Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Baş kaldırmak (bir şeye, birine) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ayaklanmak, isyan etmek, karşı gelmek.
Baş etmek deyimi günlük dilde en çok kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.
Deyim. [1] Bir işin yapılması anlamında tüm tehlikeleri göze almak.
Başını döndürmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1 . (Korku, içki, tütün vb) Baygınlık vermek, bayılacak duruma getirmek. 2. Çok beğenmek, büyük bir ilgi duymak.
İlgili 45 soru bulundu
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Baş etmek gücü yetmek, direnç göstermek anlamına gelmektedir. Deyim içerisinde de sıklıkla kullanılan bu kelime, güç durumları açıklamak için tercih edilmektedir. Baş etmek kelimesi olaylarla mücadele etmek, emek vermek ve zor olan olaylardan çıkmak anlamına gelmektedir. Baş etmek deyiminin anlamı, başarı kazanmaktır.
“Bu iş de baş ağrısı oldu bize.” gibi bir örnekte bağlam içinde değerlendirildiğinde “baş ağrısı” somut bir anlamdan soyuta geçmiş “rahatsızlık veren durum, olay” anlamını taşımaya başlamıştır. Öyleyse, deyimdir.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
[1] Nişanlı ya da evli olmak. [2] Özgür olmamak. [3] Görevi nedeniyle yerinden ayrılamayacak durumda olmak.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. İğne atsan yere düşmez deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Alıkoymak sözcüğü, almak ve koymak kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş, birleşik geçişli bir fiildir. Dil devriminden sonra literatüre girmiş olan alıkoymak kelimesinin sözlük anlamı bir kimseyi, bir yerde zorla tutmaktır.
Ayaklanma kelimesiyle eş anlamlı olan başkaldırı, isyan etmek ve mevcut kuralları değiştirmek için kargaşa çıkarmak anlamına gelir. Başkaldırı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Baş ve kaldırmak kelimelerinden oluşan başkaldırı, birleşik bir isimdir. Türkçede birleşik isimler ayrı değil bitişik yazılır.
El kaldırmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
[1] şakaya dayanmak, katlanmak.
El ele vermek deyimi günümüzün en sık kullanılan deyimlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle bu deyimin kullanımı olumlu bir anlamada gelir. Çünkü el ele vermek genelde insanların güçlerini birleştirmesi için işe yarayan bir deyimdir.
Başını beklemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: gözetlemek.
Dilimizde bulunan atasözlerinden birisi de Akla Gelmeyen Başa Gelir sözüdür. Bu atasözünün anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde şu şekilde belirtilmiştir: - Akla Gelmeyen Başa Gelir atasözünün anlamı insan, umulmadık hatıra gelmedik şeyler ile daima karşılaşabilir anlamına gelmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş eğmek (birine) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyim. [1] Beklediği yardım gelmeyince, kendi işini kendisi yapmak zorunda kalmak.
Fol yok yumurta yok deyiminin anlamı herhangi bir sebep ya da ilişki olmaması demektir. Ortada konuyla ilgili belirti yokken varmış gibi davranmak anlamındadır. Fol yok yumurta yok bir deyimdir.
Burnu havada olmak, kişinin kendisini çok fazla beğenmesi ve kendisini herkesten üstün görmesi anlamında kullanılan bir deyimdir. Kendini beğenen ve kendini başkalarından üstün gören kişileri ifade etmek için burnu havada olmak deyiminin kullanıldığı ifade edilebilir.
Bin dereden su getirmek deyimi sıklıkla ne yapılırsa yapılsın ne vaat edilirse edilsin fayda etmeyeceğini, işe yaramayacağını anlatmak amacı ile söylenilen bir deyimdir. Olumsuz olarak çok dolambaçlı gerekçeler öne sürmek, oyalamak için türlü nedenler göstermek anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.
Burnunda tütmek deyimi, birine duyulan aşırı özlemin tanımlama noktasında kullanılmaktadır. İnsanlar karşı taraftaki kişiyi görmeyi istediğinde ve bu o an için pek mümkün olmadığında bu deyim kendisini öne çıkarmaktadır. Uzun süreler boyunca o kişinin hiç görülmemiş olması, sevgi ihtiyacını daha da fazla artırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri