Dünya'da 5000'den fazla pirinç çeşidi olup Basmati pirinç; ekstra uzun ince tanecikleri, hoş aroması, iyi pişirme kalitesi, tatlı tadı, yumuşak dokusu, pişirmede boyuna uzayarak enine şişmemesi (standart pirince göre 1,5-2 kat daha uzar), düşük amiloz miktarı, orta jelleşme sıcaklığı gibi özellikleri ile en iyi ...
Kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Midede oluşan kramp ve gaz önlenir. Kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere engel olur. Daha güçlü bir bedenle yaşamak istiyorsanız; hayatınıza basmati pirinç eklemeniz önerilir.
Basmati pirinç, nişasta içermediğinden dolayı pişirmeden önce kesinlikle ısıtmaya gerek yoktur. Pirinci suda bekletme bu pirinç türünde yoktur.
Basmati Pirinci
Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahip. Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor.
Basmati pirinç, jasmin pirincine benzer ve az nişastalı ve hafif kokuludur. Basmati pirinç, diğer pirinç çeşitlerine göre suyu fazla çeker.
İlgili 23 soru bulundu
Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar.
Basmati pirinç yıkanır mı sorusunun cevabı evettir ama çok yıkama bile yeterlidir. Çünkü diğer pirinçler nişastalardan arındırmak için yıkanırken nişasta içermeyen basmati pirinci suda uzun uzadığa yıkamaya gerek yoktur.
Basmati pirinci gluten içermediğinden diğer pirinçler gibi şişkinlik ve ödem yapmaz. Nişasta oranının az olmasından dolayı kolay sindirilir ve şişkinlik yapmaz. Diğer pirinçler gibi basit karbonhidratlar içermez bu yüzden sağlılıklıdır ve enerji verir. Basmati pirincinde magnezyum ve demir bulunmaktadır.
Basmati pirincini kavurularak değil de kaynayan yağlı suya bırakılarak yani salma yöntemi kullanılarak hatta farklı yörelerde direk haşlandıktan sonra yağlanıp demlenmeye bırakılan bir pirinç türü.
Malzemeler: 2 su bardağı basmati pirinç 3 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu)
Tenceremizin içinde tereyağını eritip yıkadığımız ve süzdüğümüz pirinçleri ekleyip 10 dakika kavuruyoruz. Kavurma işlemi bittikten sonra tuz, bulyon ve suyu ekleyip karıştırıyoruz, tencerenin kapağını kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. 15 dakika dinlendirip sunuma hazırlıyoruz.
Beyaz pirincin lif oranı düşüktür ve işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Bu nedenle kabızlığa iyi etki etmez.
Şeker oranı en düşük seviyede olan pirinç türüdür. Besin değerleri dikkate alındığında sağlıklı kilo alıp vermek isteyenlerin tüketmesi gereken bir pirinçtir.
Baklagillerde vücudumuzun absorbe edemeyeceği lifle dolu olduğu için sindirim sistemimizdeki bakteriler onları sindirirken gaz ve şişkinlik ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bundan kaçınmak için baklagilleri pirinç ya da kinoa gibi tam tahıllı gıdalarla tüketebilirsiniz.
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Nişasta içerikli bir karbonhidrat kaynağıdır. Hem karbonhidrat kaynağı olması hem de düşük glisemik indeksi vardır. Sporcu diyetlerinde ve şeker hastaları diyetlerinde tavsiye edilir. Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketmek kronik hastalıklardan korunmanın yollarından biridir.
Basmati diğer pirinçlere göre daha çok su çektiği için ölçüler normal sütlaçlara göre farklı. Bu arada aynı pirinç ile pilav da yapıp pirinç pilavı isteğinizi bastırabilirsiniz. Öncelikle sütümüzün içine pirinçimizi dökerek arada karıştıra karıştıra sütü kaynatıyoruz. Dikkat edin taşmasın.
Kavrulur. Birkaç dakika kaynadıktan sonra üzerine kaynar su eklenir. Su çekene kadar beklenir ve üzerine bir peçete koyularak 5 dakika demlenmeye alınır. Pilav hazır, afiyet olsun.
Pirinçler kavrulduktan sonra pirinçlerin üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekliyoruz. Eğer bardak ile ölçeceksiniz 1 su bardağı pirince bir buçuk su bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz.
Tenceremizin içinde tereyağını eritip yıkadığımız ve süzdüğümüz pirinçleri ekleyip 10 dakika kavuruyoruz. Kavurma işlemi bittikten sonra tuz, bulyon ve suyu ekleyip karıştırıyoruz, tencerenin kapağını kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. 15 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Pirinç uygun koşullarda saklandığında 4-5 yıl kadar rahatça tazeliğini koruyabilir. Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
Pişirildiğinde yumuşacık dokusu, lezzetli tadı, üstün aroması ve belirgin tadıyla Basmati pirinci, diğer aromatik uzun taneli pirinç çeşitleri arasında benzersizdir. Kendine has aroması ile sevilen yemeklerinize ekleyerek özellikli ve lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri