Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Biter? Eğer hamileliğinizde size eşlik eden düzenli kasık ağrılarınız varsa ve doktor muayeneniz sonucunda bu ağrılarının doğal olduğunu karar verildiyse, maalesef kasık ağrınız ancak doğum ile geçecektir; ama gebeliğin 5 ilâ 7. ayları arasında kasık ağrınızda hafifleme olabilir.
Kasık bölgesi hamileliğin hemen her döneminde ağrı hissedilebilen bir bölgedir. Hamileliğin ilk haftalarında rahmin büyümeye başlaması ve kanlanma artışına bağlı olarak oluşabilen kasık ağrıları, ilerleyen haftalarda ağırlığın artışı ve rahmi asan bağların gerilmesine bağlı ortaya çıkabilmektedir.
Kasık ağrıları gebelikle birlikte başlayabilir. Hamileliğin 6 ila 8.haftası arasında başlayan ağrılar anne adaylarının aklına hamilelikte kasık ağrısı normal mi sorusunu getirir. Zaten yaşadıkları her değişiklikte endişeye kapılan anneler için bu süreç oldukça endişe verici olabilir.
Hamilelikte kasık ağrısı sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Kasık ağrısı sol veya sağda görülebilir. Ancak baş ağrısı, mide bulantısı ve bağırsak sorunları ile beraber görünüyorsa mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir. Hamilelikte Sol Kasık Ağrısı Neden Olur ve Ne Kadar Sürer?
Gebelikte Kasık Ağrısı
Rahmi yanlardan destekleyen round ligament denen bir bağ vardır. Bu bağ rahim ile kasık bölgesi arasında uzanarak destek görevi görür. Gebelikte rahmin büyümesi ile birlikte bu bağ gerilerek ağrı yapar. Bu bağın gebelik ilerledikçe gerilmesi alt batın ve kasıklarda keskin bir ağrıya neden olur.
İlgili 32 soru bulundu
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Orhan Özen, hamlelikte kasık ağrısını şöyle özetliyor: “Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyor olması nedeniyle hafif bir ağrı hissedilebilir.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Döllenmiş yumurta rahime yerleşirken bazı kadınlar hafif karın veya kasık ağrıları yaşayabilir, ancak bu ağrılar genellikle hafif ve kısa sürelidir.
Kasık ağrısı acil bir durum olmasa da genellikle hamilelikte görülebilen durumlardandır. Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Kasık ağrısı, travma veya yaralanma, tümörler, enfeksiyonlar, fıtıklar nedeniyle ortaya çıkabildiği gibi, kasık dışındaki bölgelerden de kaynaklanabilir. Örneğin, bacaktaki kasların veya tendonların yaralanması kasık bölgesinde hissedilen bir ağrıya neden olabilir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Değişen metabolizma nedeniyle yaşanabilecek gaz, şişkinlik ve rahatsızlık hisleri, karın ve kasık bölgesinde de ağrıya sebep olabilir.
Böyle durumlarla karşılaşılmakla birlikte kanamanın nedeninin öğrenilmesi ve bebeğin ultrason muayenesinin gerçekleştirilmesi için hekime başvurulmalıdır. 5 haftalık gebelikte kasık ağrısı da beklenen bir diğer gebelik belirtisidir.
Anne adayının vücut tipi
Zayıf ve ince vücut yapısı olan anne adaylarında gebeliğin erken döneminde sertleşme görülür. Kilolu anne adaylarında ise üçüncü trimester sonrası bu sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Genellikle ağrı ya da kramp hissedilmez, Az miktarda olur, 2-3 gün sürebilir.
Tipik olarak, yerleşme kanaması 1 ila 3 gün arasında sürer. Ancak, bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Bu süre genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa olabilir. Yerleşme kanamasının süresi kişisel deneyimlere ve vücutların farklılıklarına bağlı olarak değişebilir.
Ancak bazı kadınlarda rahime yerleşme kanaması 2 ya da 3 güne ulaşabilir. Bu durumda 3 güne kadar süren yerleşme kanamaları normal kabul edilir. Ancak 3 günü aşarsa doktora başvurulmalıdır.
Döllenmenin gerçekleşmesinin ardından bebeğin rahme yerleşmesi durumunda kramplar da yaşanabilmektedir. Bu kramplar adet kanamasında yaşanan kramplara çok benzer. O sebeple kadınlar bu durumu adet krampları ile karıştırabilmektedir. Hamileliğin erken dönemlerinde meydana gelen kramplar ve lekeler sorun teşkil etmez.
Her gebelikte adet sancıları görülmeyebilir. Bu nedenle adet sancıları her zaman gebeliğin bir belirtisi olmamaktadır. Fakat günümüzde bazı kadınlarda bu ağrılar doğum gününe kadar sürmektedir. Bu nedenle bu ağrılar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz. Bazı kadınlarda adet sancısına benzeyen hafif ağrılar görüldüğü de bilinmektedir. Yerleşme kanamasına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar kısa sürelidir.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir.
1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.
Genel olarak sol kasık ağrısı kadınlarda hamilelik bulgusu şeklinde düşünülebilir. Fakat yalnızca sol kasıkta ağrı oluşması gebelik olduğu anlamına gelmemektedir. Adet gecikmesi ile beraber kasıkta bir ağrı söz konusu olursa mutlaka olarak uzman bir doktora başvurup, hamilelik olup olmadığı test edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri