Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
18/8 veya 18/0 paslanmaz çelik de oldukça iyi çalışır. 18/8 paslanmaz çelik, güçlü olması gereken ancak çekici olması gerekmeyen öğelerle iyi çalışır. Diğer iki tip paslanmaz çelikten daha fazla kullanım içindir. 18/8 paslanmaz çeliğin bir avantajı, 18/10 paslanmaz çelikten daha ucuz olmasıdır.
Bu nedenle tencerenizin standart bir kalite olan 18/10 Cr/Ni etiketini taşıdığından emin olmalısınız. Peki, 18/10 Cr/Ni nedir? Bu etiket, tencerenin içeriğinde %18 krom, %10 nikel ve %72'çelik olduğu anlamını taşır. 18/10 Cr/Ni etiketini pek çok yerde 304 kalite çelik olarak da görebilirsiniz.
Çelik tencere alımı sırasında üründe 18/10 Cr/Ni etiketinin bulunuyor olması çok önemli. Bir tencerenin ağırlığına göre %72'si çelikten, %18'i kromdan ve %12'si nikelden oluşmaktadır. Nikel, ürünün paslanmasını ve kararmasını önlemekte; krom ise ürüne parlaklık sağlamaktadır.
18/10 CR/Ni Etiketi
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam. kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pisirirken cam, celik. veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
Çeliğinin ağırlığı, kalitesi, duruşu o kadar mükemmel ki… Korkmaz ve Aryıldız arasında kalmıştım iyi ki Aryıldız almışım. Kormaz ile karşılaştırdığımda kalitesi resmen ben burdayım diyor, Korkmaz daha hafif bir ürün. Çeliği ne kadar ağırsa o kadar kalitelidir bunu unutmayın.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır. Ürünlerin üzerinde, sudaki kireç ve minerallerden kaynaklanabilecek lekelerin oluşmasını önlemek için, her yıkamadan sonra yumuşak bir bezle kurulanması gerekir.
Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
Paslanmaması için 18/10 Cr/Ni Etiketi
Çelik tencereler ağırlıklarına göre %18'i kromdan %10'u nikelden geri kalan %72'lik kısım ise çelikten üretilmektedir. Tencerenin bu etikete sahip olması 304 kalite paslanmaz çelik olarak da adlandırılmasını sağlamaktadır.
18/8 paslanmaz çelik, içinde %18 krom ve %8 nikel bulundurur ve bu da onu aşınmaya ve paslanmaya karşı son derece dirençli kılar. Nikel, paslanmaz çeliğin korozyon direncini ve parlaklığını etkiler. Yani alaşımın içindeki nikel miktarı, ürünün kalitesini ve dayanıklılığını etkileyen son derece önemli bir faktördür.
Türkiye'nin en eski 'çatal-kaşık' markalarından biri Ar-Yıldız, 2008'den beri Kilit Şirketler Grubu ile yola devam ediyor. Artin Yıldız'ın 1948'de Tahtakale'de 'alpaka kaşık polisajı' yapmak için kurduğu firma, zamanla çatal-kaşık-bıçak imalatıyla büyüdü ve marka oldu.
Ayrıca doğada hazır bulunan bir malzeme olması sebebiyle seramik, sağlıklı tencereler için oldukça iyi bir tercihtir. Çelik Çelik Çelik tencereler, yüksek ısıda çeliğin şekillendirilmesiyle oluşur. Bu nedenle tencere çeşitleri içerisinde en dayanıklı olanlardır denebilir.
Korkmaz, 1972 yılında Hakkı Korkmaz tarafından kurulan, Türkiye, İstanbul merkezli bir paslanmaz çelik mutfak eşyaları ve elektrikli ev aletleri üretim şirketidir.
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir. Çeliğin kalitesi ile ilgili daha güvenilir sonuçlar elde etmek isteyenler KOSGEB ve TÜBİTAK laboratuvar merkezlerinden destek alabilir.
430 kalite paslanmaz çelik malzeme krozyona karşı çok yüksek bir mukavemete sahip değildir. Genellikle dekoratif amaçlı imalatın olduğu yerlerde kullanılan bu paslanmaz çelik kalitesi fiyat bakımında uygundur ve paslanma probleminin çok olmayacağı yerlerde tavsiye edilir.
Lezzetli ve sağlıklı pilavlar pişirmek isteyenler ve, en iyi pilav tenceresi hangisidir, diye düşünenler gönül rahatlığıyla granit tencerelere başvurabilirler.
Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusunun cevabına karar verirken en sağlıklı pişirme aracı olan döküm tavalar, çok yüksek ısıya dayanıklı olduğundan et yemeklerine oldukça uygundur. Isıyı yüzeyine eşit bir biçimde yayar ve etinizin her bölümünün eşit oranda pişmesini sağlar.
Paslanmaz çelik tencereler, ısıyı eşit bir şekilde dağıtma ve sıcaklığı uzun süre koruma özellikleri sayesinde pilav yapmak için idealdir. Çelik tencerelerin bir başka avantajı da, yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmaları ve kolay temizlenebilmeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri