*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için,üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 5-10 dakika fırında bekletelim.Bir başka yöntem ise;bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir yerleştirelim.Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup,tencerenin ...
Fakat ekmek üzerinde üreyen Rhizopus stolonifer ve benzeri küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabiliyor. Özetle söylemek gerekirse, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Ekmekte en ufak bir küf oluşumu gördüğünüz anda o ekmeği hiç düşünmeden doğruca çöpe atmanız en doğrusu.
Bayat ekmekler, fabrikada hayvan yemi ve mamaya dönüştürülerek, özellikle kış günlerinde yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları ile besi hayvanlarının beslenmesi için kullanılıyor.
Peygamber Efendimiz (a.s.m.) tarafından “en hayırlı gıda” olarak vasıflandırılan ekmeğin,(1) soframızın baş köşesinde bulunduğu şüphesizdir. “Ekmeğe hürmet edin, çünkü yerin ve göğün bereketindendir.” Bu hadis-i şeriflerin ne kadar mânidar olduğu ve bilhassa zamanımız insanına ne kadar önemli bir mesaj verdiği açıktır.
İlgili 16 soru bulundu
Her 3 gıdadan 1'i çöpe gidiyor. Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor. En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor.
Bayatlamış küflü ekmekleri yemek insanlarda olduğu kadar tüm hayvanlar içinde çok tehlikelidir. Ekmekte veya diğer besinlerde küfü oluşturan mikroorganizmaların artıkları olan maddeler canlıların vücudunda toksik etki yapar.
Ekmeği çöpe atmak ve israf hakkında değerlendirme: Ekmeği çöpe atmak günah değil mi?.. Bir diğer âyette; “... Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün de hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.”(En'am, 6/141) buyrulmaktadır.
Hayvanlar ekmek için canlarından olur. Ekmekler ya çok ufaklanarak verilmeli veya musluk altında biraz su çekmesi sağlanarak kuşların kolayca gagalarıyla parçalayacağı hale getirilerek verilmelidir.
"Poşetli ekmeğin yüzde 98'i hayvan yemi haline getiriliyor"
Biz ise tost ekmeği, bazlama, yufka gibi ekmek çeşitlerini poşetiyle geri dönüştürüyoruz. Poşeti ayırıyoruz, ürünü hayvan yemi olarak kullanıma sunuyoruz. Çıkan poşetleri de tekrar kullanıma sunulacak şekilde değerlendiriyoruz.
Bunun için kaynamış su dolu tencerenin üzerine süzgeç konur. Bayatlayan ekmekleri süzgecin üzerine yerleştirildikten sonra üzeri bir kapak yöntemiyle kapatılır. Bir süre bekledikten sonra ekmek buhar yöntemiyle yumuşamıştır. Su buharıyla yumuşayan ekmekler ilk gün kine yakın tazelikte ekmek elde edilmiş olmaktadır.
Bayat Ekmekle Yapılan Kahvaltılıklar dediğimiz 5 adet denenmiş yemek tarifi sitemizde yer alıyor. Yumurtalı Ekmek, Tavada Bayat Ekmek Böreği, Tepside Bayat Ekmek Pizzası, Fırında Yoğurtlu Ekmek Pizzası, Acılı Ekmek Dilimleri, seçtiğimiz tariflerin bazıları.
Bayat ekmekleri genişçe bir kaba küçük küçük kopararak yerleştirin. 1-2 gün bu şekilde kurumaları için bekleyin. Kuruyan ekmeklerden galeta unu yapmak isterseniz bu aşamada 180-200 derecede ısıtılmış fırında 10-15dk fırınlayabilirsiniz. Daha sonra fırınlanmış ya da sadece kurutmuş olduğunuz ekmekleri rondoda çekin.
Küflenmenin sebebi mantarların üremesidir. Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir.
Bir kap içinde bir fincan sirke ile bir bardak sıcak suyu karıştırın. Dolap içi, duvar yüzeyi ve halıda oluşan küf lekelerinin üzerine bu karışımı dökün. 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık nemli bir bez ile lekenin üzerini temizleyebilirsiniz.
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
Çoğu insan yiyeceğinde olduğu gibi, küçük miktarlarda pişmiş ekmeği, ölçülü olduğu sürece kedilerin yemesinde sorun yoktur. Kediler, ekmeği düzenli olarak değil, arada sırada ödül olarak yemelidir. Sağlık açısından, pişmiş ekmekte kediniz için zararlı bir şey yoktur ancak ölçülü şekilde tüketilmelidir.
Herhangi bir faydası bulunmaması nedeniyle kedilerin ekmek yemesine gerek yoktur. Fakat çok yemek isterlerse az miktarda da olsa ekmek yemelerinde herhangi bir sakınca bulunmaz. Kedilerin sindirim sistemlerinin ekmek yemek için uydun olmadığı bilinmektedir.
Ölü kediyi kim alır? Evet. Alo 153 Beyaz Masa'yı arayarak; olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle, yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
Az para ve mal ile de hayırlı işler yapılabilir. Kışın aç kalan kuşlar için pencere veya balkon kenarına bir avuç bulgur, bir miktar ekmek kırıntısı koyabilirsiniz. Kuşlar gelip onları yer ve sizin için sevap yazılır.
Kendisine sorular yönelten gence kendi ihtiyacı olmadığını belirten yaşlı kadın, “Ekmeği ben yemeyeceğim, hayvanlar için topluyorum. Ekmekler ayakaltında ezilmesin diye atılan ekmekleri topluyorum. Kuran'da okudum; 'Yerden ekmek kırıntısını alırsan 50 yıllık günahların af olur' diyor.
Küflenmiş ekmek çok yoğun oranlarda kanserojen madde taşıdığından , kesinlikle tüketilmemelidir. Nedeni ise milyonlarca mantar ve benzeri canlı tarafından istila edilmiş bir beslenme alanını tüketmiş oluruz. Küflerin pek çoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehirler üretirler.
BAZI KÜFLER KARACİĞERİNİZE ZARAR VEREBİLİR
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Çünkü küflenmiş ekmeğin sağlam olan kısımlarına da zararlı bakteriler yayılır. Bu bakteriler ısıyla azalmak yerine daha çok ürerler ve sağlığınız açısından oldukça tehlikeli bir hal alır. Küflü besinlerde bulunan zehirler karaciğerde çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri