Atatürk, Çanakkale Savaşı'na katıldığı zaman rütbesi Yarbay olarak biliniyordu. Atatürk'ün savaşa dahil olması ise 25 Şubat 1915'tir. Çünkü Atatürk, o tarihte Eceabat'a gelmişti. Bu şehir Çanakkale'nin ilçelerinden birisidir.
* Çanakkale Cephesi'ne Yarbay rütbesiyle gelen Mustafa Kemal Bey, 19. Tümen Komutanı olarak bir tümeni yönetiyordu. Savaşın en kritik anında yaklaşık 130 bin kişilik bir kolorduya Albay rütbesiyle komutanlık yaptı.
Atatürk Çanakkale Savaşı'na Ne Zaman Katıldı? Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'na dâhil olduğu tarih 25 Şubat 1915'tir. 1. Dünya Savaşı sırasında Sofya'da ateşemiliter olarak görev yapan Mustafa Kemal, ısrarla orduda aktif bir görev istemiş ve 18 Ocak 1915 tarihinde, 19. Tümen Komutanı olarak atanmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Savaşı'na katılma isteğinin sonucunu almıştır. Yarbay rütbesi ile Çanakkale Savaşı'na katılan Atatürk, 1 Haziran 1915'te yani yarbay oluşundan yaklaşık beş hafta sonra savaşa albay olarak devam etmiştir. 19. Tümen'de yarbay rütbesi alarak Birinci Dünya Savaşı'na katılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk, askeri kökenli olup hayatı boyunca birçok savaşta bizzat bulunmuş ve komutanlık etmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.) I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Atatürk, Çanakkale Cephesi'nde miralaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Ordular Grubu komutanlığına atandı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Muzaffer Tepekaya tarafından çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı söylendi. "Atatürk; 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap, 1 ülke ve milyonlarca özgür insan sığdıran büyük bir asker, siyaset ve devlet adamıdır."
Tümen'e bağlı 57. Alay, yabancı kuvvetlerin ilk çıkarma gününde Arıburnu Cephesi'nde ilerleyen Anzak askerlerini ilk karşılayan ve geri püskürten Türk kuvvetleridir. Bu cephede ilk kez 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in önderlik ve cesaret vasıfları ortaya çıkmıştır.
25 Nisan 1915 - Mustafa Kemal komutasındaki Türk birlikleri, Arıburnu'nda çıkarma yapan ingiliz ve Anzaklar'ın saldırılarını durdurdu. 1 Haziran 1915 - Mustafa Kemal, Albaylığa terfi etti. 8/9 Ağustos 1915 - Mustafa Kemal, Anafartalar Komutanlığı'na atandı. 10 Ağustos'ta düşmanı yenilgiye uğratü.
Çanakkale Savaşı, Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin oluşturduğu İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmek istiyorlardı.
9 Ocak 2016 tarihine kadar devam eden Çanakkale Kara Muharebeleri, 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in özellikle Anafartalar ve Arıburnu Muharebelerinde sergilediği liderlik ve Türk askerinin üstün cesareti neticesinde, Gelibolu Yarımadası'nın düşmandan temizlenmesi ve savaşın kazanılmasıyla sonuçlanmıştır.
Dünya Savaşı'nda Türk ordularının başında Başkomutan Vekili, Harbiye Nazırı ve Genelkurmay Başkanı sıfatıyla bulunan, Çanakkale'yi baştan aşağı planlayıp cephede de yöneten kişi Enver Paşa'dır!
Çanakkale Muharebeleri'nin Mustafa Kemal Paşa'nın askeri kariyerinde önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Buna ilaveten Çanakkale, tarihte, Atatürk'ün yaralandığı yer olarak da iz bırakmıştır. Atatürk'ün 10 Ağustos 1915 günü Conkbayırı'ndaki çarpışmalarda bir şarapnel parçasıyla yaralanmasını bir cep saati önlemiştir.
Cevat (Çobanlı) Paşa'nın Birinci Dünya Harbi'nde adını “18 Mart Kahramanı” olarak tarihe geçiren görevi ise Çanakkale Cephesindeki üstün başarısı olmuştur.
Atatürk, 57 ve 27. Alayların fedakarlıkların harp tarihimize geçmesini istemişti” bilgilerini verdi. Seferberlik ilanıyla Yarbay Mustafa Kemal'in 19. Piyade Tümen Komutanı olarak atandığını, Hüseyin Avni Bey'inde 1 Şubat 1915'te Tekirdağ Yarçeşme barakalarında kurulan 57. Alay'ın komutanlığına getirildiği öğrenildi.
Taburu başka birliklere dağıtılmış, Alay komutanı Albay Sami, 1. Tabur komutanı Binbaşı İsmail Hakkı, 3. Tabur komutanı Yüzbaşı Mustafa Nuri olmak üzere olmak üzere 35 subay ve 2223 erle 19. Tümen bünyesinde Lokarca bölgesinde Sırplarla savaşmıştır. Alay bu savaşa 35 subay, 2223 erle katılmış ve 17 şehit vermiştir.
Çanakkale'de 57. Alay'ın tamamen şehit olması ve sadece M. Kamal'ın sağ olarak kurtulması ne ilginçtir ki utanç verici bir olay olmasına rağmen bir kahramanlık destanı olarak sunulur.
Derne'deki 16-17 Ocak 1912 taarruzunda gözünden yaralanıp bir ay hastanede tedavi gördü. Bir harabeden düşen kireç taşı parçası şiddetle yüzüne çarptı ve ömrünün sonuna kadar sol gözünde kalıcı hasar bıraktı. Atatürk'ün sol gözünün şehla (hafif şaşı) olması bu savaşta geçirdiği kaza sebebiyle oldu.
Mevcut bilgilere göre Atatürk'ün baba soyu Konya / Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre - i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi ( Köyü)'ne yerleşen takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
Büyük Millet Meclisi tarafından Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesinin verilmesi, Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında gerçekleşmiştir.
Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu diğer adıyla Kasımpaşa Stadyumu, İstanbul'da bulunan 14,234 koltuk kapasiteli staddır. Bu stad 2010 yılında restore edilmiştir ve UEFA kriterlerine göre hazırlanmıştır. Stad Kasımpaşa SK'nın iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Atatürk hayranı ve Galatasaray taraftarı biri olarak belgenin kendisini çok heyecanlandırdığını belirten Yüksel, şöyle konuştu: "Belgede, Atatürk'ün 'Benimde gönül verdiğim kulübün Türk sporuna katkı sunacağından hiç şüphe duymuyorum' ifadeleri, Atatürk'ün hangi takımı tuttuğunun da çok açık bir delili.
ATATÜRK'ÜN BURCU OĞLAK YÜKSELENİ KOÇ
Atatürk'ün doğum haritasına göre burcu 14 derece Oğlak yükselen burcu ise Koç. Oğlak burcu astrolojide “Komutan” yöneten, idare eden, sorumluluk sahibi, yapılandıran, kuran, inşaa eden, saygınlık, prestij, strateji gibi anlamları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri