Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
“Geride kalanların başı sağ olsun; Allah sabırlar versin; merhumun geride kalanlarına Allah hayırlı uzun ömürler versin; Allah başka acı göstermesin; ölenle ölünmez, er geç hepimiz öleceğiz, Allah iman nasip etsin” gibi cümlelerle ölenin yakınları teselli edilir.
“…Ölünün yakınlarına başsağlı- ğı dileğinde bulunmaya tâziye denir ki teselli etmek anlamındadır.
Söz konusu ifadelerin başında "ölü, mefta, merhum" gibi tabirler gelir. Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur.
Bir yakını vefat edene “teselli verme”, başın sağ olsun demektir.
İlgili 36 soru bulundu
TDK'ya göre tüm doğru bilgilere ulaşarak, sözcüklerin daha doğru olarak kullanılması mümkündür. Başınız sağ olsun sözcüğü de ayrı olarak yazılmalıdır.
En sık kullanılan baş sağlığı mesajı “Başın sağ olsun”dur. Ancak bu her zaman yeterli gelmeyebilir. Geride kalan kişilere sahip çıkmak, onların yalnız hissetmesini engellemek ve destek olunduğunu belirtmek için yazılan baş sağlığı mesajları her şeyden önce içten olmalıdır.
Kişiye duyguları hakkında konuşmanın sorun olmadığı konusunda güvence vererek size açılmasını sağlayabilirsiniz. Ona “buradayım, yanındayım, seni dinliyorum, anlıyorum, acını paylaşıyorum” mesajını vererek yaşadığı kaybın hüznünü dindiremeseniz de kendisini bir nebze olsun rahatlamış hissetmesine destek olabilirsiniz.
"Başın sağ olsun" Demek Uygun Değildir.
Örneğin "Haydan gelir, huya gider.", deyimi zaman zaman boştan gelir boşa gider gibi bir anlamda kullananlar olmaktadır. Halbuki burada geçen Hay ve Hu ile kastedilen Allah'tır.
Yakınını kaybeden kişinin, kaybettiği kişi ile bağlarını devam ettirmesinin yollarını bulmasına yardımcı olmak oldukça önemli. Daha önce kayıp yaşamış biriyle konuşmak yas sürecindeki kişiye çok iyi gelecektir. Kişi anlaşıldığını düşünerek kendisini daha iyi hissedebilir.
I am sorry for your loss: Başınız sağ olsun. I am sorry to hear of your loss: Kaybınızı duyduğuma üzüldüm. Please accept my sympathy for your loss: Kaybınız için lütfen acılarımı kabul edin. Rest in peace: Huzur içinde yatsın.
Başsağlığı, TDK Türkçe Sözlükte “ölen bir kimsenin yakınlarına ilgi ve yakınlık gösterme” olarak tanımlanıyor. İnsanlar bir tanıdıklarının yakını öldüğü zaman onlara yakınlık göstermek için başsağlığı dileğinde bulunurlar.
Başın sağolsun cümlesi ölen kişi ardından söylenmektedir. Anlamı ise "ölenle ölünmez, o öldü ama sizler sağsınız, sizin ömrünüz uzun olsun" olarak bilinmektedir. Fakat geçmiş zamanlarda "başın sağalsın" olarak kullanılmaktadır. Bu cümlede "yaran geçsin" anlamına gelmektedir.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır.
Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Amin.
Merhumun mekânı cennet olsun, Allah'ım sizlere de sabırlar versin, başınız sağolsun. Bu acı gününüzde yanınızda olmayı isterdik bedenimiz orda olmasa da kalbimizin sizinle olduğunu bilin. Başınız sağolsun… Hakkın rahmetine kavuşan merhum/merhumeye yüce Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum/uz.
Ölüm olayı evde meydana gelmiş ise; Alo 188 Cenaze Hizmetleri Hattı aranarak vefat durumuna ilişkin bilgi verilir. Vatandaşlarımız Alo 188 Cenaze Hizmetleri Hattı tarafından bağlı bulunulan İlçe Belediye Tabipliğine yönlendirilir ve aynı zamanda cenazenin bulunduğu bölgeye cenaze aracı gönderilir.
Ölü yakınlarının acılarını tazelememek için taziye üç günden sonraya bırakılmamalıdır (İbn Hacer, Feth, 3/146).
taziyede bulunmak, başsağlığı dilemek.
'Allah sana. büyük sabır ve ecir versin' deyiniz.
Aslında 'başın sağalsın' şeklinde bir kelimedir bu. 'Baş' sözcüğünün anlamı 'yara' anlamına gelmektedir. Yani sözcük 'kafa' değil 'yara'dır ve 'yaran iyileşsin' demektir. Zaman içerisinde cümle 'başın sağalsın'dan 'başın sağ olsun'a evrilmiştir.
Bir kişiye güven duyulduğu zamanlarda kullanılan bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle sağolsun şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sağ olsun şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri