Bugünkü makalemizde şirket ortaklarının şirket borçlarından sorumluluğu hakkında yargıtay kararı paylaşacağız. Bilindiği üzere şirket borçlarından şirket ortakları şahsi olarak borçlu değildir. (Kamu borçları hariç olup bu borçlarda ortaklar hisselerine göre sorumlu olabilmektedir.)
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca anonim şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı şahsi olarak sorumlu değildir.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usülü Hakkında Kanun'un 35. maddesinin I. fıkrasına göre, limited şirket ortakları, şirket malvarlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu borçlarından dolayı kendi malvarlıkları ile ve hisseleri oranında sorumludurlar.
Limited şirket ortakları şirketin SGK borçlarından şirketteki payları oranında şahsi malvarlıkları ile sınırsız sorumludur. Kurum tarafından ortaklar aleyhine takip yapılabilmesi için şirketten ve diğer müteselsil sorumlulardan borcun tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması gerekir.
Bu nedenle, limited şirketlerin borçları şirketten alınır ve ortakların kişisel varlıkları borçlar için sorumlu değildir. Ancak, limited şirketlerin borçlarını ödemek için varlıklarını kullanması gerekir ve eğer şirket yeterli varlığa sahip değilse, borçlarını ödeyemeyebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Limited şirkette ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.
Genel kuralı olarak mükelleflerin vergi borcundan dolayı kendilerine bizzat sorumluluğu esas olup, ilgili vergi yasalarına göre belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşlerin diğer eşin borcundan dolayı sorumlu olmaları mümkün değildir.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun (AATUHK) madde 35'te limited şirketin kamu borçlarından dolayı şirket ortaklarının sorumluluğu düzenlenmiştir.
Konuya ilişkin yerleşik yargı uygulaması mirasçıların, miras bırakanın yönetici veya ortağı olduğu şirketlerden dolayı sorumlu olduğu vergi cezalarının mirasçılara intikal etmeyeceği yönündedir.
Emekli maaşına haciz konulabilir? Emekli maaşına haciz SGK, vergi ve nafaka borcu ve sonradan verilen rıza harici konulamaz.
Ortakların sorumluluğu, taahhüt ettikleri sermaye payları ile şirkete karşı sorumludurlar. YK üyesi olan ortaklar sermaye paylarına bakılmaksızın şirketin tüm kamu borçlarından sorumludur. YK üyesi olmayan ortaklar ise kamu borçlarından herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır.
“Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.” Bu maddeden de anlaşılacağı üzere şirket bütün borçlarından kendi malvarlığıyla sorumlu olacaktır. Ödenmeyen kamu borçlarının da icra yoluyla şirket malvarlığından tahsili bu şekilde mümkün olacaktır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır. Ardından kişinin ikametgâh evine haciz işlemi başlatılır.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Kamu Borçlarından Sorumluluk
Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu borçlarından müdürler, tüm şahsi mal varlığı ile herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın sorumludur.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır. Bu konuda borcun ne için yapıldığı ve borç karşılığında edinilen mallar önemli olup, evlilik birliği içinde gerçekleşen borçlar bu kapsamdadır.
Mirasçılar, mirasbırakanın intikale elverişli tüm borçlarından, kural olarak kendilerine intikal eden terekeyle sınırlı olmaksızın kişisel malvarlıklarıyla ve müteselsilen sorumlu olurlar.
Vefat eden kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçtiği için, söz konusu borç artık yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Ölüm halinde borç sona ermez.
TBK 202'nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir. Daha açık anlatımla, işletmenin halihazırda mevcut borçlarından artık asli sorumlu kişi işletmeyi devralan yeni sahibidir.
Dolayısıyla Kurumun sigorta primlerinden doğan alacakları,eskiden olduğu gibi Borçlar Yasasının 125. maddesine göre 10 yıllık zamanaşımısüresine tabi olacaktır. Zamanaşımıbaşlangıcı da Borçlar Kanunun 128. maddesi uyarınca alacağın muaccel olduğu, yani ödeme tarihininson günü olacaktır.
İşverenlerin SGK borç sorgulama işlemlerini yapması için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi İnternet adresinden e-SGK başlığının altında diğer uygulamalar kısmındaki e-Borç Sorgulama kısmına girmesi gerekmektedir.
II-) Madde Gerekçesi:
Madde eşlerin hangi borçlardan hem kişisel mallarıyla hem de ortaklık mallarıyla sorumlu olduğunu hükme bağlamıştır.
Bunun gibi, evlilik devam ederken eşin borçları da, eşe aittir. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. EMK sisteminde evlilik, boşanma veya ölüm ile sona erdiği takdirde, mallar ayrılmaktadır.
Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan bir şirket İcra-İflas Kanunu ve Ticaret Hukuku kapsamında farklı yollara başvurabilir. Bunlardan ilki şirketin tekrar yenilenmesi yoludur. Bu konkordato ve iflasın ertelenmesi yolllarıyla mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri