24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Epidural anestezi uygulanması sonrası, yan yatmanız ve sağ-sol pozisyonunuzu değiştirmeniz istenecektir. Bu sırada bebeğin kalp atışlarının takibi için sürekli monitorize edileceksiniz. Şu yan etkileri hissedebilirsiniz; titreme, kulak çınlaması, sırt ağrısı, bulantı ve idrar yapmada zorluk.
Bu durum ameliyattan sonraki 3-4 saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur .3-4 saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı genel anesteziye göre daha kolay kontrol edilebilir. Bu sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir. Bebek ilaçtan etkilenmez.
Epidural Anestezinin Yan Etkileri;
Kan basıncının düşmesi, Bel ağrısı, Anestezinin uygulandığı bölgede; kanama, morarama ve şişlik, Baş ağrısı, görülebilecek yan etkilerdir.
* Nadiren işlem sonrası idrar yapmada geçici zorluk görülebilir. * Çok çok nadir olarak enfeksiyon gelişebilir. * Felç çok çok nadiren görülen bir komplikasyondur.
İlgili 26 soru bulundu
Anne adayının nörolojik hastalık şüphesi varsa epidural doğum yani epidural anestezi yapılması uygun olmayabilir. Trombosit yani pıhtılaşma hücreleri düşük olan anne adaylarında epidural doğum uygun değildir. Ciddi kanaması olan anne adaylarının epidural doğum yaptırması tavsiye edilmemektedir.
Spinal anestezide epidural anesteziye kıyasla çok daha düşük doz ilaç verilmesine rağmen anestezinin etkisi çok daha kısa sürede başlıyor. Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı sezaryen operasyonu sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebiliyor.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Anestezi vücutta kalıcı hasar yapar mı? Hayır.
Epidural anestezi uygulanırken, omuriliğin içinde bulunduğu zarın dış tarafının (Dura) iğne ile delinmesi sonucunda omuriliğin etrafındaki sıvı dışarı kaçabilir. Bu zar kendini tamir edene kadar yani yaklaşık 15 gün boyunca baş ağrısı görülebilir. Kişi yatar pozisyonda rahatlar, oturur pozisyonda ağrısı çoğalır.
Epidural anestezinin spinal ve genel anesteziye göre fetus ve yenidoğanda daha olumlu sonuçlara yol açtığı bildirilmiştir. Epidural anestezi ile karşılaştırıldığında daha fazla soruna yol açmasına rağmen genel anestezi uygulanıp deprese doğan bebeklerin çoğu anne karnında strese maruz kalan bebeklerdir.
Epidural anestezi, genellikle sezaryen doğumda kullanılır, çünkü doğum sırasında anestezi sağlar ve anestezi sonrası iyileşme sürecinde ağrıyı azaltabilir. Epidural anestezinin etkisi genellikle 2-4 saat sürer, ancak bazen daha uzun sürebilir.
SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şeklidir. Ancak nadiren görülse de yeni annede ciddi baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
Bunlar düşük kan tansiyonu, idrar tutamama, baş ağrısı, sırt ağrısı, enfeksiyon ve nadir durumlarda nörolojik komplikasyonları içerebilir. Bununla birlikte, epidural anestezi uzmanlar tarafından dikkatlice uygulandığında genellikle güvenli bir yöntemdir.
Spinal anestezinin bilenen en sık komplikasyonu postdural ponksiyon baş ağrısıdır. Durada oluşan herhangi bir hasar baş ağrısına neden olmaktadır. Spinal anestezi bölgesinde oluşabilecek herhangi bir kanama genellikle kendini sınırlar.
Spinal anestezide daha düşük dozda ilaç verilmesine rağmen ilaç direkt olarak omurilik sıvısına karıştırdığından etki süresi çok daha hızlı olmaktadır. Epidural anestezide ise ilaç etkisini 15-20 dakika sonra göstermeye başlamaktadır.
Spinal kord ve sinirlerin içinde bulunduğu dura adlı sert zarın içine enjeksiyon yapılır. Anestezinin etkisiyle hastanın alt göğüs bölgesi ile ayaklarına kadar olan bölüm hızla hissizleşir. Kişinin bilinci tamamen açıktır.
Sırtüstü yatıp dinlenmekle ve bol sıvı almakla spinal anestezi işleminden kaynaklanan ağrıların büyük bir kısmı geçer. Basit ağrı kesicilerle ve dinlenmekle geçmeyen, zaman içinde şiddeti artan ısrarlı baş ağrısı varsa mutlak bir hekime başvurmak gereklidir.
Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, solunum borusundan kaynaklanan boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu, ürperme, üşüme, uyuşukluk, kas ağrısı gibi durumlar yaygın olabilmekle beraber oldukça geçicidir.
Spinal Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir ? Nadiren gözükmekle beraber ameliyat sonrasında; Baş ağrısı Bel ağrısı Sırt ağrısı Titreme Kan basıncı düşüklüğü İdrar retansiyonu görülebilen yan etkileridir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Enjeksiyon sonrası siyatik sinir zedelenmesi belirtileri diğer siyatik sinir belirtileri ile benzerdir. Tüm bacağa yayılan ağrı uyuşma şikayetleri ile birlikte sinirde motor fonksiyon kaybına yol açmışsa ayak bileğinde hareket kaybı/felç durumları da görülebilir.
Uzun etkili steroidin asıl etkisi 48-72 saat içinde tam istenilen düzeye gelir ve ağrı şikayetiniz 3-4 gün içinde azalmaya başlar. Girişim sonrası 2-3 gün istirahat önerilir.
Post-dural ponksiyon baş ağrıları olarak da bilinen çoğu spinal baş ağrısı, herhangi bir tedavi olmaksızın kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, 24 saat veya daha uzun süren şiddetli spinal baş ağrıları tedavi gerektirebilir.
Oturur ya da yan pozisyonda, sırtın kamburlaştırılması ve hareketsiz kalınmasıyla, epidural anestezinin daha çok etkili olması sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri