MADDE 6- (1) Sporcu lisansına sahip olmak isteyenler, 5 inci maddede yer alan şartları taşımak kaydıyla il/ilçe müdürlüklerine başvururlar. Başvuru şartlarını taşıyan ve gerekli belgeleri ibraz eden kişilerin sporcu lisansı kayıtları yapılır.
Basketbolcunun yaşının belirlenmesinde ay ve güne bakılmaksızın takvim yılı esas alınır. (2) Bir kulüpte tescilli olan basketbolcu, tescili olduğu kulübün müsabakalarında oynayabilmesi için; 14 yaşına kadar ilk-lisans, 14 yaşı sonrası ise lisans sahibi olması gereklidir.
Gençlik ve Spor İl/İlçe Müdürlükleri'nden alınacak olan Sporcu Lisans bedeli tüm branşlarda 1920 TL olup, bu bedel Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) banka hesabına yatırılacaktır. Benzer şekilde, yukarıda yer alan tablodaki tüm sportif belge bedellerinin de TOSFED'e ödenmesi gerekmektedir.
Cevap: Sporcu veya görevlinin bir oyunda oynaması, görev alabilmesi için verilen uygunluk ve yetki belgesi.
İlgili 33 soru bulundu
MADDE 5 – (1) Sporcuların, spor yapabilmeleri ve yarışmalara katılabilmeleri için lisans sahibi olmaları gerekir. Lisans, sporcu lisansı veya sporcu kartı olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir: a) Sporcu lisansı, kulüp lisansı ya da ferdi lisans olarak ikiye ayrılır ve her spor dalı için ayrı düzenlenir.
MADDE 5- (1) Cimnastik spor dalında sporcu lisansı sahibi olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; a) 3 ile 85 yaş aralığında bulunmak, 1) Belirlenen yaş sınırını tamamlamış olmak, (2) Lisans başvurusu aşağıdaki belgelerle birlikte il ve ilçe müdürlüğüne yapılır; a) Spor yapmaya ve yarışmalara katılmaya elverişliliğini ...
Madde 6- Sporcuların tescil işlemleri l Ekim – 30 Eylül tarihleri arasında yapılır ve aşağıdaki belgeler aranır, 6.1-Reşit olmayan sporcular için velisinin izin belgesi, lisans çıkarabilmesi için 7 yaşını doldurması ve 8 yaşında olması gerekir.
Spor kulüpleri adına kayıtlı olmayan sporcular kendi adlarına il müdürlüğünden ferdi sporcu lisansı alabilirler ve her yıl bu lisanslarını il müdürlüklerine vize ettirebilirler. İlk defa ferdî sporcu lisansı çıkaran sporcular hiç beklemeksizin kulüp adına lisans çıkarabilirler.
Sporcu Lisansı sporcunun, spor dalı faaliyetlerine ve yarışmalara katılabilmesine imkân veren izin belgesidir. Sporcuların, spor yapabilmeleri ve yarışmalara katılabilmeleri için lisans sahibi olmaları gerekir. Lisans, sporcu lisansı veya sporcu kartı olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.
Sporcu lisans sorgulama işlemleri https://spor.sgm.gov.tr/EDevlet.aspx adresi üzerinden kolaylıkla tamamlanmaktadır. Sporcular istedikleri alanı seçerek o alan üzerinde lisanslarını sorgulamaktadır. Lisans hakkında detaylı bilgi ve kullanım alanları da sistem içerisinde aktif olarak yer almaktadır.
Sporcuların lisans, vize ve transfer işlemleri Gençlik Spor il/ilçe müdürlüklerince yapılacaktır.
Basketbolda oyuncunun oyunu tanıma dönemi basketbola başlama yaşı olan 8-10 yaş arasında 2-3 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Oyunu tanıma dönemi sonrası uzunca bir süreci içeren oyunu öğrenme dönemi minik, küçük ve yıldız takım aşamaları olmak üzere 5-6 yıllık bir süreci içermektedir (Şen,2000).
Basketbola başlama yaşı için herhangi bir sınırlandırma bulunmamakla birlikte, ister profesyonel amaçla ister hobi olarak, mümkün olduğunca küçük yaşta eğitimin büyük bir önemi olduğu açıktır.
Tabii ki hayır, hiçbir şey için geç değildir. Önemli olan karar verip, azimli olup devam ettirmektir. Daha geç başlayıp profesyonel olan birçok basketbolcu mevcut.
(Ek-1) a) Spor yapmaya ve yarışmalara katılmaya elverişliliğini yazılı beyanla belgelemek, b) 18 yaşından küçükler için veli/vasi yazılı izin belgesi (Ek-2), 1) Veli izin belgesi, e-Devlet üzerinden de düzenlenebilir.
Yönetmelik uyarınca kulübü kapanan sporcular serbest kalmaktadırlar. Bu durumda olan sporcular sezon içerisinde eski kulüplerinin yarışmalarına katılmış olsalar dahi sezon sonunu beklemeden başka bir kulüp adına lisans alabilmektedirler.
Madde 6- (1) Sporcu lisansı 5 yaşını gün, ay, yıl olarak bitirmiş kişilere çıkarılır. Sporcuların lisans numarası, sporcunun T.C. Vatandaşlık numarasıdır. (2) Lisans çıkarmak isteyen sporcunun aşağıdaki belgelerle birlikte Federasyona başvurması gereklidir.
13 yaş ve üstü çocuklar:
Bu yaş grubundaki çocuklar, daha spesifik bir spor dalıyla ilgilenmeye başlayabilirler. Örneğin, atletizm, yüzme, jimnastik, futbol, basketbol, voleybol, tenis ve karate gibi sporlar bu yaş grubu için uygun olabilir.
Yine de erken özelleşen sporlar (jimnastik, paten, yüzme) hariç sporculuk 15-16 yaşından sonra başlar. O dönem öğrenme, gelişme ve sevme dönemleridir. Ergenlikte spor yapan çocuklar sporcu olmaya adım atar. Kazanma kavramından ise 18-21 yaş üstü elit sporcular için bahsedilir.
eleman.net verilerine göre, Sporcu 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 26.100 TL maaş alıyor. Sporcu, 2024 yılında en düşük 18.500 TL alırken, en yüksek 39.000 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Sporcu, Temmuz 2023 yılında ortalama 18.300 TL maaş alıyordu.
Sporcu lisans bilgileri sorgulamak için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. https://spor.sgm.gov.tr/EDevlet.aspx Bu adresten sporcu lisansı hakkında detaylara ulaşabilmeniz mümkündür.
Mete; sınıf tekrarına kalanların, ikamet değişikliği sebebiyle aynı tür okul bulamayanların, milli sporcuların ve en az üç yıl lisanslı şekilde yarışmalara katılan sporcuların açık liseye geçebileceğini söyledi.
Hedef 8 yıl içinde bütün öğrencilerin en az bir dalda lisanslı sporcu olması. Başarılı sporcu öğrencilere okul nakillerinde kolaylık sağlanacak, LGS-TYT-AYT Sınavlarında Ek Puan ve burs teşviki verilecek. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile spor bakanlığı arasında protokol imzalanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri