"Başı Sıkışmak" deyimi, Türkçede bir kişinin zor bir duruma düşmesi, sıkıntılı bir durumla karşı karşıya kalması veya çözülmesi zor bir problemle yüz yüze gelmesi anlamına gelir.
“Bir kimseye zarar vermek için fırsat kollamak, hınç duymak; öc almak için fırsat beklemek” (Yurtbaşı, 2013: 62).
"İş işten geçti, artık yapacak bir şey kalmadı" anlamında kullanılan bir söz.
[1] Bir süre şaşkın vaziyette kalmak. [2] Ne söyleyeceğini, ne diyeceğini bilememek.
Kolu kanadı kırılmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
İlgili 40 soru bulundu
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
"Dona kalmak" deyimi, birinin çok şaşırmasından veya bir durum karşısında ne yapacağını bilemeyip çaresiz kalmaktan dolayı hareketsiz veya tepkisiz bir hal alması anlamına gelir.
Gözleri parlamak deyimi mutlu olduğunun yüzünden ya da gözlerinden belli olması demektir. Türkçede deyimler cümle içinde sıklıkla kullanılmaktadır. Gözleri Parlamak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Gözleri parlamak deyiminin anlamı gözlerinde istek ve sevinç belirmesi anlamındadır.
"Gözü gönlü tok olmak", bir kişinin sahip olduklarından memnun olduğu, daha fazlasını arzulamadığı veya hırs göstermediği anlamına gelir. Bu deyim, hem maddi hem de manevi açıdan bir doygunluk ve içsel bir huzur durumunu ifade eder.
[1] Birine aşırı hoşgörü, ilgi ve yakınlık göstererek şımartmak.
Eylem. [2] yakalanmak. [3] birine muhtaç olmak.
[1] Yönetimi eline geçirmek. [2] İdareyi kendisi üstlenmek.
nevro “sinir”) “Kendini tuttuğunu belli etmemeye çalıştığı halde öfkeden yüz ifâdesi değişmek, çok sinirlenmek” anlamına gelen Nevri dönmek deyiminde geçer: Kaynanasını görür görmez gelinin nevri döner (Hüseyin R. Gürpınar).
Defterden silmek deyimi var olan dostluğunu artık bitirmek, bir kişiyi hayatından çıkarmak anlamına gelmektedir. Defterden silmek deyimi genellikle öfke anlarında söylenilen bir sözdür.
Günlük konuşmalarda, yemek yemeyi çok ertelediğinde veya uzun süre aç kaldığında kullanılır. Bu deyim, açlığın şiddetini vurgulamak için abartılı bir biçimde kullanılır ve genellikle acil bir şekilde yemek ihtiyacını belirtmek amacıyla tercih edilir.
"Damdan düşer gibi" deyimi, genellikle ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlar için kullanılır. Bu ifade, bir kişinin ya da olayın, hiç beklenmeyen bir anda ve sürpriz bir şekilde karşımıza çıkması durumunu anlatmakta kullanılır.
[1] Hareketli, coşkunolmak. [2] Birine içten bir sevgi beslemek, yakınlık duymak.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
"Dırdır etmek" deyimi, Türkçede sürekli şikayet etme, mırıldanma veya başkasına bıkkınlık verici şekilde sürekli bir şeyler söyleme davranışını ifade eder.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri