Kreatin kinaz ve laktat dehidrojenaz enzimlerinin kan seviyelerini düşürür ve kas zedelenmesine bağlı oluşabilecek sakatlık riskini hafifletir. Düzenli olarak kullanıldığında enzimleri daha hızlı harekete geçirmesinden dolayı bcaa, vücuttaki kas gelişimini destekler.
BCAA amino asitleri, kas dokusunun oluşumunda ve onarımında önemli bir rol oynar. Bu nedenle, BCAA takviyeleri çoğunlukla kas geliştirme sürecinde kullanılır. Ancak, BCAA takviyeleri aynı zamanda kilo verme sürecinde de etkili olabilir. BCAA takviyeleri, vücuttaki kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur.
BCAA ve Taurin'in ortak kullanımı, antrenman sırasında oluşan kas hasarlarını hızlı tedavi etmekte yararlı olabilmektedir (2). Yoğun antrenman sezonunda kullanılan BCAA yağsız kas kütlesini arttırırken yağ yakımını tetiklemektedir (3).
Vücudun protein sentezini artırır, amino asit kaybını önler, Kaslardaki yorgunluğu azaltır ve sporcuları bir sonraki fiziksel aktiviteye daha hızlı hazırlar, Bazı araştırmalar BCAA kullanımının karaciğer üzerinde de olumlu etkileri olduğunu da göstermiştir.
Bazı araştırmalar; BCAA'nın kas geliştirmekten sorumlu enzimleri aktive ettiğini göstermektedir. Çalışmalar ayrıca BCAA takviyelerinin, özellikle izolösin ve valinden daha yüksek bir lösin oranı içermesi durumunda, kas kütlesini artırmada etkili olabileceği sonucuna varmıştır (5).
İlgili 35 soru bulundu
Beyinin işlevini gerçekleştirebilmesi için kreatin içeren amino asitler oldukça fazla fayda sağlar. Kreatinin BCAA'lardan daha iyi olduğu bir diğer etki ise vücutta kendiliğinden oluşabilmesidir.
Bcaa, protein içeren besinlerde bulunan; lösin, izolösin, valine olmak üzere 3 farklı aminoasidin bir araya gelmesiyle oluşan aminoasit zinciridir.
Antrenman sırasında BCAA almak, kreatin kinazını ve kortizol tepkimesini düşürerek testosteron seviyesinin artırılmasına yardımcı olabilir. Bu da daha fazla yeni kas dokusu ve daha az kas yıkımı anlamına gelir.
Araştırmalar, BCAA takviyesinin (özellikle toz haline getirilmiş BCAA'ların) antrenmandan yaklaşık 2 saat öncesinden alınmasının performans artışı üzerinde önemli etkisinin olduğunu ve yorgunluğu azaltığını göstermektedir.
BCAA takviyeleri genellikle tablet ve toz olmak üzere iki formda bulunur. Boyutuna ve yoğunluğuna bağlı olarak günde 3 kez alınabilirler. Bu doğrultuda çoğunlukla üreticinin talimatlarına uymak ve günlük dozu aşmamak önemlidir.
Kas Büyümesine Etkisi
İçeriğinde bulunan lösin ile kaslarda protein sentezinin uyarılmasında görev alan BCAA, dolayısıyla kas gelişim sürecine katkıda bulunmuş olur. Yapılan bir çalışmaya göre direnç egzersizlerinden önce 5,6 gr BCAA tüketen kişiler plasebo grubuna kıyasla %22 daha fazla kas büyümesi elde etmiştir.
Burada BCAA ile bir kıyaslama yapıldığında protein tozunun çok daha etkili olduğu görülür. BCAA etkisi ise daha sınırlıdır. Egzersiz sonrası için BCAA ve protein tozu kullanımı, doğru bir tercih olabilir. Whey protein tozunun ekstra BCAA ile güçlendirilmesi, iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlayabilir.
Amino asitler yapıları gereği vücudun her bölgesine nüfuz eder. Kalori içerdiklerinden dolayı fazla amino asit alımı sonucu vücutta yağ depolanır. Bu noktada doğru bir beslenme ve egzersiz ile birlikte BCAA tüketimi kilo aldırmaz; ancak aksi durumlarda BCAA'lar kilo almayı kolaylaştırır.
Dinlenme günlerinde de BCAA kullanılabilir; ancak off gün olarak da bilinen dinlenme günlerinde BCAA takviyesini supplementler yerine doğal besinlerden almak önerilmektedir. Bu aynı zamanda maliyet açısından da sporcuya kazanç sağlar.
Bu nedenle sporculara, hasarın tamirine ve büyümeye yardımcı olması için antrenmandan hem önce hem de sonra BCAA almaları tavsiye edilir. Maksimum toparlanma/yenilenme ile daha fazla ve daha yoğun çalışırsınız ki bu da egzersiz programına daha fazla ve hızlı uyum sağlamak anlamına gelir.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili.
BCAA nasıl kullanılır; Kaslar için özel bir takviye ürünü olarak, egzersiz öncesi ve sonrası alınabilir. Ancak doz aşılmamaları ve günde en fazla 3 defa kullanılmalıdır. Günlük dozaj aşılmadığı takdirde sağlıklı bir kullanım sunarak, kas büyümesinde ve iyileşmesinde etkili olacaktır.
Kullanım Bilgisi. Antremandan 45 dakika önce 1 porsiyon (1 ölçek, 5g) ve antremandan hemen sonra 1 porsiyon (1 ölçek, 5g) 200 ml su ile karıştırılarak günde 2 defa kullanınız.
BCAA Fusion 500 Gr
Kullanım şekli 2: Antrenman esnasında 1 porsiyon [2 ölçek (10 g)] 250 ml su ile karıştırılarak günde 1 defa kullanınız.
BCAA takviyesinin saç dökülmesine neden olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur. Aksine, BCAA takviyesi, sağlıklı saç büyümesine yardımcı olabilir. BCAA, saç foliküllerindeki protein sentezini arttırarak saç kalitesini koruyabilir.
Yapılan araştırmalarda BCAA'nın vücuda pek çok faydası olduğu görülmüştür. Tam bir enerji deposu olan aminoasit zinciri antrenman yoğunluğu fazla olsa da yorgunluk düzeyinin düşük hissedilmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda onarıcı özelliklere sahip olan BCAA, oluşabilecek kas yorgunluğunu da minimum seviyede tutar.
Ek olarak, sabah veya akşam bir ölçek daha tüketilebilir.1 ölçek (10 gr) ürünü 350 ml su ile karıştırıp antrenman öncesi, esnasında ya da sonrası tüketiniz. Ek olarak, sabah veya akşam bir ölçek daha tüketilebilir.
Kreatinin nispeten yaygın olabilen yan etkileri arasında dehidrasyon, mide problemleri, hazımsızlık ve kas krampları, çekilmeleri bulunur. İshal, baş dönmesi, kan basıncında yükselme, düzenli olmayan kalp atışları, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve böbrek hasarı kreatinin zararları arasında yer alabilir.
Amerikan Pediatri Akademisi 18 yaşından küçüklerde kullanılmasını önermemektedir.
Antrenmandan en 2 saat öncesinden BCAA tüketmek doğru olabilir. Önerilen, antrenmandan 3 saat öncesinde BCAA tüketmek ve spora başlamaktır. Antrenmandan önce önerilen BCAA miktarları 5-10 gram denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri