Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaşadığınız şehirden taşındığınızda ya da farklı bir yerden araç aldığınızda plakayı değiştirebilirsiniz.
Plaka değişimi başvurusu yapacağınız Trafik Tescil Müdürlüğü'nün ikamet ettiğiniz şehir sınırları içinde olması gerekmektedir. Büyük şehirlerde genellikle bu birim randevu sistemiyle çalışır ancak bazı illerde randevu almanıza gerek olmadan aynı gün içinde işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.
Plakayı değiştirmek için yasal bir zorunluluk yoktur. Yeni taşındığınız şehirde diğer şehirlerdeki araçların plakalarını kullanabilirsiniz. Çoğu sürücünün araba satın aldıktan sonra plakasını değiştirmesine gerek yoktur çünkü bu kanunen zorunlu değildir.
Bu yükümlülükler arasında plaka koduna göre ikamet şartı da vardır. Aynı zamanda vergi ve bağış ödemesi de yapılmalıdır. Plakaya göre talep edilen bağış miktarı değişkenlik gösterir. Özel plaka alma işlemleri sırasında büyükşehirlerde ücretler daha yüksek olabilir.
İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınır. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Plaka değişikliğinin zorunlu bir işlem olmadığını belirtebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaşadığınız şehirden taşındığınızda ya da farklı bir yerden araç aldığınızda plakayı değiştirebilirsiniz. Onun dışında bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Altından yapılsa 2.8 milyara mal olacak plakanın BJK olanına taraftarlar 10 milyar lira ödüyor. Üstelik İstanbul'da BJK serisi yeni plaka çıkarılması da planlanmıyor. Beşiktaş'ın Türkiye 1. Ligi'ndeki şampiyonluğundan sonra, İstanbul'da 34 BJK ile başlayan otomobil plakaları 10 milyar liraya yükseldi.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Plakalar, araç sahipleri tarafından satış sonrasında yenilenmek istenebilir. Eskiden satış sonrasında aracın kullanılacağı kente uygun olarak plaka yenilenmesi zorunluyken günümüzde bu işlem ruhsat sahibinin isteğine bırakılmıştır.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
Bir aracın plakası değiştirilmek isteniyorsa satış aşamasında plaka değiştirme talebi ilk olarak notere gönderilir. Satış sırasında bu şart belirtilmezse plaka değişimi yapılmaz. İstenen evrakları hazırladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Sicil Dairesine başvurulur.
En yüksek fiyatlar özellikle İstanbul'da 34 kodlu plakalarda bulunuyor. 'CAN', 'CEM', 'EDA', 'NAZ', 'ATA', 'EFE', 'EGE' gibi ismin tamamını oluşturan plakalar 5-10 bin lira arasında fiyatlara satılıyor.
Plakayı elde tutmak gibi bir uygulama yok maalesef. Öncelikle aracı alacak kişinin noterde plaka değişikliği yapmak istediğini belirtmesi gerek. Satışın akabinde sizin plakanız tekrardan bağlı olduğu trafik şubesine verilir.
Bu dağıtımda İstanbul'da trafiğe kayıtlı 99 araca 34 BJK ile başlayan plaka verildi.Bu plakalara sahip olmak isteyen bazı fanatik taraftarlar, o günlerde, araya ''hatırı sayılır dostlar'' koyarak veya emniyet vakıflarına yüksek miktarda bağış yaparak BJK'li plakaların sahibi oldu.Aradan yıllar geçti.
çünkü 'fb', 'gs' ve 'ts' harfleri bulunan plakalardan istanbul'da 9 bin 999'ar adet bulunuyor. ancak istanbul'da sadece 99 adet '34 bjk ..' plaka bulunuyor. çünkü plakada harf grubunun üçe çıkmasından sonra rakamlar 01 ile 99 arasında kalıyor.
İşlemlerin hangi noter tarafından gerçekleştirileceği konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Kendi bulunduğunuz bölgedeki ya da aracı satın alan kişinin bulunduğu yerdeki noterlerden işlem yaptırabilirsiniz.
APP (Amerikan Pres Plaka) plakalarının kullanımı Türkiye'de yasa dışıdır ve 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. 2023 yılında, APP plaka kullanımıyla yakalanan sürücüler veya araç sahipleri için uygulanan ceza 750 TL olarak belirlenmiştir.
Bu işlemleri şu şekilde ifade edebiliriz: Araç alırken, noterde istediğiniz plakanın müsait olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Emniyet müdürlüğünde planın boşta olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sorgulama yaptığınız zaman eğer istediğiniz plaka boştaysa, rezerve ederek, kendinize ayırmanız gerekmektedir.
Kimler özel plaka alabilir, dediğimizde bağış veya vergisini ödeyen herkesin alabileceği yanıtını veririz. Alınacak plakanın sahibi olup olmadığına Emniyet Müdürlüğünden veya siteden bakılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri