Karasal iklime sahip olan Bayburt'ta ninfa ve tyrintina kayısı çeşitleri hariç diğer tüm çeşitleri dikebilirsiniz.Bayburt'ta rahatlıkla yetişebilecek bazı kayısı çeşitleri bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı şeklindedir.E- ...
Tarım ürünü olarak ilde hububat çeşitleri, yem bitkileri, şeker pancarı ve az da olsa meyve sebze üretimi yapılmaktadır. Hayvancılık ilin geçim kaynaklarından en önemlisidir. Arazi hayvancılık yapmaya çok elverişli olup yüksek mera varlığı mera dayalı besi hayvancılığını öne çıkarmıştır.
Tokat‟ta 2009 yılı yaş meyve-sebze üretimi incelendiğinde; domates, fasulye, kuru soğan, biber, patlıcan ve karpuz yetiştiriciliği en fazla yapılan sebze türleri olmuştur. Meyve türleri arasında şeftali, kiraz, vişne, elma, armut ve ceviz öne çıkmaktadır. Toplam yaş meyve-sebze üretimi 700 bin ton dolayındadır.
Şanlıurfa'da yetiştirilen biber başta olmak üzere domates, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, patates, soğan gibi sebzelerle nar, erik, elma gibi meyveler yurt dışı piyasalara sunuluyor.
Tarım: Tunceli ilinde en çok yetişen tarım ürünü buğday olmasına rağmen miktarı azdır. Ayrıca, arpa, şekerpancarı, fasulye, soğan ve az miktarda pamuk ve iyi cins kokulu tütün yetiştirilir. Güney kısmında vâdilerde sebze ve meyve yetiştirilir. Başlıca meyveleri ceviz, dut ve bâdemdir.
İlgili 28 soru bulundu
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
Bingöl; dağlık, vadileri dik ve sarp olduğundan, ovaları % 2,5 ve ekime müsait yerler ise % 3'tür. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, darı, çavdar, baklagiller, fasulye, şekerpancarı, sebze, kavun ve karpuzdur. Genç ilçesinde, üzüm, bol miktarda elma ve armut yetişir.
Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir.
Alma, armut, erik, ceviz ve üzüm az miktarda da kayısı, kiraz, vişne ve şeftali yetişir. Zerdalisi ve “balbaşı” denilen pekmezi meşhurdur. Hayvancılık: Kışların sert ve uzun geçmesi ve bitki örtüsünün cılız olması sebebiyle havancılık ancak 2. derecede bir geçim kaynağıdır.
Tarım ürünleri içerisinde buğday, arpa, nohut, mercimek, pamuk, tütün, fıstık ve üzüm gibi ürünler özellikle komşu illere gönderilmektedir.
Çorum ilinde çeşitlenmiş tarım yapısı olup ürün yelpazesi geniş üretim miktarları fazladır. En çok yetiştirilen tarım bitkileri; buğday, şekerpancarı, arpa, soğan, domates, patates, kavun, karpuz, hıyar, üzüm, nohut, fiğ, pirinç, ayçiçeği, yeşil mercimek, ceviz, elma, kiraz, gebere.
Trabzon'da Tarım
İklim şartları sanayi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla beraber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar.
Şeker pancarı, kuru soğan, nohut, mercimek, fasulye, şeker, ayçiçegi yağı, süt ve süt mamulleri, yumurta, hayvan yemi, un, narenciye gibi ürünler il içi ve il dışı ticarete konu olan en önemli ürünlerdir. Amasya özellikle kiraz üretiminde bir marka olma yolunda son yillarda önemli bir asama kaydetmistir.
Frenk üzümleri çok sıcak ve kurak bölgeler hariç ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. Avrupada bu meyve elde edilen şuruplar yapılmaktadır.Bayburt için uygun olan Frenk üzümü fidanı çeşitleri tokat 3 frenk üzümü,rovada, red lake, roskopvilkan, goliath giant, silvergieters frenk üzümü fidanı çeşitleridir.
Bayburt'un nesi meşhur denildiğinde, övünerek döneri meşhurdur diyerek yıllardır aynı nakarat telaffuz edilmektedir. Meşhur denilen döner her şehirde aynı özelliklerle hatta daha lezzetlisi yenebilir.
Bayburt'un meşhur tel helvasından yemek istiyorsanız tel helvanın en çok yapıldığı Taşçılar Köyü'nü ziyaret edebilirsiniz. Bayburt yöresinin en bilindik yemeklerinden olan kesme çorba, erişte çorbası olarak da bilinmektedir. Oldukça doyurucu ve yöre tarafında çok sık tüketilen bir yiyecektir.
Nevşehir'de tarım denince akla gelen başlıca tarım ürünleri Kabak Çekirdeği, Üzüm, Patates, Kuru Fasülye ve Çavdardır. Nevşehir ilinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 20.490 çiftçi yer almaktadır. İlin %65,4'lük kısmı ekilebilir arazidir.
Elazığ ilinin en çok yetiştirilen meyveleri; üzüm, dut, elma, kayısı, çilek, vişne, ayva ve armuttur. En çok yetiştirilen sert kabuklu meyveler ise badem ve cevizdir.
Elma, armut, ayva, üzüm, kayısı ve zerdali en çok yetişen meyvelerdir. İlin ekonomisi büyük oranda tarıma dayalıdır. Yer şekilleri %98,8 oranında tarıma imkan vermektedir. İlde, yarı kurak iklim şartlarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış ve ürün çeşitleri azalmıştır.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir. Bu ürünler içerisinde pamuk, biber, mısır, domataes ve patlıcan sulu şartlarda, diğer ürünler ise ağırlıklı olarak kuru şartlarda ekilmektedir.
Mardin'in başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç, nohut ve pamuktur. Dicle Nehri kıyısında sebzecilik yapılır. Turfanda sebzecilik de gelişmiştir. En çok domates, patlıcan, hıyar, kavun-karpuz ekilir.
Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir. Tahıl, baklagiller, şekerpancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyvalar bölgenin iç kesimlerinde üretilmektedir. Antalya Bölgesinde, sera ile üretim son yıllarda büyük gelişme göstermiştir.
Adını İlçeye veren Dut (Dut/Tut) üretimi de oldukça yaygındır. İncir ve Zeytin gibi meyvelerin üretimi de yapılmaktadır. Kiraz, Kayısı, Şeftali, Erik, Badem gibi değişik meyve çeşitleri de yöredeki tarımsal ürünler arasında yer alır.
Toplam 246.245 ha ekilen tarım arazisinin %84'ünde hububat (buğday-arpa), %10'unda yem bitkileri (yonca), %3'ünde endüstri bitkileri (şeker pancarı, tütün, ayçiçeği) ve geriye kalan %3'lük gibi küçük bir bölümünde sebze, meyve ve baklagiller ekimi yapılmaktadır.
Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir. Meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir. Erzurum ve Pasinler ovasında sulama tesisleri yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri