Batman'ın bütün ilçelerinde badem yetiştiriciliği yapılmakta, toplam badem üretimi 556 ton, en fazla üretimi 398 ton ile Gercüş ve en az üretim ise 8 ton ile Merkez ilçeden karşılanmaktadır (TÜİK, 2015).
Batman'da tahıllar ve diğer bitkisel ürünler bakımından ağırlıklı olarak buğday, arpa, mısır, pamuk, fiğ, yonca gibi yem bitkileri ve mercimek yetiştirilirken, sebze ve meyve üretimi kapsamında; karpuz, kavun, çilek, domates ve salatalık yetiştirilmektedir.
Batman'ın Sason ilçesinde meyveciliği geliştirme projesi kapsamında yetiştiricilere 3 bin 500 tüplü zeytin fidanı ve 400 adet cennet hurması fidanı dağıtıldı. Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2021 yılı meyveciliği geliştirme projesi kapsamında Sason ilesinde fidan teslim töreni düzenledi.
Diyarbakır'da 16 bin dekarın üzerinde kapama badem meyve bahçesi olduğunu belirten Vali Su, şöyle konuştu: "Tarım sektöründe de ilimizin ciddi potansiyeli var.
Meşe ağacının meyvesi olan palamut, Batman ve çevresinde de bolca yetişiyor. Gercüşlüler, kış aylarında tüketmek üzere sonbaharda çuval çuval meşe palamudu topluyor. Doğunun kestanesi olarak da bilinen palamudun çeşitli hastalıklara iyi geldiği de biliniyor.
İlgili 37 soru bulundu
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Kestane yıllık yağış toplamı 600-1200 mm olan yerlerde susuz yetişebilir. Bu nedenle yağış kestane yetiştirticiliği için önemlidir.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.
Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir. İstenilen tüm şehirlerde hemen hemen badem yetiştirmek mümkündür.
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Avokadonun anavatanı Meksika'dır.
Ancak yetiştirme alanı sınırlıdır. Narenciyenin yetiştiği bölgeler avokado için de elverişli olmakla birlikte soğuğa narenciyeden daha hassastır. Avokado dona çok dayanıksız bir ağaç olduğundan tropikal ve subtropikal alanlarda yetişebilir.
Ülkemizde zeytin üretimi Ege, Mar- mara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve çok az da Karadeniz Bölgesinde olmak üzere toplam 38 ilde yapıl- maktadır. TUİK rakamlarına göre, Türkiye'de 778 bin hektar alanda yaklaşık 140 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır.
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
Batman'da en zengin maden rezervi 2,5 milyar varil ile petroldür. Bu rezervin büyük bölümü Raman Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Batman ili şu ana kadar yapılan çalışmaların ışığı altında petrol haricinde diğer maden yatakları bakımından fakir bir ilimizdir.
Doğu şehirlerinin birçoğunda olduğu gibi Batman'da da ekonomi genel olarak tarım ve hayvancılık üzerine bulunmaktadır.
Petrol bulunduğu dönemde 4 bin civarında olan Batman'ın nüfusu 2017 itibarıyla 585 bini aştı. TPAO verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de üretilen ham petrolün yüzde 75'i Batman'daki kuyulardan sağlandı. Şehirde günde yaklaşık 27 bin varil petrol çıkarılıyor.
Toprak bakımından fazla seçici değildir. Hafif derin,süzek ve alüvyal topraklar en idealidir. Ancak kumlu-killi,çakılda ve kireçli topraklarda da yetişebilir,fakat ağır topraklara hiç tahammülü yoktur.
Aşırı soğuk ve nemli bölgeler haricinde her yerde yetişir.
Bademin anavatanı Orta ve Batı Asya'nın dağlık bölgeleri olup, bu bölgelerden doğuya doğru Çin ve Hindistan'a; batıya doğru Kuzey İran, Suriye ve Akdeniz ülkelerine yayılmıştır. Bademin kuzey yarıkürede 30 – 44, güney yarıkürede 20 – 40 enlem dereceleri arasında yayıldığı bilinmektedir (Küden, 1998).
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Badem yazları uzun, sıcak ve kışları nispeten aşırı soğuk olmayan bölgelerde ekonomik olarak üretilebilir. Kış soğukları bitkilere zarar verecek kadar (-25°C) soğuk olmamalıdır. -18°C'de gözler zarar görür. Soğuklama ihtiyacı +7,2°C'de 300-500 saat kadardır.
1 dekardan, yıllık ortalama 400 kg badem elde edilebilir. Üretim miktarınız ve fiyat ortalamalarını hesaplayıp maliyetinizi çıkardığınızda, ne kadar kazanç elde edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Genel olarak ılıman gölgelerde yetişen kestane uygun toprak ve bakım sağlandığında soğuk iklim bölgelerinde de yetişmesi mümkündür.
1 Dönüme Kaç Kestane Ağacı Yetiştirilir? Kestane bitkisinden kapama bahçe yapıldığında kare, dikdörtgen, üçgen dikim sistemleri kullanılır. Bitki aralıkları genel olarak 6x8 metre olacak şekilde dikim yaparsanız ortalama dönüme 25 fidan dikimini yapabilirsiniz.
Bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşullarını sever. Kestane ağacı yetiştiriciliği, güneşi ve nemi fazla olan yerlerde daha sağlıklı yapılmaktadır. Ülkemizde kestane ağacı nerede yetişir diye soracak olursanız; genellikle bu bölgeler Marmara kıyıları, Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz bölgesindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri