Hafif ya da hafif-orta bir asimetri ya da düzlük ilk aylar ve sonrasında yapılan pozisyon değiştirme ya da yüzüstü aktiviteler ile normal limitlere düşer. Ancak orta, aşırı ve üstü şidette olan kafa deformasyonları pozisyon değiştirme gibi geleneksel yöntemlerle düzelmeye bilmektedir.
Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu gittikçe artmaktadır. 1992'den beri Amerikan Pediatri Akademisi, boğulmayı önlemek ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin sırtüstü yatırılmasını tavsiye ediyor.
Hani kafasında elinizi gezdirdiğinizde kemikler arasında boşluğun olduğu yumuşacık dörtgen şekilli kısımlar. İşte bu yapılarla ilgili bilmemiz gerekenler ise şunlar: Ön bıngıldağın 9-18 ay arasında kapanması beklenir. Eğer ilk aylarda kapanmışsa baş çevresi büyümesi normal gittiği sürece müdahale edilmez.
Endoskopik kapalı kafatası ameliyatı sayesinde bebekler hırpalanmadan daha küçük yaşta tedavi olabilmektedir. Endoskopik kapalı ameliyat sonrasında başlanılan kask tedavisi sayesinde de kapalı sütür nedeniyle bozulmuş olan kafatası şekli ortalama 6 ay gibi bir sürede normal formuna kavuşmuş olur.
Kafatasının eğriliği ve çocuklarda deformasyonlar bazen ameliyat olmadan özel kapaklarla tedavi edilebilir. Kafatasının eğriliği, hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kafatasının eğriliği rahimde veya doğum sırasında mevcut olabilir. Ailede genetik durum araştırılmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Semra Işık, çocuklarda yatış pozisyonuna bağlı kafatası şekil bozukluğunda yüzde 600 oranında artış olduğunu belirtti.
Kraniosinostoz (Kafa Şekil Bozukluğu) Nedenleri Nelerdir? Çoğu bebekte kraniosinostozun nedeni tam olarak belli değildir. Bazı durumlarda kraniosinostoz Apert sendromu, Carpenter sendromu, Crouzon sendromu, Pfeiffer sendromu ve Saethre-Chotzen gibi genetik anormallikler nedeniyle meydana gelebilir.
Kraniyal kask tedavisinin süresi bebeğin, kask tedavisine başlama yaşı ile ilgilidir. Erken dönemde farkedilen ve erken dönemde kask tedavisi başlanan çocuklarda kask tedavisi 4 ay süre sonunda bitirilirken, daha büyük çouklarda 6 aya kadar tedavi süresi uzatılabilmektedir.
Bebeğin kafatasına uygun bir şekilde tasarlanan kaskın kullanımı, zaman içerisinde kafa tasanın şeklini ciddi oranda düzeltmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise kafatası düzeltici operasyonlardır. Eğer kask kullanımı yeterli olmazsa, kafatasının şeklinin düzeltilmesini sağlamak adına gerekli cerrahi operasyon yapılır.
Bebekler doğduklarında kafatasları yumuşaktır, bu da doğum kanalından geçmelerine yardımcı olur. Bir bebeğin kafatasının tam olarak oluşması 9-18 ay sürebilir.
Bu konuda danışılması gereken hekim, beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanı olmalıdır. Hatta en ideali çocuk beyin cerrahisi konusunda deneyimli olan çocuk beyin cerrahisi (pediatrik nöroşirürji) uzmanının görüşü alınmalıdır.
Kraniosinostoz (Kafa Şekil Bozukluğu) hastalığına hangi bölüm bakar? Beyin ve sinir cerrahisi bakar.
Bu sorunlar kapsamında bebeğin aynı pozisyonda kalması ile kafa yamukluğu ortaya çıkar. Bunun çözümünü bulabilmek için ise kask ortez tedavisi ele alınır. Uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemi, özellikle 3 ile 6 aylık iken yapılması gerekir.
Düz kafa sendromuna (bebeğin kafasının arka kısmındaki düzleşme) engel olmak için kullanılan bu yastıkların uzman önerisi olmadan kullanılmaması öneriliyor. Özellikle 'kafa şekillendirici yastık' adıyla internetten rastgele bir şekilde alınan yastıkların bebek için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor.
Düz kafa sendromu, başın arkasında veya yanında kafa şeklinde bir düzensizlik olarak kendini gösterir. Ebeveynler genellikle sekiz haftalık bebeklerde düz bir kafa fark ederler, bebeklerinin başının biraz geniş olduğunu, kulağın bir yandan öne doğru itildiğini veya kaşının daha belirgin olduğunu fark ederler.
Plagiosefalinin tedavisi cerrahi dışıdır. Kraniosinostozisin tedavisi cerrahidir. Erken tanı önemlidir ve konservatif tedavi plagiosefalide etkilidir. Kraniosinostozisin erken tanısı daha komplike cerrahi tedavi gereksinimini azaltır.
Her ne kadar erken müdahale ideal olsa da yaklaşık 18 aya kadar ortez-kask tedavisi hala başarılı olabilir. İşte bu yüzden en geç 10-12. ayda başlanması önerilir. Yaş ilerledikçe kafadaki büyüme yavaşladığı ve kemikler kalınlaştığı için değişime karşı direnç artar ve bu yüzden de iyileşme çok daha yavaş olur.
az sıkması iyidir, zamanla alışır. kaskın içerisindeki pad'ler 2 hafta içerisinde %15 genişleme yapacaktır.
Pozisyonel plagiosefali genellikle ciddi komplikasyonlara, sorunlara neden olmaz. Doğuştan olan ve kranyosinostozun eşlik ettiği plagiosefali ise tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir: Baş deformiteleri, şekil bozuklukları (muhtemelen şiddetli ve kalıcı)
Kafatası şekil bozuklukları genellikle doğumda fark edilir, ancak bazıları sonradan da ortaya çıkabilir. Tedavisi, bozukluğun ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak değişebilir.
Çocukların başlarına aldıkları darbelerin tümü eşit oranda önemlidir. Önden alınan darbe başın arka kısmını, arkadan alınan darbe başın ön kısmını etkileyebilir. Eğer darbe sonucu oluşan açık bir yara gözlemleniyorsa, gazlı bir bezle yoksa temiz bir bezle yara-kesik üzerine bastırılarak kanama durdurulabilir.
Kafatası eğrilikleri anne karnında ya da doğum esnasında var olabilir. Bu rahatsızlıklarda ailede genetik durum araştırılması yapılmalıdır. Kafatası eğriliği tanısı tedavi edilmezse beyin sıkışması durumu yaşanır. Kafatası bozuklukları klinik bir tedaviden ve ultrasonlardan geçmek sonrası netleşir.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur.
Sırt üstü yatırmak, en doğru yatış pozisyonudur. Ancak ilk 3 ay, kafa çok yumuşak olduğu için hiç sağ ve soluna yatmayan bebeklerin zamanla arka kafaları düzleşir. Sadece sağ ya da sol tarafa da yatırılırsa kafada ve yüzde simetri bozuklukları oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri