Şehir içi yolcu taşımada kullanılan, yol üzerine döşenmiş özel raylar üzerinde elektrik gücüyle hareket eden yolcu taşıtlarına tramvay ismi verilir. Bu araçları kullanan kişilere ise vatman denmektedir.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Vatmanlık eğitimi belediyeler tarafından verilmekte olup, 23 aylık bir kurs programı uygulanmaktadır. Bu kurslar sırasında adaylara, tramvay kullanımı ile ilgili teorik ve pratik eğitim verilmektedir. Kurs sonunda yapılan yazılı ve mülakat sınavını başarıyla geçen adaylar, vatman olarak görev yapmaya hak kazanırlar.
Bu doğrultuda tramvay sürücülerine ise, 'Vatman' denir. Elektrikli araçlar olup yolcu taşımacılığını kolayca gerçekleştiren bu araçları 'vatman' ismi ile bilinen sürücüler kullanır.
Tren, Tramvay, Metro Kullanan Kişilere Ne İşim Verilir? Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Her Türlü Vagonlu Araç İçin Tren Düdüğü
TYFON® 1920'lerden başlar ve 1930'lardan beri tren sinyali olarak kullanılır.
Deniz taşıtlarına ise gemi, feribot, vapur örnek verilebilir. Bu taşıtları kullananlara ise kaptan ismi verilmektedir.
Ancak bizim bildiğimiz genel anlamıyla lokomotifi, yolcu ya da yük trenini kullanan kişiye makinist denir.
Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan makinist kursunu alan ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler makinist olarak istihdam edilir.
Vatman Ne İş Yapar? Genellikle şehir içlerinde yolcu taşımacılığı yapan, özel raylar üzerinde hareket eden ve elektrik gücüyle çalışan ulaşım araçlarına tramvay denir. Bu ulaşım araçlarını yani tramvayları kullanan kişilere ise vatman adı verilir.
Otobüs ve tramvay sürücüleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.222 ile ₺2.537 arasında maaş alıyor.
Tramvay, metro veya tren kullanan kişiye tren sürücüsü ya da diğer adıyla vatman denir. Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir.
Ocak ayında asgari ücrete yapılan artış sonrasında vatmanların TİS gereği kök ücretleri 9 bin 187 TL (asgari ücret+ %8 ) olarak güncellenmiştir. Ellerine geçen net ücret ise sosyal yardımlar, ikramiye ve ek ödemelerle 14 bin 280 TL'dir.
Treni kullanan kişiye genel olarak makinist denir. Makinist ismi bir çok demiryolu terimi gibi dilimize Fransızca'dan geçen bir kelimedir.
Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır.
Toplamda 6 tane hat var ve şu anda 133 tane vatman var. Bunlardan 17 tanesi kadın sürücü. Kaç saat çalışıyorsunuz? Ortalama 8,5-9 saat çalışıyoruz ve 3 mola yapıyoruz.
Makinist, herhangi bir makineyi kullanmaktan veya tamirinden sorumlu kimse.
Tren istasyonu, trenlerin yolcu veya yük alıp bırakmak için düzenli olarak durdukları demiryolu tesisidir. Genellikle en az bir platform ve bilet satışı ile bekleme odalarının olduğu bir istasyon binasına sahiptir. Daha büyük tren istasyonları gar olarak adlandırılır.
Manevra trenin trafik içe- risinde yer almadan önce yapılan hazırlık hareket- leridir.
Vapur ve Gemi gibi deniz araçlarını kullanan görevlilere KAPTAN denir.
Hızlı tren: Seyahat hızı 200 km/s'in üzerinde olan demiryolu araçlarına verilen isimdir.
Apleti: İng. Wheel flat. Genellikle vagonun hareketi sırasında tekerin fren vb sebeplerle dönmemesi sonucu oluşan, tekerleğin bir bölgesinde düzleşme oluşması durumu.
Vapur, çoğunlukla kısa mesafelerde yolcu taşımacılığında kullanılan bir deniz taşıtı. Yolcuların yanı sıra otomobilleri ve vagonları da taşıyan vapurlara arabalı vapur veya feribot denir.
Feribot veya arabalı vapur, taşıt araçlarının taşınmasında kullanılan vapurların genel adıdır.
Araba kullanan kişilere Şoför denir.
Şoför olabilmek, araba kullanabilmek için eğitim alınmalı ve ve ehliyet sahibi olunmalıdır. Araba kullanmayı bilmeyen kişiler araba kullanamaz ve şoför olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri