Karanfil suyu sahip olduğu besin değerleri sayesinde sakinleştirici etkisi bulunur. Depresyon ve stres belirtilerini ortadan kaldırır.
Diş ağrısına iyi gelen karanfil yağı anestezik ve antiseptik özelliklere sahiptir. Karanfil, "eugenol" denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da vardır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır.
Bu şekilde hazırlayacağınız çayı, sindirim sisteminizi rahatlatmak için yemeklerden hemen sonra bir çorba kaşığı olacak şekilde tüketebilirsiniz. Bir diğer karanfil çayı demleme yöntemi de toz haline getirerek gerçekleştirilir.
Karanfil çayı, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlık, iltihaplanma gibi problemlere engel olur. İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur. Karanfil çayı, alternatif tıpta da bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ateş düşürmek için kullanılmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Aktardan ya da marketten aldığınız karanfil tomurcuklarını su ile kaynatarak lezzetli bir çay hazırlayabilirsiniz. Bunun için, 6 adet karanfil tohumunu 2 bardak su ile kaynatabilirsiniz. Ancak kaynatma işlemini yaklaşık 15-20 dakika ve üstü kapalı bir demlikte yapmanız çayınızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Karanfil çayı, enerji verip metabolizmanın hızlı çalışmasını da sağlar. Antioksidan özelliği ile beraber vücudun toksinlerden arınmasına da destek olur.
Karanfil çayının sabah kahvaltıdan önce içilmesi önerilir. Günde 2 fincandan fazla içilmemesi gerekir.
Karanfilin Zararları
Karanfil de fazla tüketilirse; nöbet, ishal, bağırsak kanaması, karın ağrısı, solunum problemleri, ağızda hassasiyet, kusma gibi problemler çıkabilir. İçinde ojenol olduğu için tüketildiğinde bazı kişilerin bünyesi alerjik reaksiyon gösterebilir.
Zamanınız uyuklamakla geçmesin diye dinçlik verir, enerjik hissetmenizi sağlar. Karanfilde bulunan manganez ve magnezyum da en az eugenol kadar faydalıdır ve vücudunuza dinçlik verir. Depresyon halinden kurtardığı da bilinmektedir.
Yüksek tansiyonu düşürür. Karanfilin baharatı dışında yağı saç ve cilt bakımında kullanılır. Unutkanlıklara karşı önleyicidir. Kan akışını arttırır, kan damarlarında bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.
Stresi Azaltır
Düzenli, doğru ve kontrollü karanfil tüketimi sinir sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle yoğun iş temposundan şikayetçi ve sürekli stres altında olan kişilerin karanfil tüketmesi, sinir sistemlerini düzenleyerek sakinleşmelerini ve rahatlamalarını sağlayacaktır.
Gün içinde içeceğiniz bu karanfil suyu hem vücut ısınızı yükseltip metabolizmanızı hızlandıracağı hem vücuttan toksinleri uzaklaştıracağı hem de ödem ve şişkinliklerden kurtaracağı için 7 günde, yani 1 haftada 3 kiloya kadar kilo vermeniz mümkün. Karanfilli suyun bilinen ciddi bir yan etkisi de bulunmuyor üstelik.
Antiseptik özelliği ile ağız ve diş bakımınıza yardımcı olur. Ağrı kesici etkisiyle özellikle karanfil yağı diş ağrıları için birebirdir. Gaz probleminin giderilmesinde etkilidir.
Karanfil, çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde, hafızayı güçlendiriyor, zihni canlandırıp unutkanlığı geçirici etki gösteriyor.
Sıcak, ılık ya da soğuk olarak tüketin. Bu karışım soğuk suyla yaptığınıza göre daha keskin bir tada sahip olacaktır. Bu nedenle tadını beğenmezseniz içine limon, bal gibi tatlandırıcılar ilave edebilirsiniz.
Limon kokan bir evde; karınca, sinek, sivrisinek ve böcek yaşayamaz. Bu nedenle, kimyasal kovuculara para harcamak zorunda değilsiniz. Limonu iki dilime ayırdıktan sonra üzerine karanfil koyarak daha etkili bir böcek/sinek kovucu yaratabilirsiniz.
Karanfil çayı iltihap önleyici özelliği ile yüksek ateşin düşmesine yardımcı olur. Alternatif tıpta da sıkça kullanılan bir yöntemdir. İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur.
İçerisinde manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfil bitkisinin bilinen bir çok faydası bulunuyor.
Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır: Karanfilde bulunan öjenolün kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı bilinen bir gerçektir. Ancak kan sulandırıcı ilaçlarla kötü sonuç verebileceğini aklınızda bulundurun. Beslenmenize karanfil dahil etmeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
Sırt ağrısı nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından da incelenen bir sorudur ve cevaben Saraçoğlu karanfili önermektedir. Hazırlanışı: Karanfilleri çiğnemeden suyla yutabilirsiniz. Etkiyi artırmak için karanfilleri kırıp yine suyla içebilirsiniz.
Sigara içen kişilerde, nefes darlığı problemleri yaşanabiliyor. Karanfil suyu tüketildiğinde, solunum yollarında sorunlar çözüme ulaştırılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri