`~ Süzme Yöntemi: Bu yöntem, katı - sıvı karışımları birbirinden ayırmak için kullanılmaktadır. Süzme için genel olarak süzgeç gibi eşyalar kullanılıyor. Bunun en basit örneği çaydır.
Fiziksel Ayırma Yöntemleri
-Bazı maddeler mıknatıstan ve elektrikten etkilenme özellikleri ile ayrılabilir. Ayıklama, tokaçlama, eleme, süzme, santrifüjleme yöntemleri tanecik boyutlarının farklı olmasına dayanır.
Bir katıyı bir sıvıdan ayırmak için en çok kullanılan yöntem süzmedir. Bu iş için bir huni ve süzgeç kağıdından yararlanılır. Süzülerek ayrılan katının gravimetrik yöntemlerle miktarı tayin edilecekse gözenekleri çok ince olan ve yandığı zaman kül bırakmayan özel süzgeç kağıtları kullanılır.
Yapılışı:ilk önce sıcak suyu dolmasına bir miktar kalacak şekilde dolduruyoruz.Doldurduktan sonra şeker atıp iyice karıştırıyoruz.Daha sonra da çay kaşığıyla çay döküp yavaşça şekerli suyun karışmadığını gözlemliyoruz.Bunun nedeni öz kütle farkı ve şekerdir.
Süzme yöntemi: Kalın tanecikleri ile karışmış olan sıvı maddeleri birbirinden ayırmak için Süzme yöntemi kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Ayrımsal damıtma, kaynama noktaları birbirinden farklı sıvıların karışımlarına uygulanan damıtma işlemidir. Sıvı+sıvı homojen çözeltiler için kullanır. Karışım damıtma kabında ısıtılınca, kaynama noktası düşük olan sıvı kaynayarak karışımdan ayrılır.
Homojen karışımlar
Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Karışımı meydana getiren maddeler gözle veya optik aletlerle görülemezler, Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyunu homojen karışıma örnek verebiliriz.
Çay ve çay yapraklarının en kolay şekilde birbirinden ayrılma yolu ELEME YÖNTEMİNİ kullanmaktır. Bizler aynı çay ve çay yapraklarını süzdürme yöntemi ile ayırdığımız gibi başka şekilde de kullanabiliriz.
Ayrımsal kristallendirme, karışımdaki iki bileşen de suda çözündüğünden, bileşenlerin farklı çözünürlüklere sahip olmalarından yararlanılarak uygulanan ayırma tekniğidir. Örneğin tuz-şeker karışımını ayırmak için önce suya atılarak çözünmeleri sağlanır.
Flotasyon veya yüzdürme yöntemi, üretilecek cevherin su sevme (hidrofilik) ve su sevmeme (hidrofobik) özelliklerini kullanarak sıvı içerisinde kabarcık oluşturarak suda yüzmesi veya batması ile diğer malzemelerden ayrılmasını sağlayan bir zenginleştirme yöntemidir.
Bir süspansiyondaki katı taneciklerin ayrılması için karışım, bir huni içine yerleştirilen süzgeç kâğıdından geçirilir. Bu işleme süzme, işlemde kullanılan özel kâğıtlara ise süzgeç kâğıdı denir. Kâğıtlar büyük tabakalar hâlinde ya da (genellikle 12 cm çapında) dairesel kesilmiş olarak bulunur.
Süzme işleminde katı tanecikleri geçirmeyen süzgeçler kullanılır. Çay süzgeci,Makarna süzgeci örnek verilebilir. Örnek: Kum-Su,Su-Talaş vb. Değişik irilikteki katı taneciklerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için eleme yöntemi kullanılır.
↔ Su ile çay yaprağı karışımı nasıl ayrılmaktadır? ↔ Cevap süzme olmalıdır. Çünkü katılar ile sıvılar süzme yöntemi ile ayrılır.Süzme yönteminde süzgeç kullanılır.Süzgeç yoluyla su ile çay yaprağı karışımını ayırabiliriz.
Süspansiyon şeklindeki karışımları bileşenlerine ayırmak için süzme yöntemi kullanılır.
Süzme ile ayırma yönteminde, karışım bir süzgeçten geçirilir. Süzgecin gözeneklerinden daha büyük olan katı tanecikler süzgecin üzerinde birikir. Süzdükten sonra süzgeçte kalan maddeyi ayırdığımızda, karışımdaki maddeleri birbirinden ayırmış oluruz.
Katı veya sıvı bir karışımın eklenen çözücü yardımıyla karıştığı diğer katı ve sıvıdan ayrılması işlemine ekstraksiyon (özütleme, çekme) denir.
Kristallendirilecek maddenin, uygun bir çözücü içinde, sıcakta doygun bir çözeltisi hazırlanır. Bu çözelti, daha önceden ısıtılmış bir huni ile temiz bir erlen içine sıcak sıcak süzülür. Bu süzmenin amacı, o çözücü içinde sıcakta çözünmeyen katı partikülleri ayırmaktır.
Süzme işlemi yaparken öncelikle doğru süzgeç kağıdı seçilmeli ve kullanılacak süzgeç kağıdı doğru şekilde katlanıp huniye yerleştirilmelidir. Süzgeç kağıdı çözücü ile ıslatılarak huni içerisine tam olarak oturtulmalıdır. Süzülecek karışım kontrollü bir şekilde huniye dökülmelidir.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir.
4. Tek demlik çay nasıl yapılır? Demliğinize su doldurup kaynatın ve su kaynadıktan sonra 2 yemek kaşığı çay ekleyin. Çayı ekledikten sonra ocağınızın altını kapatın ve 3-4 dakika çayınızın demlenmesini bekleyin.
- Çay çay özütü ve kaynar suyun birleşmesi ile oluşan bir karışımdır.
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Sıvı-Sıvı : Kolonya, Sirke.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri