Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran baharat, tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar pek çok sayıda baharat çeşidinin tadını içerir. Özellikle çok aromalı tadı ile yenibahar, yemeklere baskın bir lezzet katar.
Kokulu ve hafif acı bir baharattır. Yemeklere özel bir tat katar, özellikle köfte yapımında kullanılır. Turşulara çeşni katmak amacıyla da kullanılır. Yenibahar istilacı bir yabani ot olarak bilinir.
Yenibahar tatlıdan tuzluya dek geniş bir yelpazede kendisine kullanım alanı bulan bir baharattır. Genellikle pirinçli tariflerde; pilav, iç pilav, dolma içi gibi tariflerde kullanılır. Sulu et yemeklerinde, köftelerde, hamburgerlerde kullanıldığında bambaşka bir aroma verir.
Yenibaharın taneleri karanfil kokar, baharatlı aromaya ve acı tata sahiptirler. Toz halindeyken bu baharat, baharatlı karanfil, tarçın, küçük hindistan cevizi ve biberi anımsatır.
Yenibahar, çok aromalı bir baharat türü olarak karşımıza çıkar. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran değerli baharat; tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar çok sayıda baharat çeşidinin tadını içererek onların görevini tek başına üstlenir.
İlgili 15 soru bulundu
Yenibahar Sıkça Sorulan Sorular
%7 indirimle Yeni Bahar ( Kg) 346 TL'ye, %10 indirimle Yenibahar Toz 1kg 450 TL'ye, %35 indirimle Green Life Öğütülmüş Yenibahar Mini Yastık Poşet 35 Gr 21 TL'ye, %18 indirimle Yenibahar öğütülmüş 100 gr 50 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Genellikle yemeklerde kullanıldığı için şu ana kadar kullanımı ile ilgili bir yan etkisi görülmemiştir. Fakat gebe ve emziren annelerin kullanılması önerilmemektedir. Diğer baharatlarda olduğu gibi yenibahar baharatını da aşırıya kaçmadan kullanılması gerekir.
Öncelikle vücut şampuanı kullanırken kendinizi hemen durulamayın. 5 dakika kadar vücut jelinin vücudunuzda kalmasına izin verin. Böylece vücudunuzun güzel kokuyu emmesiyle işe başlayacaksınız. Okula veya işe gitmeden önce sabahları duş almak, uykudan uyanarak duşa girmek vücudunuzu tazeler.
Banyo nasıl mis gibi kokar? Banyonun mis gibi kokması için su ve yumuşatıcı karışımını deneyin. Çamaşırlarınızı mis gibi kokutan yumuşatıcıyı oda parfümü veya basitçe havlu ve çamaşır parfümü olarak da kullanabilirsiniz. 1 litre suya yarım kapak yumuşatıcı ekleyin. Şişenin kapağını kapatın ve iyice çalkalayın.
“Jamaika Biberi” olarak da bilinen ve anavatanı Amerika'nın tropikal bölgeleri olan yenibahar Mersingiller familyasından baharat elde edilen bir bitkidir. Her tarafı kokuludur. Kokusu ve tadı tarçın, karanfil, karabiber ve hindistancevizine benzediği için “Allspice (Tüm baharatlar)” olarak adlandırılır.
Peki, yenibahar dolma baharı mı? Yenibahar kendi başına bir bitkiden elde edilir. Ancak bazen dolma baharı ile karıştırıldığı da olur. Dolma baharı ise çok çeşitli tatlardan oluşur.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Yenibahar (Pimenta dioica) aslında pimento ağacının kurutulmuş meyvesinden elde edilir. Anavatanı Amerika'nın tropikal bölgeleri olan bu eşsiz baharat; arçın, karanfil, kakuke, karabiler, zencefil gibi pek çok baharatın çeşnisine sahip olduğundan “Allspice (Tüm baharatlar)” olarak adlandırılır.
Peki yenibahar nasıl kullanılır? Özellikle sarma, etli dolma ve lahana dolması gibi et yemeklerinde yenibahar baharatı kullanılır. Köfte harcına, pilav içlerine veya sulu et yemeklerine katılır. Et yemekleri dışında aşure, kek, pasta ve kurabiye gibi farklı tatlılara koku ve tat vermek için de ilave edilir.
Vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hazmı kolaylaştırıcı bir etki oluşturduğundan yemeklere bu amaçla da sık sık ekleniyor. Aynı şekilde yenibahar gaz giderici bir etki oluşturuyor, sindirimi rahatlatıyor.
Acı ve baharat konusunda sınırın neyse, senin gözünün kararınca baharatlarını, tuzunu ekle. Benim baharat yoğunluğu için sıralamam en çoktan en aza doğru şu: Toz kırmızı biber, isot, pul biber, nane, karabiber, kimyon, eser miktarda yenibahar.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Ayak kokmasının bir diğer nedeni de, aileden gelen bir miras olarak, hiperhidrozis veya aşırı terleme olarak adlandırılan, primer olarak erkekleri etkileyen bir durumdur. Stres, bazı ilaçlar, sıvı alınımı ve hormonal değişiklikler de vücudunuzun ürettiği ter miktarını arttırır.
BEKAR ERKEKLER DAHA ÇEKİCİ KOKUYOR
Bunun nedeninin, yüksek testosteron seviyeleri ile daha güçlü vücut kokusu arasında bir korelasyon olduğuna dair bazı kanıtlar olması olabileceğini tahmin ediliyor. Testosterondaki azalma ile yaşlanma arasında bir ilişki olduğunu biliyoruz.
Aşırı kilolu olmak: Cilt kıvrımları ter ve bakterileri tutabilir, bu da vücut kokusu için daha misafirperver bir ev yapar.
Yenibahar sarma, etli dolma ve lahana dolması gibi et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Köfte harcına, hamburgere, pilav içlerine ve sulu et yemeklerine katılır.
Yenibaharın en önemli özelliği; iltihabı azaltma ve vücudun bazı bölgelerinde ağrıyı hafifletmesidir. Aktif bileşenleri sayesinde iltihapları ortadan kaldıran bu baharat aynı zamanda artrit, gut, kas ağrıları ve hatta hemoroide de iyi geliyor.
Sucuk içi baharatı hazırlanırken; sarımsak, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber olmazsa olmaz ürünlerden oluyor. Farklı talepler doğrultusunda; yenibahar, çemen, tarçın ve acı biber kullanılabiliyor. Acı severler için acılı sucuk baharatı ideal ürünler arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri