Aroma varlığına bağlı olarak pirinç, aromatik ve aromatik olmayan pirinç olarak sınıflandırılır. Türk Gıda Kodeksi, “aromalı pirinci” şu şekilde tanımlamaktadır: “Genetik olarak kendine has aroması ve kokusu olan pirinç”.
Basmati pirinci diğer pirinçlere oranla daha mattır ve kendilerine has kokulu bir tatları vardır. Basmati Sanskritçede parfümü, kokulu anlamına gelmektedir. Basmati pirinci ender bulunan bir pirinçtir ve Himalaya Dağlarında yetişir.
Basmati Pirinci
Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahip. Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor.
Himalaya Dağları'nın karlı suları ile beslenen bir pirinç türü olan basmati pirinci, bilinen pirinç türlerinden daha uzun ve daha büyüktür. Yarı mat, yarı saydam bir rengi bulunan pirinç kendinden aromalı pirinç türleri arasında yer alır. Zaten basmati kelimesi de Sanskritçede “parfüm, parfümlü” anlamlarına gelir.
Pirinç uygun koşullarda saklandığında 4-5 yıl kadar rahatça tazeliğini koruyabilir. Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Dünya'da 5000'den fazla pirinç çeşidi olup Basmati pirinç; ekstra uzun ince tanecikleri, hoş aroması, iyi pişirme kalitesi, tatlı tadı, yumuşak dokusu, pişirmede boyuna uzayarak enine şişmemesi (standart pirince göre 1,5-2 kat daha uzar), düşük amiloz miktarı, orta jelleşme sıcaklığı gibi özellikleri ile en iyi ...
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz.
Yasemin pirincine, esans olarak daha yoğun olması ve yasemin çiçeği gibi kokmasından dolayı kokulu pirinç de denmektedir. Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır.
Kavrulan pirinçlerimize sıcak suyumuzu ekleyip, tuzunu ilave ediyoruz. Kısık ateşte, yaklaşık 10 dk. suyunu çekene kadar pişirelim.
Basmati Pirincin normal pirince göre glisemik indeksi daha düşüktür. Orta glisemik indeksteki gıda grubundadır. Nişasta içerikli bir karbonhidrat kaynağıdır. Hem karbonhidrat kaynağı olması hem de düşük glisemik indeksi vardır.
Piştiğinde uzun uzadıya şişen basmati pirinciyle hazırlanabildiği gibi kepekli pirinç ya da bulgurla da hazırlanabilecek, kendi suyunda pişen zeytinyağlı domates dolması hazırladık. Süzme yoğurttan hazırladığımız sos eşliğinde servis edilen domates dolmamızın tadına doyum olmayacak.
Kokulu ve ince uzun Asya pirinci. Genelde, haşlanarak pişirilir, pilav veya İran pilavı yapılır.
Pişirildiğinde yumuşacık dokusu, lezzetli tadı, üstün aroması ve belirgin tadıyla Basmati pirinci, diğer aromatik uzun taneli pirinç çeşitleri arasında benzersizdir. Kendine has aroması ile sevilen yemeklerinize ekleyerek özellikli ve lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Baldo pirinç, türlerine göre daha iri taneli bir pirinçtir. Kendine has bir kokusu olmayan bu pirinç mat renge sahiptir. Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister.
Basmati pirinç, nişasta içermediğinden dolayı pişirmeden önce kesinlikle ısıtmaya gerek yoktur. Pirinci suda bekletme bu pirinç türünde yoktur. Pirinci pişirmeden önce yıkamanız yeterli olacaktır.
Yasemin (Jasmin) Pirinç
Yasemin pirinci renklerine göre beyaz ve kahverengi olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Yasemin pirinci diğer pirinçlere oranla daha fazla karbonhidrat içerdiğinden oldukça fazla enerji vermektedir. Bu yüzden sporcular tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Kendine has kokusu, ince uzun taneleri ve hafif şekerli tadıyla jasmine pirinç (yasemin pirinci) Tayland'ın en önemli tarım ürünleri arasında yer alır. Basmati ve della pirinçleri gibi jasmine pirinç de aromatik pirinçler sınıfına girmektedir.
zarrin İran 'ın en pirincidir.Aromatik bir tada sahip olan basmati pirincinin ana vatanı Hindistan olarak bilinir. Hindistan ve Pakistan 'da yetişmektedir. Orta Asya ülkelerinde ve Hindistan'da en çok tüketilen pirinç çeşidi olarak bilinir. Dünya mutfağında da oldukça sık tercih edilen kaliteli bir pirinçtir.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
* Bir bardak suya bir yemek kaşık pirinç dökün, pirinçler tepeye çıkıp yüzüyorsa plastiktir. * 180 gr pirinci pişirin ve bir saklama kabına koyun. Kabı tezgahta birkaç gün bekletin. Pirinç küflenmeye başlıyorsa gerçek pirinçtir.
Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Pirinçte küf oluşumu ise, mantarlardan kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri