14 Ekim 2022'de TTK'ya bağlı Amasra Maden müessesesinde meydana gelen patlamada 41 madencinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin yaralandığı olayda daha sonra hastanede tedavisi süren iki madenci daha yaşamını yitirmiş, can kaybı 43'e ...
Patlamada 28 işçi hayatını kaybetti. Patlamanın meydana geldiği madenin ise geçmişte Erdoğan'la yakın ilişkide olan ve son olarak dünyada yayınlanan 'Pandora Belgeleri'nde adı geçen Mehmet Hattat'a ait olduğu ortaya çıktı.”
Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.
Kaza. 14 Ekim 2022 günü TSİ 18.15'te Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında bir patlama oldu ve saatler sonra maden ocağı içinde yangın çıktı. Patlamanın yaşandığı sırada madende yaklaşık 110 işçi vardı ve yaklaşık yarısı 300 metre derinlikteydi.
Manisa'nın Soma ilçesindeki bir yer üstü maden ocağında toprak kayması meydana geldi. Toprak altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti, 3 işçi de yaralandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri