Hemoroid kaynaklı şikayetlerin etkisini azaltmak için beslenme tarzı değiştirilmelidir. Zeytinyağlı yemekler ve lifli besinler tüketilmeli, günde 2-3 litre su içilmelidir. Tuvalette uzun süre kalınmamalıdır. Kırmızı et tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Lifli besinler ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmeli. Günde mutlaka 2 veya 3 litre su tüketilmeli. Ayrıca basura karşı posalı yiyecekler de tüketilebilir. Ayrıca yoğurt ve kefir de tercih edilebilir.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Basurun etkili olduğu makat bölgesinde kaşınma, yanma ve tahrişi önlemek adına her öğünde doğal probiyotik içeren ev yoğurdu tüketilmelidir. Ayrıca yoğurda ek olarak papatya çayını da düzenli şekilde tüketebilirsiniz. Beslenmenize keçiboynuzu ve zerdeçal ekleyerek hastalığın ilerlemesine önlem alabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Bu kadınların saç tokası gibi bir lastiğin anoskop olarak adlandırılan ve makat içine yerleştirilen bir alet ile lastik tokayı kaydırarak oraya yerleştirilmesi işlemidir. Böylelikle o hemoroid (basur) damarı boğulmuş olur, çürür ve 5-7 gün içinde bant kendiliğinden düşer ve bu bölümde küçük bir ülser oluşur.
Basur patlarsa ne olur? Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Basur Memesi Nasıl İner? Basur memeleri kendiliğinden inmez, ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak tromboze hemoroid durumu söz konusu ise ağrılar oldukça şiddetli olabilir. Bu durumda sıcak su oturma banyosu ya da uyuşturma özelliği bulunan merhemlerle şikayetleri azaltılabilir.
Hemoroid tedavisinde etkilidir
Hemoroid, ya da halk dilinde basurun giderilmesinde, içine bir miktar zeytinyağı katılmış bal tüketiminin etkili olduğu saptanmış.
Buz uygulaması: Şişmiş alanlara bir seferde 10 dakika boyunca bez kaplı buz paketleri uygulanması hemoroid ağrısının ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Lifli beslenmek ve su içmek: Lifli beslenmek ve günde ortalama 2 buçuk litre su içmek; dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırır.
Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşur. Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
Basur Memeleri Nasıl Geçer? Basur memeleri, çoğu durumda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan tek başlarına çözülür. Ama belirtiler 1 haftadan fazla sürmüşse kesinlikle doktorunuza görünmelisiniz. Bununla birlikte bazı yöntemlerle birçok kişinin memeciklerle yaşadığı rahatsızlık ve kaşıntı önemli ölçüde azalabilir.
Sıcak Su Oturma Banyosu Tedavi Edici Bir Yöntem Değildir
Sizi rahatlatan ve ağrıları dindiren sıcak su oturma banyosu, basur tedavisinde etkili değildir. Bu yüzden ağrılarınızda azalma olması hastalığın tedavi edildiği anlamına gelmeyecektir.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür. Tamamen iyileşme görülmez fakat boyutları ilaçlarla ve diyet uygulamaları ile bol lifli yiyeceklerle küçülebilmektedir.
Dış Hemoroid (Eksternal Hemoroidal Hastalık)
Bu durum hızlı bir şekilde gelişir. Genellikle bu oluşan dış (eksternal) tromboze hemoroidal hastalık şiddetli ağrılara neden olur. Hasta, makatının hemen kenarında eline sert ve ağrılı şişliğin (memelerin) geldiğini söyler.
Basur Ağrısına Buz İyi Gelir mi
Evet ılık suyun tam tersi bir etki de olsa buz veya soğuk suyun da yararı olur. Buradaki etki ise çok soğuk uygulamanın sinirler aracılığıyla iletilen ağrı duyusunun iletimini azaltır, bir anlamda uyuşturma etkisi vardır.
Ayrıca makat bölgesinde sürekli bulunan bu ağrılı, kanamalı ve hassas şişlikler (yani hemoroidler) erkeklerde penisin yeterli sertleşmesine engel olduğu gibi bayanlarda cinsel arzuyu (libido) ciddi bir şekilde azaltır.
Bazı gıdalar basur belirtilerini şiddetlendirip ağrılara ve kanamalara neden olabilir. Kahve, çay ve diğer kafein içeren içecekler (kola, yeşil çay gibi) basuru tetikleyen içecekler arasında ilk sıralarda gösterilmektedir. Kafein, vücudun susuz kalmasına neden olur.
1- YOĞURT: İnsan sağlığı için oldukça sağlıklı bir besin olan yoğurt, aynı zamanda basura da iyi gelmektedir. Eğer siz de basur hastalığından muzdaripseniz düzenli olarak yoğurt tüketerek bu problemin ortadan kalkmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Hemoroid tedavisi sonrası tam olarak iyileşme süreci yedi-on gün aralığında olmaktadır. Hasta hemoroid ameliyatından sonra aynı gün ayağa kalabilmekte, kısa süre sonra normal hayatına dönebilmektedir.
Hemoroid rahatsızlığına sahip bireylerin tüketmekten kaçınması gereken besinler. Acı, ekşi, baharatlı gıdalar:Fazla baharatlı ve acı besinler tüketilmesi; makatta yanma hissiyle birlikte tuvalatte kalma süresini uzatmaktadır.
Basur sorununun kolon ve rektum kanserine yol açtığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Belirtildiği gibi, her iki koşul da örtüşen belirti ve şikayetlere sahip olabilir. Her yaştan insanın kolon ve rektum kanseri geliştirebileceğini belirtmekte fayda vardır, fakat kolorektal kanserlerin çoğu 50 yaş üstünde gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri