Bireyin davranışını başlatan içsel güç 'dürtü' ve 'güdü' olarak tanımlanır. Aralarında kesin bir ayırım yapmak zor olsa da biyolojik kökenli olan içsel güçler dürtü olarak tanımlanırken sosyal kaynaklı içsel güçler güdü olarak ele alınır.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır.
Amaca yönelik davranışı başlatan, yönlendiren, ona güç ve enerjisini veren, amaca ulaşılana kadar ısrarlı olmasını sağlayan güçler toplamı olarak tanımlanabilir. Örneğin kitap okuma güdüsü sizin diğer etkinlikler arasından kitap okumayı seçmenizi ve okumaya başlayıp sürdürmenizi sağlayan güçler toplamıdır.
En genel tanımıyla dürtü, insanın yaşamını devam ettirmesi için giderilmesi gereken doğuştan gelen ilkel fizyolojik ihtiyaçların psikolojik boyutudur. Güdü veya motiv ise insanın davranışta bulunmasının nedenleri altında yatan ihtiyaç, dürtü, arzu, istek ve ilgileri kapsayan genel bir kavramdır.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
İlgili 30 soru bulundu
Güdü kelimesi TDK'ya göre, bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışları doğuran anlamına sahiptir. Bir işin gizli sebebi anlamına da sahiptir.
Kaynakları açısından güdüler içsel ve dışsal olmak üzere iki türe ayrılır. Bir davranışı başlatıp yönlendiren neden, o davranış sonucunda elde edilecek ödül ya da ödüller değil de davranışın kendisi ise bu tür güdülere içsel güdüler adı verilir. Bu tür güdüler, davranışı içsel olarak başlatıp sürdüren güdülerdir.
Motivasyon kavramının özünü güdü oluşturur. Latince movere (harekete geçirme) sözcüğünden türemiştir.
Güdülerin fizyolojik ve sosyal olmak üzere iki adet türü bulunmaktadır. Bu tarzdaki güdüler; cinsellik, annelik duygusu, dinlenme, zararlı maddeleri çeşitli yollardan dışarıya atma, açlık, susuzluk, soğuk ya da sıcaktan uzaklaşma gibi güdüleri meydana getirmektedir.
Güdüleme; bir canlının öğrenme veya işe geçme isteği olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda motivasyon olarak da anılmaktadır. Bir canlısının enerjisini belirli bir hedefe yönlendirdiği davranışlar için gösterilen gerekçelerdir. Beklentiler, duygular, arzular ve kaygılardır.
Güdülenme(Motivasyon)
Organizmayı çalıştıran enerjiye denir.Organizmayı bir işe başlatan, işi ısrarlı – kararlı bir şekilde devam ettiren her türlü içsel ve dışsal güç, güdülenmedir. Güdünün kaynağı fizyolojik ihtiyaçlarsa(açlık, susuzluk, cinsellik vb.)
Öz Türkçe bir sözcük olan güdülenme, ''gütmek'' fiilinden türetilmiştir. Güdü, insanı harekete geçiren ya da düşünceye sevk eden temel neden demektir. Önceleri sadece yük hayvanları için kullanılan bu sözcük, daha sonra psikoloji ve felsefe gibi alanlarda terim anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
Annelik duygusu, cinsellik, susuzluk, açlık gibi güdüler biyolojik güdülere yani dürtülere örnek verilebilir. Doğuştandır ve yaşamla olgunlaşır. Yani, birey için bir ihtiyaç söz konusudur. Bu ihtiyacı farkında olma durumu dürtüyken, bu dürtüyü harekete geçirme, davranışa dönüştürme gücü güdüdür.
Açlık ve susuzluk dürtüsü bireyleri hedeflere yönelik davranışlarda bulunmaya zorlamaktadır. Güdüsel davranışlar sadece fizyolojik ihtiyaçlar tarafından değil, aynı zamanda çevresel uyarıcılar tarafından da başlatılabilir.
Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
Güdü, davranışa enerji ve yön veren güçtür; bu güç organizmayı etkileyerek bir amaç için harekete geçmeye sevk eder . Cüceloğlu'na göre ise Güdü (motivasyon), istekleri, arzuları, gereksinimleri, dürtüleri ve ilgileri kapsayan genel bir kavramdır.
Çalışanların örgütsel amaçların gerçekleşmesi için yürütülecek etkinliklerde iç güdüsel anlamda çaba göstermelerini sağlayacak, işine ve iş ortamına karşı olumlu tavırlar içerisinde olmasına yönelik olarak yönlendirilmelerine güdüleme denir.
İhtiyaç karşılandığında organizma rahatlar ve doyuma ulaşır. Güdülenme: İhtiyaç ile doyum sağlanması arasında yaşanan bu sürece güdülenme denir. Organizma amacına ulaşıp doyuma kavuşunca güdü geçici de olsa giderilir fakat bir süre sonra tekrar ortaya çıkar. Bu nedenle güdülenme döngüseldir.
Güdüler 3' e ayrılır. Fizyolojik Güdü: Doğuştan gelen, organizma için hayati önem taşıyan , yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan güdülerdir. Birincil güdüler de denir. Açlık, susuzluk,cinsellik fizyolojik güdülere örnek verilebilir.
Bilinçli Güdüler: alınan ürün ya da markanın niçin alındığının farkında olunduğunda sahip olunan güdülerdir. Bilinçli Olmayan Güdüler: farkında olunmayan güdülerdir ve pek çok insan temel olarak aldıklarını bazı ürünleri neden aldıklarının farkında olmayabilirler.
Güdü, bireyi içten yönlendiren bir güçtür; organizmayı uyaran ve davranışı bir hedefe yönelten belli bir gereksinim veya ihtiyaçtır. Duygu; korku, neşe, hayret veya öfke gibi hislerin yaşanmasına işaret eder. Güdüler ve duygular kişiyi belirli bir davranışta bulunmaya iterler.
temelinde ihtiyaçlar yatar. davranışın bir nedeni ve amacı vardır. olması içsel; anne ve baba isteğinden, toplumsal ihtiyaçtan ötürü öğrenmeye istekli olması ise dışsal güdülenmedir.
Her canlıda doğuştan var olan içgüdüler, sonradan kazanılmaz ya da değiştirilemez. Başta hayatta kalmak, neslini devam ettirmek ve beslenmek olmak üzere fiziksel ihtiyaçların birçoğu temel içgüdülerimiz arasında yer alır.
Öğrenme sürecinin etkili olmadığı, canlının önceki deneyimlerinden bağımsız biçimde verdiği tepkiler içgüdü kapsamında değerlendirilmektedir. Bir kumsala bırakılan deniz kaplumbağalarının okyanusa yönelmeleri bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Durumluk güdü, belli bir durumun etkisi ile ortaya çıkar ve geçicidir. Sürekli güdü ise kalıcıdır. Örneğin, Türkçe dersini sevmeyen fakat sınava gireceği için Türkçe dersi çalışan bir öğrencinin Türkçe öğrenmeyle ilgili güdüsü durumluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri