Reaksiyon odunu iğne yapraklı ağaçlarda” basınç odunu”, yapraklı ağaçlarda ise “çekme odunu” olarak adlandırılır.
Basınç Odunu: İYA'da basıncın tersi yönünde oluşan dokuya basınç odunu denir. Hücre Çeperi yuvarlak hale gelmiştir. S3 tabakası bulunmaz, lignin miktarı fazla, direnci düşük, lifler yönünde anormal daralma gösterir.
Kambiyum: Dış odun ile kabuk arasında bulunur. Ağacın yaşamını ve büyümesini sağlayan bölümdür. Kambiyum, kendiliğinden yeni gözeler oluşturma görevini üstlenmiştir. Kambiyum öz tarafında oluşturduğu yeni gözeler, ağacın dış odununu büyütür.
traheid veya lif boyu gövdede ağaç boyunun 1/3 ile 1/2 si arasındaki yükseklikte ve dış tarafta (kabuk tarafında) bulunmaktadır. odununda görülmektedir.
Yaz odunu kalın hücre çeperli liflerden oluşmakta ve gövdeye mekaniksel sağlamlık vermektedir. Bunların renkleri ilkbahar odununa göre daha koyu ve özgül ağırlıkları yüksektir.
İlgili 27 soru bulundu
Diri odun, bir ahşabın fizyolojik anlamda aktif halde olan kısmıdır, diğer ismi de canlı odun olarak geçer. Bitki biyolojisinde ahşabın genç, canlı sağlıklı ve aktif bölümü olarak tanımlanır. Diri odunun görevi ksilem maddesinin bitkinin gövdesi boyunca taşımaktır. Diri odun açık renkli olur.
Meşe Odunu Özellikleri Meşe En Çok Isı Veren Ve Kalori Değeri En Yüksek Olan Ağaçtır.Söğüt, Kavak Ve Kestane Gibi Yumuşak Ağaçlar Meşe Ye Göre İki Kat Daha Az Isıtır. Meşe Uzun Zaman Yanacak Yeterlilikte Bi Ağaçtır.Uzun Süre Bekletilmiş Yeterli Kurulukta Odundur.Kolay Tutuşur.
Teğet kesit; yıllık halkalara teğet yönde biçilen ya da soyulan tomruklardan elde edilen ağaç malzemede yıllık halkalar köşeli, parabolik veya düzensiz konsantrik şekiller meydana getirirler (Erdin ve Bozkurt 2013).
İğne Yapraklı Ormanlar; Sibirya'nın güney,, İskandinav Yarımadası'nın güneyi, Alaska'nın güneyi, Kanada'nın güneyi ve Doğu Avrupa'nın soğuk olan bölgelerinde sıklıkla görülür.
Odun, adsorpsiyon özelliği nedeniyle bulunduğu çevredeki rutubetli havadan denge rutubet miktarına kadar su buharı çekebilir, Malzemenin çevresindeki hava kurursa; odun da, tekrar denge haline gelinceye kadar su kaybedecektir.
Odun hammaddesindeki görsel kusurlar; budak, çatlak, mantar ve böceklerin neden olduğu kusurlar şeklinde sıralanabilir. Bu bozukluklardan budaklar; ağacın doğal yapısı ve yaşam koşullarıyla bağlantılı olarak oluşur. Odun hammaddesi içerisinde gömülü halde bulunan budaklar büyüklüklerine göre dört sınıfa ayrılırlar.
Odun kalbi bitkiye göre dar veya daha geniş bir bölge işgal eder. Odun kalbindeki trake ve trakeidler farklı şekilde görevden uzaklaştırılır. Bazı hallerde su ileten borular tanen veya reçine gibi antiseptik maddelerle dolar. Bu suretle bakteri ve mantar enfeksiyonu sonucu ortaya çıkacak çürüme önlenir.
Tavsiye edilen yakıtlar, kayın, gürgen, vb ağaç türleridir. Yapı marketlerde satılan şömine yakmak için üretilen ürünleri' de tercih edebilirsiniz. Sert ağaç yumuşak ağaca göre daha çok tercih edilmektedir.
Sobada yakılacak odun seçimi ilk etapta kapalı hazneli şömine ve sobalarda özellikle meşe odunu olması gerekir. En çok tavsiye edilen meşe odunu, yüksek yanma performansı ve maliyet verimliliği ile bu alanda en çok tercih edilen seçeneklerin başında yer almaktadır.
Özellikler. Şömineler, sobalar ve odun yakma fırınlarını yakmak için idealdir. Yüksek kalorifik değer (3500 Kcal/kg). Zeytin sert bir ahşap olduğundan, uzun ve yavaş bir şekilde yanar, az miktarda duman salar ve canlı, inatçı bir köy üretir.
Yaprak döken ağaçların çoğu geniş yapraklıdır. Bazıları ise melezler gibi iğne yapraklı olabilir. Meşe, kayın, kestane ağacı, kızılağaç, kavak, ıhlamur ağacı, akçaağaç ve dişbudak; bu türden ağaçlara örnektir.
Yaprakları iğne şeklinde olan ağaçlardır. Çam, ladin, gök nar, ardıç, sedir, porsuk tipi ağaçlar bu ağaç grubundadır. İğne yapraklı ağaçlar reçinelidir.
Çam, Pinaceae (çamgiller) familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen ad.
Ahşabın fiziksel özellikleri nem oranı ile etkilenir. Ahşap kururken hacım kaybına uğrar ve büzülür. Sertlik ve dayanımı artar ancak enerji tutma kapasitesi azalır. Ahşabın özellikleri %12-15 nem durumunda belirlenmelidir.
Organik olan ekstraktif maddeler; tanenler, uçucu yağlar, reçineler, sakız, lateks, alkoloidler, boyar ve renkli maddeler, flavonoller, antosiyaninler, glikozitler, polifenoller, şekerler, nişasta gibi kompleks bileşiklerdir.
İster hayvansal lifler olsun, ister başka bir lif olsun bütün lifler yanyana dizilmiş olarak bulunan ve birbirleriyle bağ oluşturan lineer polimerlerden oluşur. Liflerin iç yapısı: Zincir moleküllerinin dizilişlerine bağlı olarak bir lifte amorf ve kristalin olarak 2 ayrı kısım vardır.
Meşe Odunu ÖzellikleriMeşe en çok ısı veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır. Dış budak, kayın gibi ağaçların kalori değerleri meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, kavak ve kestane gibi yumuşak ağaçlar meşe ye göre iki kat daha az ısıtır.
Meşe ağaçlarının dalları toprak ve kömür tozuyla süren uzun işlemler sonucunda mangal kömürüne dönüşüyor.
Gürgen ağacı mobilya, sağlam kerestesinden dolayı aranan ağaç türlerindendir. Hücre çeperindeki selülozun yoğunluğu nedeniyle sert ve ağır olduğu için gürgen ağacı mobilya üretiminde vazgeçilmezdir. Gürgen rengi, genellikle beyazımsı sarı veya krem renktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri