Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Çveneburi (Gürcüce: ჩვენებური), ataları 93 Harbi sonrasında Artvin ve Batum yöresinden Osmanlı İmparatorluğu'nun iç kısımlarına göç etmiş, Türkiye Gürcüleri içindeki Müslüman muhacir topluluğun kendi aralarında kullandıkları bir öz tanımlamadır.
Acaristan yaklaşık 500.000 nüfuslu, yönetim yeri Batum olan Gürcistan'a bağlı bir özerk bölge. Nüfusun yüzde 63'ü Müslüman, geri kalanı Rum, Ermeni, Rus, Gürcü. Batum nüfusunun çoğu Müslüman değil.
Çveneburi (Gürcüce: ჩვენებური), kökleri bugünkü Gürcistan'ın güneybatısı veya Türkiye'nın kuzeydoğusuna dayanan ve Türkiye'de yaşayan muhacir Gürcülere verilen isimdir. Gürcüce'de “bizden olan”, “bizim gibi olan” anlamına gelir.
Moskova Anlaşması'ndan sonra bölge de yaşayan Türk-İslam ahali çareyi Türkiye'ye göç etmekte bulmuştur. Göçün en önemli sebeplerinden biri de Gürcistan'ın Sovyetleşmesi ve bölge yaşayan Türk-İslam ahaliye uygulanan yıldırma politikalarıdır. Gürcü şovenizmi artınca bölgedeki huzursuzluk iyice artmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
"Ahıska Türkü" terimi
“Ahıska Türk'ü”, 1960'larda ihdas edilmiş göreceli bir terimdir. Bu terimi M. Fahrettin Kırzıoğlu geliştirmiş, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türkiye'nin kuzeydoğu illerinin nüfusunun “Ahıska Türk'ü” yerleşmesi olduğu ileri sürülmüştür.
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Gürcistan'daki Kıpçaklar, Kıpçaklar , Orta Asya'dan Batı Avrupa'ya uzanan geniş bir bölgede yaşayan eski bir Türk göçer halkıdır. Gürcistan da dahil olmak üzere bölgedeki birçok ulusun tarihinde önemli bir rol oynamışlardır.
Ülkenin sakin ve huzurlu havası, ucuzluğu ve insanların yardımseverliği burayı cazip kılan özellikler arasında yer alıyor. Gürcistan ülkedeki Türk sayısı: 22 bin.
XV. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen Batum, yaklaşık 500 senelik bir Türk hâkimiyetinden sonra, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı neticesinde imzalanan Berlin Antlaşması ile Rusya'ya bırakıldı.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir.
Güncel Haberler. Türkiye'nin Sarp Sınır Kapısı'nı geçtikten sonra karşınıza çıkan Batum. Nüfusu 150 bin, yılda ağırladığı turist sayısı 4.5 milyon ve bunların 3 milyonu Türk. Ali Eyüpoğlu köşesinde Türk'lerin eğlenmek için en çok tercih ettiği şehir olan Batum'u anlattı.
Oğuzlar Bozoklar ve Üçoklar diye ikiye ayrılır Oğuz türkleri 24 Boydan meydana gelir. Anadolu Türkleri, Suriye Türkleri Irak Tükleri, Kuzey Azerbaycan ve Güney Azerbaycan Türkleri, Balkan Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kafkasya Türkler ve Kırım Türklerinin Bir kısmı Oğuz Boyuna Mensuptur. Kıpçak Kağan.
Batum (Gürcüce-Lazca: ბათუმი / Batumi), Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti.
Ahıska bölgesinden sürgün edilen toplulukların bir kısmı, kendini Kürt olarak tanımlamıştır. Ahıska ve Gürcistan'ın çeşitli bölgelerinden sürgün edilenlerin yaklaşık 9,000 kişisini Müslüman Kürtler oluşturmaktadır.
Bunun için de, Ahıska Türklerinin Gürcü, Tatar, Azeri ve Kıpçak boylarına mensup olabileceği üzerinde durulmuştur.
"Oğuzların gelişi tezi"'ne göre Azeriler bölgeye 11. yüzyılda Orta Asya'dan Oğuzlar ve diğer Türkmen boylarının akınları ile gelerek yerleşmiş Karapapaklar, Afşarlar, Ayrumlar, Padarlar, Şahsevenler, Karadağlılar ve diğer bazı etnik gruplardan şekillenmişlerdir ve kökenlerinde Kafkas ve Türk unsurlar vardır.
Lazlar Gürcü kökenli bir halktır. Lazlar, Gürcü kökenli bir halk değildir. Gürcüler yani Kartvellerilk olarak milattan sonra 6. ve 7.yüzyılda yaşadıkları anayurtları Kartli bölgesini terk ederek Lazların yaşadığı topraklara göç etmek zorunda kaldılar.
Gürcistan'ın Batum şehrinde yer alan bir camidir. 1886 yılında Himşiaşvili ailesinden Aslan Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Himşiaşvili soylu bir Müslüman Gürcü ailesiydi. Caminin duvarları Laz ustalar tarafından boyanmıştır. Cami yaygın olarak ortadaki cami anlamında "Orta Came" olarak bilinir.
Binlerce yıl farklı coğrafyalarda hükmetmiş olan Türklerin asıl soyu nereden geliyor'un cevabı belli oldu.Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.İşte Anadolu'nun dört bir yanına dağılan o boyların soy ağacının şehir şehir listesi ve özellikleri!
Ahıskalı Türkler, MÖ 4. asırdan bu yana Ahıska bölgesinde yaşamış, 1071 yılından sonra bölgeye gelen Oğuz Türkleri ve 1578 yılında Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonra Osmanlı'dan gelen çok az sayıda hoca ve öğretmenlerin yerli Türkler ile karışıp kaynaşması ile daha da büyüyen bir Türk toplumudur.
On farklı ülkede dağınık bir şekilde yaşamakta olan Ahıska Türkleri, aslında, yüzyıllarca günümüzde Gürcistan'ın sınırları içinde kalan ve Edirne Anlaşması'na dek Osmanlı toprağı olan Gürcistan'ın güneybatısındaki Mesheti-Cavahetya bölgesinde yaşamış, Türkçe konuşan, Hanefi-Sünnî inancına sahip bir halktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri