Bayram etmek (yapmak) deyiminin açıklaması ve doğru kullanımı ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından bilgi paylaşılmıştır. Bu deyimin açıklaması ile ilgili bilgi edindikten sonra deyimi gerek cümle içerisinde gerek günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Düğün bayram etmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Teselli etmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Can atmak deyimi bir şeye erişmek için bunu çok istemek anlamı üzerinden değerlendirilir. Bu durum eğitim, iş hayatı, ilişki ya da herhangi bir haber olabilir. Aynı zamanda bir tatile gitmek ya da bir seyahate çıkmak üzerine de ele alınır. Böyle durumların çok fazla arzu edilmesi can atmak deyimi ile değerlendirilir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
Dudak bükmek, duyulan bir sözü ya da şahit olunan bir hareketi beğenmediğini belli edecek şekilde davranmak anlamına gelir. Beklenen etkiyi yaratmayan ve kişiyi hayal kırıklığına uğratan her durum ve olay için de aynı deyim kullanılır.
"Yüz Vermek" deyimi, genellikle bir kişiye ilgi göstermek, onaylamak, desteklemek ya da teşvik etmek anlamına gelir. Bir kişinin bir başkasına dostluk, sempati ya da onay ifadesi göstermesi durumlarında bu deyim kullanılır. Ayrıca, bir kişiye mecazi olarak "açılma" veya "kabullenme" anlamında da kullanılır.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir. Kulak Kabartmak Deyiminin Anlamı Nedir? Kulak kabartmak deyimi kişilerin günlük hayatlarında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Kalıplaşmış sözlerdir ve yerlerine başka sözcükler getiremez.
Bir içim su deyiminin anlamı etrafını etkileyen ya da çok güzel ve alımlı kimse demektir. Genelde bir içim su deyimi güzel kadınlar için kullanılan bir deyimdir. Bir içim su genellikle güzel kadınları anlatmak ya da tabir etmek için kullanılan bir deyim olarak karşımıza çıkar.
İç çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Üzüntüyle göğüs geçirmek, derin derin soluk alıp hıçkırıkla ağlamak.
Tanıklık edilen şeylerin insanda bıraktığı etkiye izlenim denir. Kişinin belli başlı şeyleri gözlemleyip sonuca varması da izlenim olarak tanımlanır. Doğa manzaralarının insan ruhunda uyandırdığı derin etkileri resme yansıtan sanat akımına izlenimcilik ya da ekspresyonizm denir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Bayram etmek (yapmak) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Deliye her gün bayram" deyimi, kişinin yaşadığı koşullardan veya toplumun genel durumundan etkilenmeden sürekli mutlu ve kaygısız bir hali ifade eder. Bu söz, genellikle bilinçsiz veya dünyadan habersiz insanlar için kullanılır.
Deliye Göre Her Gün Bayram Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: her fırsattan yararlanarak bayrammış gibi davrananlara ve her şeyi eğlenceli yönden alanlara söylenen bir söz.
Deyim. [1] Çok acıkmak.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
"Canına tak etmek" ifadesi, Türkçe'de bir kişinin bir durumdan, bir davranıştan ya da sürekli olarak yaşanan bir olaydan ötürü sabrının sonuna geldiğini, dayanacak gücünün kalmadığını veya artık bu durumları tolere edemeyeceğini belirtmek için kullanılan bir deyimdir.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
Bıyık altında gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin içinde bulunduğu duruma alay ederek, belli etmeden gülmek.
Dudak ısırmak deyimi, herkesin kullanabileceği ve duyabileceği yaygın kullanılan bir deyimdir. Deyimler her ne kadar mecaz anlamlı olsa da dudak ısırmak deyimi fiziki olarak da gerçekleştirilebilecek nadir deyimler arasındadır. Dudak ısırmak deyimi iki ayrı anlamda kullanılabilir.
Ağız değiştirmek, geçmiş zamanda söylenen bir sözün tam aksini söylemek demektir. Sözlerini tutmayan ya da savunduğu şeylerin arkasında durmayan kişileri tanımlamak için de ağız değiştirmek deyimi kullanılır. Anlamı: Geçmiş zamanda dile getirilmiş sözlerin tam zıddını söylemek.
Ağzını açıp gözünü yummak deyimi çok öfkelenerek konuşmak, ağzına geleni düşünmeden söylemek anlamında kullanılır. Örnek: Babası ona çok kızdı, açtı ağzını, yumdu gözünü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri