Çünkü büyümesi ve bulunduğu yeri sevmesi açısından dikileceği sıcaklık oldukça önemlidir. Doğru zamanda dikilen çiçek ya da bitki daha iyi gelişir ve serpilebilir. Ekim ayında hangi çiçek ekilir sorusunun cevabı soğanlı bitkilerdir. Bu mevsimde dikeceğiniz soğanlı bitkiler, gelişimini daha iyi tamamlayabilir.
Soğanlı bitkilerinizin en uygun dikim zamanı ekim ayı olacaktır. Saksı veya bahçedeki soğanlı bitkiler ilkbahar aylarında çiçek açacaklardır. Ekim yapacağınız toprağın içerisine zengin bir gübre eklemesi yaparak, 10 gün öncesinde dinlenmek için bırakmanız yararlı olacaktır.
Kasım ayından, ocak sonuna kadar olan dönem nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır. Gerek sapları gerekse soğanı alerjen ve toksik maddeler içerdiği için nergis çiçeği dikerken önemli noktalardan birisi eldiven kullanılmasıdır. Çok geniş olmayan bir saksı seçimiyle başlamak gerekir.
Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül ile Kasım ayları arasında, ılıman iklime sahip olan yerlerde Ekim ile Ocak ayları arasında dikilebilirler. İlk dondan sonra toprağın rahatlıkla işlenebilir olması dikim için idealdir. Yaz soğanları ise Mart -Haziran ayları arasında dikilebilir.
Soğanları Eylül-Ekim aylarında,7,5 cm. derinlik,10 cm. aralıklarla dikilir. Mart-mayıs aylarında çiçeklenir. Güneşi sever. Soğanları topraktan çıkarmak gerekmez.
İlgili 18 soru bulundu
Sümbül ekimi için en ideal mevsim sonbahar desek yanlış olmaz. Sümbül bitkisinin filizlenme evresi de en sağlıklı şekilde sonbahar aylarında gerçekleştiğinden eğer ilk kez sümbül ekecekseniz sonbaharın hemen başlarında ekmenizi öneririz.
Soğanlı çicekler genellikle tozlaşmaları ve gelişebilmeleri açısında güzel bir koku yayarlar. Soğanlı çiceklerinizi diktikten sonra sulamayı unutmayın ve sulamayı düzenli bir periyotta toprak kuruluğuna göre yapın. Soğanlar fazla sulamayı sevmezler. Fazla su onların çürüyüp ölmesine neden olur.
Laleler, ilkbaharda açan gösterişli çiçeklerdir. Çoğu zaman laleler soğanları ile birlikte bir yıl boyunca toprakta bırakıldığında bir sonraki sene açabilirler ancak iklim koşulları sebebi ile bu risk anlamına gelir.
Lale soğanı şeklinde ekilen tohumlar nemli ve güneşli ortamlarda 20 ile 25 gün içerisinde çimlenmektedir.
Lale çiçeğini hafta iki kez olacak şekilde düzenli aralıklar ile sulayabilirsiniz. Yaz aylarında lale çiçeği sıcakların etkisiyle daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. Sulama yaparken toprağın her tarafına eşir miktarda dağılacak şekilde sulama yapılması gerekmektedir. Sulama miktarının yoğun olmaması gerekmektedir.
Sümbül çiçeği dört mevsim açabilen bir çiçektir. Bulunduğu ortamın havasını temizler ve etrafa çok güzel bir koku yayar. Soğanlı bir çiçektir.
Kasım ve ocak ayları arası nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır. Nergis çiçeği sapları insan ve hayvanlar için zehirli ve alerjen olabilecek maddeler ürettiği için dikimi sırasında eldiven kullanımı en önemli noktalardan biridir.
Sümbül, yaz sıcaklarını sevse de, ekim için en ideal zaman sonbahar aylarıdır. Eylül ve Ekim aylarında sümbül ekimine başlayabilirsiniz.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenecek, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. 4 ay sonunda ise ekilen arpacık soğanlar, yemeklik kuru soğana dönüşür.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Soğan, Eylül ve Nisan ayları arasında ekilebilir.
Bir adet lale soğanından ortalama 3-5 adet yeni lale soğanı, bir adet zambak soğanından ise 15 adet yeni zambak soğanı üretilmesi hedeflendi. Mevcut durum itibariyle bahçede hedeflenen soğan sayısında oldukça başarılı olunduğu gözlemlendi.
Lale bitkisinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Bu yöntem oldukça basit ve zahmetsizdir.Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılmış olan lale, en kısa sürede ayrılan köklerinden başka bir saksıya dikilir. Bu sayede lale bitkisi çoğaltılabilir.
Ters lale soğanlarını sivri kısmı üste gelecek şekilde yerleştirin. Üzerini 10 cm kadar toprakla doldurun. Her bir soğan birbirinden 4 cm uzaklıkta olmalıdır; soğanlar birbirine dokunmamalıdır. Toprağı sulayın.
Güneş Işığı: Laleler güneşi severler, bu nedenle güneş ışığının bol olduğu bir yerde yetiştirilmelidirler. Ancak özellikle sıcak havalarda aşırı güneş ışığından korunmaları önemlidir. Toprak Koşulları: Lale çiçeği, iyi drenajlı ve humus bakımından zengin topraklarda yetişir.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına, çiçeklerine ve köklerine zararlıdır. Bu bitkiyi yetiştirmedeki en önemli kural, kış aylarında oda sıcaklığının 12 derecenin altında olmaması gerektiğidir.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde olmalı ve aynımiktarlarda su dökülmelidir. -Lale bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
Lale soğanını dikerken 10-15 cm yükseklikte çukur açıp lale soğanının sivri yeri yukarı gelecek şekilde bu çukura yerleştirin. Lale soğanını dikince hemen ardından sulamanız önemlidir. Soğanları diktiğiniz toprak çok ıslak olmamalıdır aksi halde lale soğanları çürür. Çok kuru kalırsa da kök salamaz ve kururlar.
Tohumdan çoğaltma; Genel olarak soğanlı bitkiler de bu yöntem pek uygulanmaz. Bazı bitkiler tohum bağlamaz, tohum bağlayan bitkilerde ise bitkinin; tohumdan çiçek açacak duruma gelmesi için 3-6 yılın geçmesi gerekir. noktasından çaprazlama birkaç kez keskin bir bıçakla yarıya kadar kesilir. Dikim yerlerine dikilir.
Eğer dikim için saksı kullanılacaksa birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Lale soğanı kendisinin 2-3 katı kadar toprakla örtülmelidir. Ayrıca kök gelişimi için de yeterli yere sahip olmalıdır. Bu yüzden saksı derinliği en az 15-18 cm civarında tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri