kuru tarım, sulu tarım ve nemli tarım olarak üç sistemde incelenir.
Tarım, ürün almak için toprağı sürüp ekme ve hayvan yetiştirme işidir. Bahçecilik, çiftçilik, meyvecilik, hayvancılık, sebzecilik, bağcılık, tütüncülük tarımın başlıca kollarını meydana getirir. Özellikle bahçe ve çiftlik faaliyetleri ülkemizde tarımın en sık yapıldığı dallardan biridir.
Geleneksel tarım,
Tarımsal kimyasalların kullanımından önceki tarım sistemidir. Yüksek verimli çeşitler ve mekanizasyon vardır. Yüksek verimli çeşitler doğal ıslah yöntemleri ve adaptasyon araştırmaları ile elde edilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
İntansif tarım bir diğer adıyla yoğun veya yaygın tarım, modern tarım yöntemlerinin tamamının kullanıldığı tarım çeşididir. Hayvan veya insan gücüyle değil makineleşmeyle ürün eldesi vardır. Toprağın yapısı, türü ve durumuna bağlı olarak birim alandan maksimum verim almayı amaçlayan bir yöntemdir.
Ancak organik tarımın esas amacı verimlilik değil, sağlıklı ve kaliteli gıdaların üretimidir. Konvansiyonel tarımda ise hem birim alandan elde edilen verimlilik yüksektir, hemde üretim alanında kullanılan çeşitli maddeler ile görüntü bakımından daha hoş ürünler elde edilmesini sağlamaktadır.
Bu iklim bölgelerinin özelliklerine göre uygulanan tarla tarım sistemleri; “Kuru tarım sistemi ”, "Sulu tarım sistemi ” ve "Nemli tarım sistemi ” olarak sıralanmaktadır.
Kapsamlı tarım, yaygın tarım, kaba tarım veya ilkel tarım; alan büyüklüğüne oranla az miktarda insan gücü, gübre ve anaparanın kullanıldığı tarım yöntemidir. Genellikle koyun ve sığır otlatmak için kullanılmakta olup buğday ve arpa yetiştirilmesine de olanak sağlamaktadır.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Geleneksel tarım, kuşaktan kuşağa aktarılan adetler, ritüeller, bilgelikler, aşiret kuralları, batıl inançlar, dinsel alışkanlıklar ve çoğunlukla diğer dışsal değerlere derinden bağlı bir tarım şeklidir diyebiliriz.
Üretim yapılan bölgeye ve alınınca göre tarım makineleri çeşitlilik göstermektedir. Genellikle en çok kullanılan makineler arasında traktör, orak makinesi, balya makinesi, biçerdöver, çapa makinesi harman makinesi, pulluk, silaj makinesi, toprak frezesi gibi sıklıkla kullanılan makinelerdir.
Üretimin her aşamasında yoğun su ve kimyasal girdiyi zorunlu kılan, büyük oranda makina ve teknoloji kullanımı gerektiren, ürünü ve toprağı kısırlaştıran, şirket tohumlarının ve mono ekimin bir arada olduğu toplum yararını değil, kar etmeyi hedefleyen kapitalist tarım sistemidir.
Akdeniz Bölgesinde meyve-sebze, seracılık, turunçgiller, Ege Bölgesinde zeytin, tütün, turunçgiller, Trakya'da ayçiçeği, Güney Marmara'da sebze-meyve, Karadeniz'de fındık, çay, tütün, İç Anadolu Bölgesinde tahıllar ve şeker pancarı, Güneydoğu Anadolu'da pamuk, tahıllar yetiştirilmektedir.
Tarım Ekonomisi Bölümünün iki ana bilim dalı bulunmaktadır: Tarımsal İşletmecilik ve Tarım Politikası ve yayım. Tarımsal işletmecilik, tarımsal işletmelerin planlanması ve analizi, tarımsal ürünlerin pazarlanması, kooperatifçilik, finansman gibi konuları inceler.
Plantasyon, ticari ve sanayi amaçla büyük ölçekle bitki üretimi için kullanılan tarımsal alan ve işletme. Özellikle kahve, kauçuk, kakao, şeker kamışı, pamuk, sisal gibi ürünler plantasyonlarda yetiştirilir.
Üretimde kimyasal girdi kullanılmayan, üretimden tüketime kadar her aşamasının kontrol edildiği sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Kimyasal girdi kullanılmadığı için insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen bu süreçte doğal denge, hava ve su gibi yaşamsal kaynaklar, doğal yaşam ve ekolojinin korunması amaçlanır.
Ekstansif tarım, modern tarım yöntemlerinden hiçbir şekilde faydalanmazken; intansiftarım, modern tarımın tüm yöntemlerini kullanmaktadır. Ekstansif tarım, modern tarım yöntemlerinin kullanılmadan ilkel yöntemler ile gerçekleştirilen bir tarımdır. Bu tarım türünde geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.
Topraksız tarımın ilk tekniği olduğundan birçok kaynakta topraksız tarım, hidroponik tarım olarak adlandırılır. Su ortamında yetiştiricilik yapılmaktadır. Kum, perlit, kokopit ya da cam yünü gibi malzemeler sayesinde suda bulunan oksijen ve mineraller ayrıştırılır. En yaygın kullanılan ortam kokopittir.
Tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir.
Ticari tarım: elde edilen ürünlerin büyük bir kısmı pazara çıkarılarak gelir sağlanıyor ve bu gelirle tedarik piyasalarından tohum, gübre vb. girdiler satın alınıyorsa, bu şekilde gerçekleştirilen tarımsal faaliyet ticari tarım adını almaktadır.
Entegre tarım sistemleri, birden fazla tarım işletmesinin etkileşimde bulunduğu sistemlerdir. Bu sistemler, bir bileşenden gelen atık, başka bir bileşen için girdi olarak kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sistemler arasında karşılıklı bağımlılık ve esneklik mevcuttur.
Basitçe ifade etmek gerekirse konvansiyonel tarım tekniklerini kullanmayan bütün yöntemlere “alternatif tarım” deniyor. Bu bağlamda organik tarım, permakültür, agro-ormancılık, entegre tarım gibi bütün başlıklar alternatif tarımın kapsamına giriyor.
GDO kullanımının yasak olması, izlenebilirlik, hayvan refahı ile kontrol ve sertifikasyon aşamaları gibi pek çok ortak yönleri olsa da, organik tarımdan farklı olarak, İyi Tarım uygulamalarında sentetik kimyasal girdiler (hormonlar, pestisitler dahil tüm bitki koruma ürünleri ve sentetik gübreler) kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri