Bazı meyvelerde, özellikle alt yumurtalıktan türetilen basit meyveler, çiçeğin diğer kısımları (yapraklar, çanak yapraklar ve stamenler dahil olmak üzere çiçek tüpü gibi) yumurtalıkla birleşir ve onunla olgunlaşır. Diğer durumlarda, çiçeğin çanak yaprakları, yaprakları ve / veya organlarındaki ve stili düşer.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve.
Basit meyve:Bir tek yumurtalıktan meydana gelmiş meyvelerdir. Örnek: Kayısı, erik, şeftali,… Bileşik meyve:Birden fazla yumurtalıktan meydana gelen meyvelerdir.
Cevabımız; Çiçekli bitkilerde gelişerek meyveyi oluşturan yapıya "çiçek" denir. Çiçek aynı zamanda bitkide tomurcuğuda oluşturur.
Botanikçilere göre meyve, bitkinin ovaryumunun olgunlaşmış halidir yani bitkinin üremesi amacıyla, çiçeğin değişime uğramasıyla oluşmuş ve tohumları (çekirdek vs.) taşıyan bir yapıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Meyve (İng: "fruit"), çiçekli bitkilerin çiçek kısmındaki bazı özel dokulardan gelişen ve içerisinde üreme organlarının parçalarını ve kimi durumda bazı ek dokuları içeren kısmıdır. Çiçekli bitkilerin üreme yapıları olan çekirdekler, bu meyve içerisinde korunur ve saklanır.
Döllenmeden sonra tohum taslağı gelişerek tohumu, yumurtalık da gelişerek meyveyi oluşturur. Meyve, yumurtalığın gelişip farklılaşmasıyla oluşan, tohumların korunmasını ve yayılmasını sağlayacak şekilde özelleşmiş yapılardır. Döllenme ile başlayan hormonal değişiklikler, meyve oluşumunu sağlar.
I-Basit Meyveler:Tek çiçekten meydana gelirler ve meyve oluşumunda çiçek ekseninin rolü yoktur.
Tek bir dişi organın yumurtalığından gelişen meyveye “basit meyve” denir. Örn. Kaysı, şeftali, kiraz, elma, armut, badem, domates, patlıcan. Bir çiçeğe ait çok sayıdaki ovaryumlardan oluşan meyveye “toplu meyve” denir.
İlk olarak Orta Asya'da kültüre alınmış olan armut ve elma ağaçlarını Avrupa'ya İskender İran'dan getirdi. Üzüm kıtaların birbirinden ayrılmasından önce ortaya çıkmıştı. Kuzey yarımkürede tersiyer dönemde üzüm vardı. Bugünün önemli meyve türleri tarih öncesi çağlardan itibaren insan göçleriyle taşındı.
Döllenme sonucu tohum taslağı gelişerek tohumu, tohumun içinde bulunduğu yumurtalık ta gelişerek meyveyi oluşturur.
Döllenmiş yumurta hücresi ve çevresindeki hücreler bölünüp çoğalarak tohumu oluştururlar. Tohumun etrafının yumurtalıkla çevrilmesi sonucu meyve oluşur. Tohumun toprakta çimlenmesiyle yeni bitkiler oluşmuş olur.
Bileşik meyveler : Birden fazla dişi organ taşıyan ve birden fazla yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyvelerdir. Örneğin:Dut, çilek, böğürtlen .
Zeytin bir meyve türüdür.
Bunun için ilk çıkan sebze ve meyveye “turfanda” deniyor. Atalarımızın binlerce yıl önce Türkistan'dan yola çıktığını düşünürsek kökü yıllar öncesine dayanan bir sözcük. Aramızdaki bağların yıllar geçmesine rağmen yaşanması oldukça ilginç. Günümüzde maalesef teknoloji sayesinde tarımda mevsimsel üretim unutuldu.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
Bir çiçeğin yumurtalık haricindeki, bir başka bölümünün gelişmesi ile oluşan etli yerdir. Böyle meyvelerin etli bölümleri çiçek sapı, çiçek tablası, hatta çiçek örtüsü (çanakyapraklar ya da taçyapraklar) gibi parçaların gelişmesi ile ortaya çıkarlar. Elma, armut ve ayva örnek olarak verilebilir.
Muzun gerçek gövdesi rizom yumru şeklinde ve toprak altındadır. Toprak üstünde kalan kısım yaprak uçlarının üst üste birleşmesiyle, sanki bir ağacın gövdesi gibi oluşmuş, yalancı gövdedir.
Muz, genelde tane olarak düşünülmez
Ancak, botanik olarak, bu meyveler meyveleri sayılmaz. Bunun nedeni, bir yumurtalık ile çiçeklerden gelişmek yerine, birden fazla yumurtalığı olan çiçeklerden gelişir. Bu yüzden kümelenmelerde sıklıkla bulunurlar ve toplam meyve olarak sınıflandırılırlar (3).
Basit tomurcuk: Bazı çiçek tomurcuklarında yalnızca çiçekler bulunur. Bunlara basit tomurcuk denir. Bir basit tomurcukta yalnızca bir çiçek bulunabildiği (kayısı, şeftali badem) gibi, birden fazla çiçek (2-4 çiçek erik, kiraz vişne) bulunabilir.
Kural olarak döllenme ve tohum oluşmadan meyve meydana gelmezse de bazı durumlarda tohum taşımayan meyvelere de rastlanılır. Döllenme meydana gelmeden meyve oluşumuna partenokarpi, böyle meyvelere de partenokarp meyve denir. Örneğin: Musa (Muz).
Günlük kullanımında "meyve" normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir.
Tek bir ağaç, kendi kendine, farklı çiçeklenme zamanları gibi uyarlamalara dayanarak hem erkek hem de dişi çiçekler üretebilir. Eğer ortam uygunsa bir-iki ağaçtan kısa sürede bir orman oluşabilir çünkü birbirlerini veya kendilerini polenleyebilirler. Oysa meyve veren ağaçlar, tozlaşma yolu ile çoğalır.
MEYVE AĞAÇLARINDA ÇİÇEK TOMURCUĞU OLUŞUMU
Çiçek tomurcuklarının oluşumu ile ürün her zaman için garanti edilmiş sayılamaz, yani çiçeklerin normal olarak oluşmuş olmalarına karşılık ağaçlardan meyve alınmayabilir.
Polen keselerinde bulunan polen ana hücresi (2n kromozomludur) mayoz bölünme ile dört polen tanesi (haploid kromozomlu tek çekirdekli) meydana getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri