Hamurunuz ne kadar yumuşak ve ne kadar cıvık olursa yaptığınız ekmekler, poğaçalar o kadar yumuşak olacaktır. Hamurumuz cıvık olduğu için elimize yapışacaktır bunu da su ile ıslatarak önleyebilirsiniz.
O yüzden hamurun biraz cıvık olmasında çok problem olmaz. Eğer hiç kurtarılamayacak kadar cıvıksa ve unun yoksa kaşık poğaçası yapabilirsin bu poğaça yoğurmadan , cıvık hamurla yapılan bir poğaça türü olduğu için sizin hazırladığınız hamura da uygun bir poğaça olmuş olur.
Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir. Hamuru ıslatın. Hamurun yumuşaması için ellerinizi ıslatın ve o şekilde hamuru yoğurun.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hamurun bozulduğu nasıl anlaşılır? Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Suyun buharlaşmasıyla hamur daha kolay bir şekilde mayalanacaktır. Maya eklemek: Sıcak ortam işe yaramadıysa, yeni bir maya paketi açın. 1 tatlı kaşığı mayayı, 1 su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı şeker ile karıştırın. Bu karışımı 2 cm köpük elde edene kadar, ortalama 10 dakika, mayalandırın.
Hamur mutlaka pürüzsüz oluncaya dek yoğrulmalıdır. Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir.
Kıvamı cıvık olursa az un daha ekliyoruz (topaklanmamasına dikkat edin) Daha sonra ocağa alarak 2 dakikaya yakın pişiriyoruz. Derin bir kaba yayarak eli yakmayacak dereceye gelene kadar bekliyoruz.
Kabın içinde yoğurduktan sonra hafif unlanmış tezgahın üzerine alın. Avuç içinizle hamuru uzatın, katlayın ve çevirin. Bu şekilde hamuru katlayarak yoğurma işlemini gerçekleştirin ve ele yapışmayan, homojen bir kıvam alana kadar işleme devam edin.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
. Koparttığınız parçanın üzerine bir miktar daha un serpiştirip elinizle yuvarlayın. Bu işlemi hamurun elimize yapışmaması ve kolay şekil verebilmek için yapıyoruz. Çünkü oldukça yumuşak kıvamlı bir hamur.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir.
Hamuru en az 1-2 saat mayalanmaya bırakın
Hamur mayalandıkça kabarır. Bunun için sabırlı olmalı ve en az 1-2 saat beklemelisiniz. 3-4 saat bekletirseniz iyice kabarmış bir hamur elde edersiniz.
Hamuru dinlendirmiyor ya da 30 dakikadan az bekletiyorsunuz
Bu yüzden hamurun üzerini hafif nemli ve pamuklu temiz bir bezle örtmeli ve hava almasını önlemelisiniz. Bu süreyi ise 30 dakikanın altına çekmeyin, yoksa kabarma süresini kısaltmış olursunuz. Oda sıcaklığında 45-60 dakika arasında dinlendirmek en ideali.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Yumurtanın akı, tuz ve sıvı yağı ekleyerek elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun üzerini kapatarak yeniden sıcak bir ortamda dinlenmeye bırakın. 3. 30 dakika sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Yoğurma, ekmek veya makarna hamuru yapmak için malzemeleri karıştırmak ve hamura mukavemet katmak için yapılan bir işlemdir. Un ve su karıştırılıp yoğurulduğunda, undaki gliadin ve glüten proteinleri genişler ve ekmeğe dokusunu veren glüten şeritleri oluşur.
Hamur neden suda bekletilir? Ilık su ya da sütün içerisinde mayalar daha çabuk aktif hale gelir ve hamurun kabarmasına yardımcı olur.
Hamur işlerini yaptıktan sonra üzerine bir kâsede çırpılmış yoğurt, sıvı yağ ve yumurta sürülür. Bu şekilde sıcak fırına atılan yiyecek çıtır çıtır olur. Bunun püf noktası önceden ısınmış fırında pişirilmesidir. Aksi halde soğuk fırında ısınmayı bekleyen hamur işleri yoğurdu emer ve yumuşar.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Spatulayla çözdükten sonra hamurun iyice pürüzsüz olması için 4-5 dakika kadar makinede yoğurmanız gerekmektedir. Ardından hamuru kâseden çıkararak dinlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri