Başarısızlığın da en az başarı kadar önemli olduğu ve doğru kullanıldığında kişisel gelişime ciddi derecede katkı sağladığı hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Aynı zamanda başarı gibi başarısızlık da hayatın doğal ve korkulmaması gereken bir sonucu.
Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir. Başarısızlık ise; kişinin isteyip beklediği sonuca ulaşamamasıdır. İnsan kendisine verilen akıl ve iradesiyle başarıya gidecek yolları öğrenir ve tercih eder.
Başarısızlık, bir hedefe veya amaçlanan sonuca ulaşamama durumudur. Başarının tersi olarak görülebilse de, işyerindeki başarısızlıklar, çalışanların büyümesi için en büyük fırsatları sunar. En iyi liderler, inovasyon ve ondan kaynaklanan öğrenme nedeniyle başarısızlığı ve sıra dışı düşünmeyi teşvik eder.
Genel olarak bakıldığında başarısızlık nedenlerinin temel olanları; bir hedef belirlememe, özgüven eksikliği, planlı olmama ve yeteri kadar çabalamama olarak gösterilebilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Ancak okul başarısızlığını değerlendirmede en çok karşılaştığımız nedenler; okula devamsızlık, fiziksel ve duygusal bozukluklar, öğrenme güçlükleri, gelişme gecikmesi ve özgül öğrenme güçlükleri, duygusal bozukluklar, yetersiz yaşam şartları, bozuk ebeveyn çocuk ilişkisi ve işlevsiz aile ortamıdır.
Başarısız insanlar genel olarak, kendi başarısızlıklarını kabul etmeden, hep bir bahane arayan, şikayet eden ve sürekli erteleyen insanlar olarak bilinmektedir. Başarılı olmak için değil, başarısızlıklarının nedenleriyle uğraşmakla daha çok vakit harcarlar.
“(5) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.
Birçok öğrenci başaramama korkusu, yetersizlik duyguları, uyum problemleri, okul fobisi vb. psikolojik problemlerden dolayı derslerine yeterince motive olamaz ve gerçek performanslarını ortaya koyamazlar. Bu yönüyle öğrencinin psikolojik anlamdaki 'rahatlığının' okul başarısı için bir ön koşul olduğunu söyleyebiliriz.
Başarılı insan hedeflerinden vazgeçmeyen, başarısız olmaktan asla korkmayan, karşılaştığı her probleme çözüm odaklı yaklaşan ve sonuca kolay ve kısa sürede ulaşılmayacağını bilen insandır. Başarı ise hayatımızdaki en göreceli kavramlardan biridir.
Gerçek başarı nedir? Gerçek başarı; sevdiğimiz, yetenekli olduğumuz bir konuda sürekli kendimizi geliştirirken becerilerimizi çevremizdeki insanların hayatlarına da belki biraz maddî ama mutlaka da manevî olarak dokunarak kullanmaktır.
Bütün insanlar hayatta başarılı olmak ister ancak herkes başarılı olamaz. Son yıllardaki en yaygın görüş, başarının yolunun her şeyden önce “istemek”ten geçtiğidir.
Atikofobi olarak da bilinen başarısızlık korkusu yoğun olarak hissedilen başarısızlık korkusunu ifade eder. Atikofobi başarısız bir sonuç verme ihtimali olan tüm eylemleri ertelemeye veya kaçınmaya sebep olan bir korku türüdür.
Başarısızlık hissi kişinin kendisini herhangi bir konuda yeterince yetkin hissetmemesiyle ilgilidir. Kişi başarılı olma konusunda sürekli kendisini eksik hisseder. En önemli durumlardan biri ise kişi kendisini sık sık diğerleri ile kıyaslar.
Imposter sendromu: Bazen başarıyı deneyimleyen insanlar, başarılarının hak edilmediğinden veya kendi alanlarındaki diğer insanlar kadar iyi olmadıklarından korkarlar. İnsanlar, beklentileri karşılayamayacaklarından veya diğer insanların bu mücadeleye hazır olmadıklarını keşfedeceklerinden korkabilirler.
Düşme korkusu, bir kişinin düşmeyle ilişkili endişe, kaygı ve korkuların yoğun olduğu bir durumdur. Bu korku, geçmişte yaşanmış bir düşme deneyimi, fiziksel zayıflık, denge sorunları veya yaşlanma gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
Klostrofobi, toplumda bilinen adıyla kapalı alan korkusu; kişinin asansör, penceresiz oda, tren, tünel, uçak gibi kapalı alanlarda korkuya neden olan bir çeşit kaygı bozukluğudur. Kapalı alanlarda kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme, boğulma korkusu klostrofobinin belirtilerindendir.
Klostrofobi tedavi yöntemleri arasında psikoterapi, ilaç tedavisi, maruz kalma terapisi, sanal gerçeklik ve alternatif terapiler yer alır. Klostrofobi, kişinin kendi kendine kapalı alanda kalması ile yani korkusunun üzerine giderek çözebileceği bir durum değildir.
Klostrofobi, kapalı alanlarda kalma korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu korku, insanların dar ve kapalı alanlarda kalma, hapsedilme veya sıkışma hissi yaşamasına neden olabilmektedir. Klostrofobi, genellikle fiziksel veya duygusal stres nedeniyle ortaya çıkan bir panik bozukluğudur.
Türkiye'nin önemli iş, akademi, sanat ve sivil toplum kuruluşu liderleriyle 1000'i aşkın genci bir araya getiren Başarısızlık Zirvelerinin amacı ülkemizdeki gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu umudu, bugünün önemli liderlerinin bizzat yaşanmış başarısızlık hikayeleri etrafında anlatarak paylaşıyor.
Hedeflerini Doğru Belirler, Eğer Yanlışsa Yol Değiştirirler
Başarılı insanlar koydukları hedefler doğrultusunda, ne üzerinde çalıştıklarını çok iyi bilirler. Yapamayacaklarını, bu hedefe uygun olmadıklarını anladıkları anda doğru bir kararla, uygun bir şekilde sonlandırmayı bilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri