Arıtma işleminden geçmeyen suları tüketmenin sağlığa zararları olabilir ve bununla birlikte su, bekledikçe daha tehlikeli bir hal alabilir. Çünkü suyun içerisinde bulunan bakteri gibi zararlı canlılar üremeye başlayabilir3.
Sabahları bir bardak su içmek sağlığını için iyi olabilir ama gece boyu bekleyen suyu içmeniz değil. Su hava ile temas ettiğinde reaksiyona geçerek yapısında değişme olur. Kimyasal tepkime sonucu suyun yapısı ve tadı değişir. Gece boyu bekleyen su reaksiyon dışında gece boyu bakteri ve toz etkisine de maruz kalır.
Ağzı açık bir şekilde bekleyen su hava ile direkt temasta bulunur ortamda yoğun olarak bulunan karbondioksitin emilmesini sağlar. Bu emilim sonunda su kimyasal bir tepkimeye girerek karbonik asit oluşturur. Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir.
Su şişesini açtıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü şişenin ağzı açılıp kapandıkça hava ile temasa geçecek ve tadında değişiklikler olacaktır. Suyun tadının değişmemesi için soğuk bir yerde muhafaza etmek ve maksimum 3 günde tüketmek en doğrusudur.
Kirli su zehirlenmelerinde ilk aşamada kusma ve ishale bağlı olarak kaybedilen sıvının yerine konulmasına odaklanılmalıdır. Kusmayı ya da ishali durdurmaya çalışmanın doğru bir yöntem olmadığına işaret eden Dr. Koray Akay, zehrin vücuttan atılması için bunun gerekli bir süreç olduğuna vurgu yapıyor.
İlgili 24 soru bulundu
– Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. – Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. – Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
Arıtma işleminden geçmeyen suları tüketmenin sağlığa zararları olabilir ve bununla birlikte su, bekledikçe daha tehlikeli bir hal alabilir. Çünkü suyun içerisinde bulunan bakteri gibi zararlı canlılar üremeye başlayabilir3.
Ağzı açık bir şekilde bekleyen su hava ile direkt temasta bulunur ortamda yoğun olarak bulunan karbondioksitin emilmesini sağlar. Bu emilim sonunda su kimyasal bir tepkimeye girerek karbonik asit oluşturur. Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir.
Normal şartlarda anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce su verilmez. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütünden karşılar.
Sonuç olarak bir gece boyunca açıkta duran suyu içtiğinizde bakteriler de suyla birlikte hızla vücudunuza giriyor ve sağlığınız için büyük bir tehdit oluşturuyor. Çözüm ise basit. Baş ucunuza su koyarken onu bardakta değil ağzı kapalı bir şişede koyun ve onun bakterilerle temasını engelleyerek gönül rahatlığıyla için.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Aynı zamanda damacana suyun muhafaza edildiği yer temiz olmalıdır. Damacana suyun kapağı açıldıktan sonra en geç bir hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Kapağı açıldıktan bir hafta sonra damacana su, içerisinde zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üretebilir.
Dr. Boz, "Damacana sular, serin, kuru, doğrudan güneş ışığı almayan temiz bir ortamda tutulmalı. Damacana kapağı açıldıktan sonra içindeki su azami 7 gün içinde tüketilmeli. Bu süreden sonra suda zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üreyebileceğinden içilmemelidir.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz.
Kirli su içmek insan sağlığını ciddi tehlikeye atabilir. Bu nedenle içinde ne olduğunu bilmediğimiz ve temiz olduğuna inanmadığımız suları asla içmemek gerekir.
Hz. Muhammed “Suyu deve gibi bir solukta içmeyin. İki üç solukta dinlene dinlene için. Su içerken besmele çekin.
Damacanalar dışında diğer içme sularının ambalajları tek kullanımlıktır. Damacana ambalajlar, dolum ve taşıma esnasında kaza ile kırılmadığı sürece ilgili mevzuatına göre 75 defa dolum yapılabilir veya en fazla üç yıl kullanılmaktadır. Damacana ambalajlarda 3 ay, Pet ambalajlarda 2 yıla kadar raf ömrü verilmektedir.
Ancak suyun da doğru zamanda içilmesi gerek.Uzmanlar su içmenin kurallarını şöyle sıralıyor: "Banyodan sonra su içilirse, organlar yaşlanır. Acı yedikten sonra içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar. Meyvenin üzerine içilirse mide asidi oluşur. Spor sonrası su içmek karaciğer ve dalağı büyütür.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Bu aylarda su yapısının değişmesi, yağış azlığı ve sonuçta su seviyelerindeki azalma gibi sebepler ile içme suyunda demir ve manganez miktarı artışı, olası ve mevsim geçişlerinde yaşanabilir bir durumdur. Buna bağlı olarak, ham suda yükselen demir ve manganez bileşikleri suyun renginin bozulmasına sebep olmaktadır.
Kaynar su, sudaki mikropları öldürür ve aynı zamanda kaynar suya batırılmış eşyaların yüzeylerindeki mikropları da öldürebilir. Nemli ısı kullanmak mükemmel bir sterilizasyon yöntemidir, bu nedenle biberonları sterilize etmek için biberonları beş dakika kaynatmak tavsiye edilen bir uygulamadır.
İçme suyunda koliform bakteri bulunabilir. Koliform bakteri, insanların ve diğer sıcak kanlı hayvanların bağırsak yolunda ve yüzey sularında bulunan mikro-organizmalardır. Bu organizmaların içme suyunda tespit edilmesi örneğin bir çiftlikten su akıntısının su kaynağını kontamine ettiği anlamına gelebilir.
Bir test kabını su numunesiyle doldurun , bir test şeridini içine daldırın, kabı döndürün ve test şeridi su numunesinin içindeyken birkaç dakika bekleyin. Şeridi sudan çıkarın ve test şeridindeki renk değişikliklerini kitte bulunan bir renk tablosuyla karşılaştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri