a. Baş sözüyle oluşturulan sıfat tamlamaları: başağırlık, başbakan, başbayan, başçavuş, başeser, başfiyat, başhekim, başhemşire, başkahraman, başkent, başkomutan, başköşe, başmüfettiş, başöğretmen, başparmak, başpehlivan, başrol, başsavcı, başyazar vb.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Genellikle baş ucu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak bu kelimenin doğru yazım şekli başucu şeklinde bitişik olmalıdır. Bazı kelimelerin yanlış yazılması o kelimenin anlamının değişmesine sebep olabilir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Genelde sıfat tamlamaları üzerinden baş olarak değerlendirilen sözcükler bitişik şekilde yazılır. Ancak bu sözcük ayrı olarak ele alınır. Çünkü taşımış olduğu anlamı bozmaması için 'baş tacı' biçiminde yazılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
En çok yazım hatası yapılan sözcük grupları arasında başüstüne gelmektedir. Bu doğrultuda baş ve üstüne kelimeleri bir araya gelmek suretiyle belli bir anlam taşır. Bu konuda Kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı, 'Başüstüne' biçiminde bitişik halidir.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Baş başa kelimesinin TDK'ya göre nasıl doğru yazıldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. TDK'ya göre baş başa kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır.
BAŞLI BAŞINA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin başlı başına mı, başlıbaşına mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı başlı başına şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Baş başa kelimesi doğru yazılışı baş başa şeklinde kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre baş başa kelimesinin doğru yazılması için ayrı yazılması gerekmektedir. Genellikle yazım yanlışı olarak ise başbaşa şeklinde bitişik yazıldığı görülmektedir.
Bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı Bitişik olarak gerçekleşmesidir. Yani 'başucu' olarak ele alınır ve kullanılır. Herhangi bir bölgenin baş kısmına yakın olması olarak ifade etmek mümkün.
Başucu kelimesi hakkında düşülen en büyük yanlış baş ucu olarak yazılmasıdır. Ancak ayrı yazılması bir yazım yanlışıdır. Çünkü baş ucu olarak yazılmaz. Doğru olan yazım şekli başucu olandır.
“Baş” sözcüğüyle oluşturulan bileşik sözcükler bitişik yazılır: başbakan, başçavuş, başgardiyan, başgarson, başhekim, başhemşire, başkahraman, başmüdürlük, başoyuncu, başrol, başyazar… e.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Sazangillerden, yüzgeçleri kırmızı, 25-30 santimetre boyunda, eti kılçıklı bir tatlı su balığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle kızıl kanat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kızılkanat şeklinde olmalıdır.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
BASBAYAĞI KELİMESİNİN ANLAMI
Alışılandan, bilinenden hiçbir farkı olmayan, bilindiği gibi anlamına gelir. Ayrıca alışıldığı gibi anlamında da kullanılır. Bu kelime genellikle bas bayağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı basbayağı şeklinde olmalıdır.
— Yukarıdakiler dışında “baş” sözcüğü ayrı yazılır. Örnekler: başa baş baş ağrısı
Şaheser sözcüğünün yerine kullanılabilen başeser kelimesi bitişik olarak yazılır. Başeser TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'nun bitişik olarak yazılması gereken birleşik sözcükler kategorisine dahildir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Başhemşire kelimesi baş ve hemşire kelimesinin bitişik yazılması halinde doğru olarak ifade edilmektedir. Başhemşire kelimesinin doğru yazılışı '' Başhemşire'' olarak ifade edilmektedir.
Din ve mitoloji ile ilgili özel adlar büyük harfle başlar: Tanrı, Allah, İlah, Cebrail, Zeus, Osiris, Kibele vb.
Dilimizde bu kelime genellikle baş örtülü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başörtülü şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle baş vuru şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başvuru şeklinde olmalıdır.
Lakap, rütbe ve unvanlarda büyük harf kullanılmaz (Örn., Baş Önder Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri