Bayılma en çok gençlerde ve yaşlılarda görülür. Bunun nedeni gençlerde sıklıkla görülen düşük tansiyon ve yaşlılarda ise kalp hastalığıdır. Ayrıca bayılma aşırı açlık, susuzluk, stres, ilaç yan etkileri gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler de bayılmaya neden olabilir.
Birinin bayıldığını gören kişinin yapması gereken şey, evde ise kişiyi bir koltuğun üzerine yatırmak ve ayaklarını yukarı kaldırmak, sokakta ise tutarak düşmesini engellemektir.
Genellikle ayaktayken yaşanan bayılmanın hemen öncesinde sıklıkla sıcaklık hissi, bulantı, baş dönmesi göz kararması gibi belirtiler görülüyor. Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
Psikolojik olan bayılmada altına idrar kaçırma yoktur. Evrede olan bitenleri duyar ama hareket edemez, cevap veremez açılması çoğu zaman ağlayarak olabilir. Epileptik olanda altına idrar kaçırabilir, etrafta olan bitenin farkında değildir. Bir dakikadan az süren nöbetten sonra uyku ihtiyacı duyarak uyanabilir.
Bayılma hissi gelen anlarda imkanı varsa kişinin uzanabileceği bir ortama geçmesi, yanında su ve kolonya taşıması beyninizin verdiği yanlış alarmın sesinin azalmasına yardımcı olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Uzun süre aç kalma, aşırı korku, sinirlenme anı ya da aşırı sıcaklarda görülebilen bayılma ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bilinen bir sebep olmadan yaşanan ve tekrarlayan bayılmalar, kalp sağlığı konusunda vücudun sinyal vermesi anlamına gelebilir.
Panik atak belirtileri arasında bayılma yoktur. Ama bayılma eşlik edebilir.Tıpkı Depresyonun panik bozukluğa eşlik ettiği gibi… Panik atakta çoğunlukla tansiyon yükselir, nadiren de düşer. Tansiyonu düşen bazıları da bayılabilir…
Panik atak sırasında soluk alma güçlüğü, boğulma hissi, baş dönmesi, baygınlık hissi, çarpıntı, titreme, terleme, bulantı, karında gaz veya basınç hissi, uyuşma ve karıncalanma hissi, sıcak basması ya da üşüme hissi, ürperme ile göğüste ağrı ya da sıkıntı hissi gibi bedensel belirtiler ortaya çıkabilir.
Fakat toplumda en sık görülen 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' dur. Bu bozukluğun psikosomatik belirtileri belirtileri ; Gerginlik, gevşeyememe, korkma, sinirlilik, titreme, bütün vücuda yayılan halsizlik, hızlı kalp ritmi, boğulma hissi, bayılma, sallanma, baygınlık ve sersemlik hissidir.
Nöbet, inme, geçici iskemik atak gibi nörolojik bir rahatsızlığa bağlı görülen bayılmaya nörolojik senkop adı verilir. Migren, hidrosefali gibi durumlarla da nadiren de olsa senkop nedeni olarak karşılaşılabilir.
Bayılma için hangi bölüme gidilir? Bayılma durumu ile karşılaşan bir hastanın öncelikli olarak nörolojik ve kardiyolojik bir muayeneden geçmesi gereklidir.
Baş dönmesi. Soğukluk. Şaşkınlık, genellikle tuhaf hissetme. Terleme.
Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Panik atak, ruhsal etkileri arasında bu durumu yaşayan kişide yoğun bir şekilde kaygı, panik hissi, çeşitli korkular, sersemlik, çıldırma duygusuna kapılma görülür.
Kardiyak senkop(bayılma), kalp debisindeki(atım hacmi) ani düşüşe bağlı olarak gelişen yetersiz beyin kan akımına bağlı geçici şuur kaybı olarak tanımlanır. Aritmiler, kalp bloğu, düşük tansiyon, kalp kapak hastalıkları, kardiyak iskemi kalbe bağlı senkop nedenleri olabilir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Panik atak başladığında çoğu kişide aynı belirtiler görülür. Bu belirtiler arasında çarpıntı, korku, heyecan, terleme, kasılma ve uyuşma ilk sıralarda yer alır. Atak şiddetlendiğinde, kişi derin nefes alma ihtiyacı duyar. Ancak bu durum atağın daha da şiddetlenmesine yol açar.
Panik atakları, ölüm, felç geçirme, aklını yitirme, bayılma endişeleri gibi dehşet duyguları yaratan psikolojik süreçlerdir. Atak sırasında bu tür dehşet duygularına eşlik eden, çarpıntı, soluk kesilmesi, ateş basması, sıcağa bağlı olmayan terleme, uyuşma ve karıncalanma, baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler görülür.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler. Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir. Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
Panik atak sırasında ilk yardım çok önemlidir. Panik atak geçirdiğini düşünen kişi öncelikli olarak oturmalı ve yavaş yavaş, derin derin soluk alıp vermeli. En az 4 saniye süreyle burnundan soluk alıp ve yine en az 4 saniye süreyle sanki ıslık çalıyormuş gibi dudaklarını büzerek soluk vermeli.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Kan basıncının yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmesi ve terleme anksiyete belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri