Basit şekerler(karbonhidratlar):
Glukoz(üzüm şekeri), fruktoz(meyvelerde bulunur) ve galaktoz(süt ürünlerindebulunur) monosakkarittir.
Monosakkaritler besin kaynağı olarak oldukça önemlidir. Heksozlar olarak geçmektedir. Monosakkaritler içerdikleri C sayısına göre ayrılırlar. 3C li şekerler, 5C li şekerler, 6C li şekerler olarak ayrılırlar.
Basit bir şeker (veya monosakkarit) olan glukoz (veya glikoz veya glükoz) yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir. Hücreler onu bir enerji kaynağı ve metabolik reaksiyonlarda bir ara ürün olarak kullanırlar. Glukoz fotosentezin ana ürünlerinden biridir ve hücresel solunum onunla başlar.
d. Beş karbonlu şekerlere pentoz adı verilir (riboz, ribuloz, deoksiriboz).
İlgili 41 soru bulundu
Maltoz, bitkilerin çimlendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir tür şekerdir. Maltozun suda çözülmesinden sonra oluşan kristalleşmeden monohidrat oluşmaktadır. Çimlenmiş arpa ve patates tohumunda bulunmaktadır. Maltoz 2 glikoz molekülünden oluşmakta olup bağırsaklar tarafından üretilmektedir.
Sakkaroz veya diğer adlarıyla sükroz veya çay şekeri, C12H22O11 formülüyle gösterilen ve bir glukoz ve bir fruktoz molekülünün bir araya gelmesiyle meydana gelen disakkarittir.
Monosakkaritler, su ile daha küçük birimlere parçalanamadıklarından basit şekerler, tek şekerler, monozlar olarak da bilinirler.Bu sekerler karbonhidratların en küçük yapı birimidir.
Glukoz basit bir şeker veya monosakkarittir. Vücudunuzun tercih ettiği karbonhidrat bazlı enerji kaynağıdır. Kan şekeri ölçümünde kandaki glukoz miktarını kastederiz. Monosakkaritler, tek bir şeker biriminden oluşur ve bu nedenle daha basit bileşiklere parçalanamazlar.
Fruktoz, meyvelerde bulunan doğal şekerdir. Çay şekeri ya da 'beyaz şeker' olarak bilinen sakkarozu oluşturan iki temel yapıdan birisidir (diğeri glikozdur). Ticari fruktoz üretiminde hammadde olarak nişasta kullanılmaktadır.
Örneğin tuz-şeker karışımını ayırmak için önce suya atılarak çözünmeleri sağlanır. Sıcakta daha iyi çözündükleri için karışım iyice ısıtılır. Daha sonra soğutmaya başladığımızda, sıcaklık düştükçe çözünürlükleri azalacak ve kristal olarak çökmeye başlayacaklar. Önce şeker, daha sonra da tuz kristal olarak çöker.
Rafine şeker, şeker kamışı veya şeker pancarının işlenmesi ile elde edilir. Saf bir karbonhidrattır: %99.5 oranında sadece şeker içerir, ne bir besleyici öge, ne mineral ne de vitamin barındırır. 1 Sükroz= 1 Glikoz + 1 Fruktoz bileşimi ile meydana gelir.
Beyaz Şeker
Şeker kamışından üretilen şekerler daha yüksek kalitededir ve fiyatları daha yüksektir.
Başlıca doğal şeker türleri; glikoz, fruktoz, galaktoz, laktoz ve sakkarozdur. Rafine şekerlere örnek olarak ise beyaz ve kahverengi şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) verilebilir.
C Şekeri Tahsisi Nedir? C şekeri, A ve B kotaları dışında üretilen ve yurt içinde pazarlanamayan şekerdir.
➡BESİN DEĞERİ AÇISINDAN;
Beyaz şekerin bileşimini yalnızca sükroz adı verilen basit şeker içerir. Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur.
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Stevia. Doğal şeker olan Stevia, bilimsel adı Stevia rebaudiana, Güney Amerika'da çalı yapraklarından çıkarılan doğal bir tatlandırıcıdır. Doğal şeker içeren besinler arasında ilk sıraya sahiptir.
Şekerin her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla fırlatan nişasta bazlı şeker, şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına sebep olur.
Disakkaritler, indirgeyici ve indirgeyici olmayan disakkaritler olarak ikiye ayrılır.
Beyin ve sinir sisteminin elzem enerji kaynağı ise bir basit şeker olan glukozdur. Şeker, şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilir. Piyasada toz, kesme ve pudra şekeri gibi farklı yapılarda bulunur. Sadece enerji verir, besin değeri yoktur.
İki adet monosakkaritin birleşerek bir moleküllü su kaybetmesi sonucu oluşmakta olan bileşiklere disakkarit denir. Disakkaritler, monosakkaritlerle birlikte de basit karbonhidratlar şeklinde adlandırılmaktadır.
Suda çözünürler. Canlılarda en çok bulunan disakkaritler; maltoz (arpa şekeri), sakkaroz diğer adı sükroz (çay şekeri), laktozdur (süt şekeri).
Maltoz, maltobiyoz ya da malt şekeri ismi ile de bilinen ve muhtemelen çok sevdiğiniz gıdalarda ve içeceklerde yer alan bir maddedir. Bu şeker bira ve malt alkolünün üretim sürecinde sıkça kullanılıyor. Aynı zamanda ekmeklerin üretiminde ve fermantasyon sürecinde de sıkça kullanılıyor.
Fruktoz( meyve şekeri) ve galaktoz ( süt şekeri) gibi basit karbonhidratlar bir ya da iki şeker içerirler. Bu tek şekerli karbonhidratlara monosakkarid de denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri