Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Stratejik yönetimin amaçları arasında organizasyonun performansını üst seviyelere çıkararak karlılığı ve verimi en üst düzeye çıkarmak hedeflenmektedir. Stratejik yönetimin doğru bir şekilde organize edilmesi için ve rekabetin devamlılığını sağlamak için plan geliştirme becerisinin de yüksek olması gerekmektedir.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
İlgili 19 soru bulundu
Bu süreçte, hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığı ve beklenen faydaların sağlanıp sağlanamadığı incelenir. Sonuç olarak, stratejik yönetim sürecini oluşturan önemli unsurlar: strateji geliştirme, vizyon ve misyon, iç ve dış analiz, strateji seçimi, planlama, uygulama ve kontrol-değerlendirme olarak sıralanabilir.
kendisini tehdit eden çevre unsurlarını inceleyerek uygun önlemler almaya yöneliktir. inceleyerek örgüt için bunları sağlamaya yöneliktir. ® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
İdeal bir stratejik plan aşamaları genelde durum analizi, hedef ve strateji belirleme, eylem planı oluşturma ve izleme ve değerlendirme başlıklarından oluşur. Her aşamanın özellikleri farklıdır; durum analizinde, mevcut durumun doğru şekilde belirlenmesi için potansiyel ve zayıf yönler belirlenir ve incelenir.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Amaç sürekli olarak gerçekleştirmek için uğruna çalışılan kavramlar olarak ifade edilebilir. Hedefler ise bu amacı gerçekleştirme noktasında atılan adımlar, mihenk taşları gibidir.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
YÖNETİMİN AMACI
Yönetimin temel amacı, örgütsel amaçları gerçekleştirmektir. Örgütsel amaçlar üç başlık altında ele alınabilir (Genç, 2007, s. 25). Düzen amacı: Örgütte çalışanların, örgütte istenen sonuçlara ulaşılması için gerekli davranışları göstermeleridir.
Stratejik yönetim, bir organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşmak ve rekabet avantajı sağlamak için kaynaklarını etkili bir şekilde kullanmasını sağlayan bir yönetim sürecidir. Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar.
Stratejik yönetim veya stratejik planlama temelde bir planlama sürecidir. Klasik anlamdaki yönetim ve planlamalardan farkı ise içerisinde stratejiyi barındırmasıdır” (Şentürk,2005:23). “Stratejik yönetim bir organizasyonun geleceğe dair kararlar almasında kullanılan bir yönetim tekniğidir.
Bunlar; güç, zaman ve mekandır. David Jablonsky, Napoleon'un, bu üç önemli unsuru bir 'kullanma sanatı' olarak belirlediğini belirtmektedir. Kuvvet, yani güç, bir strateji belirlediğinizde, akabinde oluşturulacak hedeflere ulaşmak için kullanılması planlanan dinamik bir unsurdur.
Bu bağlamda, birinci aşamada verilerin ihtiyaca yönelik ve doğru toplanması, profesyonel analizi, ikinci aşamada işletme hedeflerinin planlamasında oldukça önemlidir. İşletmenin genel ilkeleri ortaya konularak, stratejik hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflerin spesifik, somut ve ölçülebilir olması önemlidir.
Stratejik yönetim, şirketin amaç ve hedeflerine ulaşmak için bir işletmenin kaynaklarının planlı kullanımıdır. Stratejik yönetim, bir organizasyon içindeki süreç ve prosedürlerin ve şirketin işleyişini etkileyebilecek dış faktörlerin sürekli olarak değerlendirilmesini gerektirir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik Yönetim Önemi
Stratejik yönetim uzun vadeli planlar içermektedir. Bu sayede kişilere uzun vadede düşünme ve hatalarını, eksiklerini görme yetisi kazandırır. Günümüzde hızla değişen, gelişen iş dünyasına ve çevreye ayak uydurma, esnek davranma ve zamanında gerekli değişikliği yapma yeteneklerini kazandırır.
Yönetimin belirlenen hedeflere ulaşmak için işlevsel aktivitelerinin yol haritasını çıkarması gerekir. Bunun en iyi yolu da stratejik planlamadır. Bu planlama belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için karar verme süreçlerine rehberlik eder ve böylece operasyonel verimliliği artırır.
Örgütlerde stratejik karar vermede üç tür düzey bulunmaktadır. Bunlar; örgüt düzeyi (birlik düzeyi), iş ünitesi (işletme) düzeyi ve görevsel (fonksiyonel) düzeydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri