İşlemden hemen önce kanamayı kontrol etmek için parmak köküne turnike yerleştirilir. Hazırlıktan sonra doktor, tırnağı yatağından ayırmak için makas ve özel aletler kullanır. Önce tırnak batmasının bulunduğu kısımdan tırnak köküne doğru dikey bir kesim yapılır. Daha sonra tırnağın kesilen kısmı çekilerek çıkarılır.
Ilık suda bekletme: Ilık suda bekletme, tırnak batması için etkili ve basit bir çözümdür. El ya da ayakları ılık suda beklettikten sora deri yumuşar. Ete batan kısmı çıkararak tırnağa baskıyı azaltabilirsiniz. Kekik Yağı: Kekik yağı, doğal bir antiseptik olarak kullanılabilir.
Tırnağın batan kısmının kesilmesi ya da tel uygulaması gibi farklı tedaviler uygulanabilir. Tırnağın tamamının alınması ve yeni gelen tırnağın düzgün olması da tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Bu tedavilere rağmen tırnak batması iyileşmeyebilir.
Tırnak Batması Ne Kadar Sürede İyileşir? Batık tırnak tedavisi genellikle kendiliğinden geçmektedir. Bu süre 1 hafta kadar sürebilmektedir. Yine bunun için yapılan müdahalelerde iyileşme süreci 1 gün ila 7 gün arasında değişmektedir.
Tırnak Çekme Operasyonu Nasıl Yapılır? Tırnak batması olan alan uyuşturulur ve bu şekilde ağrı oluşması engellenir. Sonrasında tırnak batması ameliyatı gerçekleştirilerek bozuk olan tırnak dokusu çekilir. Ardından tırnağın altı temizlenir ve krem sürülerek sargı yapılır.
İlgili 31 soru bulundu
İşlem için tırnak yatağı uyuşturulur, böylece çekim sırasında ağrı olmaz. İşlem sonrasında da ağrı kesici ilaçlar kullanılır. İşlem yapıldığı gün ağrı kesici almak, istirahat etmek, ayakları kalp seviyesinin üzerine yükseltmek, bazen pansuman üzerine soğuk uygulamak faydalı olur.
Tırnak çektirme işleminde tırnak yatağına bir müdahale olmadığı için çekilen tırnak tekrar uzayacak ve aynı problemler tırnak yatağı iyice bozulduğu için tekrarlayacak ve belkide daha kötü bir batık oluşacaktır.
Batık ayak tırnağının en önemli yan etkisi ise enfeksiyon riskidir. Tırnak batması tedavi edilmezse altta yatan kemiği enfekte ederek ciddi bir kemik enfeksiyonuna yol açabilir. Özellikle diyabetli ve zayıf kan dolaşımına sahip kişilerde bu yan etkiler daha şiddetli hale gelerek ayaklardaki sinirlere zarar verebilir.
Tırnak batmasının tedavi edilmediği durumlarda, batık ayak tırnağından kaynaklanan enfeksiyonu bireyin parmak kemiklerinde enfeksiyona neden olacak şekilde genişleyebilir. Ayak tırnağı enfeksiyonu ayrıca ayak ülserlerine, açık yaralara ve enfekte bölgeye temiz kan akışının durmasına neden olabilir.
Tırnak batması enfeksiyonunda antibiyotikli krem ve merhemler uygulanmaktadır. Tırnak altına tampon (pamuk) konulması, bantlama yöntemi, tüp yerleştirme, tel yöntemi de uygulanan cerrahi dışı tedaviler arasında bulunmaktadır.
Bitkilerin mucizevi şifalarını anlatan Saraçoğlu, 'tırnak batması' şikayeti olanlara özel bir tarif verdi. Bir miktar 'ısırgan otu''nun kaynatılarak ortaya çıkan lapanın tırnak batması olan yere sürülmesi gerektiğini söyledi.
Kızarıklık, şişme ve ağrı gibi çeşitli sorunlara da yol açabilen tırnak batmasının tedavi edilmesi mümkün olabiliyor. Özellikle ağrı şikayetinin olması ve ağrının giderek daha da şiddetli bir form kazanması gibi durumlarda geç kalmadan tıbbi yardım alınmasında fayda olacaktır.
Bu durumda, tırnağın durumuna göre tırnağın batan kısmı veya tırnağın tamamı tırnak batması ameliyatı yapılarak alınır. Bununla birlikte, diyabet benzeri bir hastalık varsa iltihabın uzun süre kalması riskli olacağından yine cerrahi yöntem önerilmektedir.
Eğer tırnak batması, yürümenize engel oluyorsa; her akşam sadece ayaklarınız için kullanacağınız bir kabın içine elma sirkesi ve su karışımı ekleyin. Bu karışım içinde ayaklarınızı 15 dakika kadar bekletin. Elma sirkesinde bulunan maddeler, tırnak batması olan parmağı rahatlatacaktır.
Tırnak batmasına birçok şey iyi gelebilir. Uzmanlar en çok sabunlu sıcak suyu önermektedirler. Ayağın bu suyun içerisinde dinlendirilmesi şişliği ciddi ölçüde azaltmaktadır. Bunun yanı sıra elma sirkesi de batık tedavisinde kullanılır.
Tırnak batması, tırnağın boyuna uzaması yerine tırnak etinin içine doğru girerek yanlara doğru uzaması durumudur. Tırnak batmasına; tırnak mantarı, tırnakların yanlış kesilmesi, sivri uçlu ve dar ayakkabılar giyilmesi, parmak deformiteleri neden olur.
Tedavi edilmeyen veya tespit edilmeyen tırnak batması ciddi bir kemik enfeksiyonuna yol açabilir. Diyabetiniz varsa, komplikasyonlar özellikle şiddetli olabilir, bu da zayıf kan akışına neden olabilir ve ayaklarınızdaki sinirlere zarar verebilir.
Genellikle; dar ayakkabı giymek, tırnakların yanlış kesilmesi ve çok terleyen ayaklar tırnak batmasına neden olabilir. Özellikle gençlerde, çok terleyen ayaklarda tırnak batması görülmektedir. Pedikür yaptırmak çözüm değil! İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisi kesinlikle cerrahi bir işlemdir.
Nadir olsa da tırnak batması kaynaklı olarak ortaya çıkan enfeksiyonlar kangrene yol açıp cerrahi müdahale gerektirebiliyor.
Tırnak batması, tırnağın deri üzerinde uzaması yerine, derinin iç kısımlarına doğru büyümesi sonucunda ortaya çıkan durumdur. Özellikle ayak tırnaklarında ve sıklıkla ayak baş parmağında görülür. Bu duruma genellikle mantarlar, yanlış tırnak kesimi, dar ayakkabı tercihi ve parmak deformiteleri neden olur.
İşlem için tırnak yatağı uyuşturulur, böylece çekim esnasında ağrı olmaz. İşlem sonrasında da ilaçlar kullanılır. İşlem sonrası neler yapılmalıdır? İşlem yapıldığı gün ağrı kesici almak, istirahat etmek, ayakları kalp seviyesinin üzerine yükseltmek, bazen pansuman üzerine soğuk cisim koymak faydalı olur.
Mantarlı tırnak batmasında normal batma gibi yatak revizyonu veya fenolle tedaviye ek olarak tırnağın mantarlı bölümü parça parça alınır. Mantar ilacı ve cilası verilir. Tırnak mantarı tedavisi aylar sürer tedavinin başarısı için hasta uyumu şart, hasta belli aralıklarla kontrole çağırılır.
Batık Tırnak Çıkartıcı Aparatın 2 kancasını tırnağın uç kısımlarına geçirin ve vidayı yavaş sıkarak tırnağın düzelmesini sağlayın. Eğer tırnağınız çok derine battıysa tek seansta düzelmek için zorlamayın duruma göre 3-4 seans uygulayınız.
Artık uygun yaralanmalarda tırnak yatağı seviyesinden bile kopan parçanın yerine takılması mümkün olmaktadır. Kopan parça yerine takılmaya uygun değilse avuç içi, yan parmak ya da aynı parmaktan yapılan doku nakilleri ile oldukça kabuledilebilir sonuçlar elde edilebilmektedir.
Lokal anestezi ile yapıldığı için yatış olmaz,müdahale her parmak için 5-10 dakika sürer, hastaneye girip çıkmanız ortalama 1 saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri