Bebeği tutuğumuz elimizdeki bir parmağımızı da ağzına yerleştirmeliyiz ki, yutulan cisim nefes borusundan ağzına gelirse kolaylıkla dışarı çıkartabilelim. Sırtına vurarak çıkartamazsak bebeği döndürüp göbek deliğinin 2-3 parmak yukarısına, diyaframa bastırıp ittirerek basınç uygulamak gerekir.
Boğaza yabancı bir cisim kaçması veya takılması, özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülebilen bir durumdur. Solunum yollarını tıkayarak nefes almayı önleyen bu durum, ilk yardım teknikleri ile hızlı bir şekilde müdahale gerektirir. Aksi takdirde boğaza kaçan cisim, solunumu durdurması nedeniyle ölüme yol açabilir.
Parsiyel (tam olmayan) tıkanmalarda sıklıkla inatçı öksürük, takipne (normalden sık nefes alıp verme) ve hırıltılı solunum eşlik eder. Muayene bulgularında klasik triad olan öksürük, hırıltılı solunum ve bozulmuş akciğer sesleri bulunur ama şart değildir.
"Kısmi tıkanıklıklarda hasta ile iletişim halinde olunmalı, öne doğru eğilerek yabancı cisim çıkana kadar hastanın öksürmesi sağlanmalı. Öksürmekle yabancı cismin çıkmadığı durumlarda, hastanın öne eğilmiş pozisyonda iki kürek kemiği arasına 3-5 kez vurularak yabancı cismin çıkmasına yardımcı olunmalı.
Belirtileri Nelerdir? Öncesinde bir şey yokken, beslenme ya da ağza atılan sert bir cismin yutulması esnasında ani olarak ortaya çıkan nefes darlığı, morarma, öksürük ve hırıltı nefes borusuna bir maddenin kaçmış olabileceğini bize gösterir.
İlgili 33 soru bulundu
Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir. İlk yardımda temel amaç akciğerlere hava girmesini sağlamak olduğu için boğulan kişi hızla kıyıya çekilip ağızdan ağıza yapay solunuma başlanmalı. Hastanın kendi solunumu gelene kadar yapay solunum sürdürülmeli.
Neler yutulunca tehlikeli olur? En sık yutulan şey aslında hepimizin en çok eline aldığı küçük objelerdir: Bozuk paralar. Küçük kuruşlar pek tehlikeli durumlara neden olmaz ancak iri bozukluklar yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar.
Yabancı cisim hava yolunda nereye yerleşir? Yabancı cisimler solunum yollarında burundan hava yollarının en uç noktasına kadar her yere yerleşebilir. Bununla birlikte çoğu kez en büyük hava yollarında bulunur.
Herkes zaman zaman yutarken yediklerini aspire edebilir. Sağlıklı bir kişi yemek yerken nefes borusuna bir yiyecek parçası kaçtığı zaman refleks olarak öksürmeye başlar ve boğazını bu sayede temizler.
Heimlich manevrası özellikle bilinci açık kişilere uygulanmalıdır. Genellikle yetişkin ve çocuklarda uygulanan heimlich manevrasının bebeklere yapılması önerilmez.
Çocuğun ya da bebeğin yabancı cisim yuttuğu nasıl anlaşılır? Maddenin takıldığı yere göre belirtiler değişse de genellikle öksürük ve ağızdan sürekli tükürük akması annenin dikkatini çekmelidir. Solunum yoluna baskı söz konusuysa nefes almada güçlük ve morarma da bu tabloya eklenebilir.
Diğer zamanlarda ise kasılı halde durur ve mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engeller. Bebeklerde çeşitli nedenlerden ötürü bu kas görevini yerine getiremez ve mide içeriği ağza kadar gelir. Bebeğin, beslendikten kısa bir süre sonra ağzına süt ve tükürük gelmesi bu nedenle olur.
Bazen bebeğin yutma yetersizliğine bağlı olarak emme sırasında akciğerlerine süt kaçabilir. Çünkü bebek süt emerken, burundan soluk almaktadır. Boğazın yemek borusu ve soluk borusu ağızlarının açılıp kapanmasıyla ilgili bir takım yetersizlikler ile süt akciğerlere kaçabilmektedir.
Bebeğin ilaç içerken boğulması veya genzine süt kaçması durumunda öncelikle yan çevirilip sırtına hafif hafif vurulması gerekir. Bebeğin emdiği sütün akciğere kaçmamasına dikkat edilmesi önemlidir.
Aspirasyon, enfeksiyon ve doku hasarı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Aspirasyonun en korkulan komplikasyonlarından biri pnömonidir. Aspirasyon pnömonisi, aspirasyon sonucu akciğere kaçan maddelerin enfeksiyon oluşturmasıdır. Aspirasyon pnömonisi, akciğerlerde iltihaplanmaya ve sıvı toplanmasına yol açar.
Çocuğun burnuna veya kulağına yabancı bir cisim kaçtığında vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir. Geç kalınırsa önce burundan kötü kokulu akıntı gelmeye başlayacaktır. Kulakta bulunan yabancı cisimler ise ağrıya, işitme yetisinin zayıflamasına ve kulakta akıntıya sebep olurlar.
Şüpheli vakalarda bilgisayarlı akciğer tomografisi çocuk cerrahına çok bilgi verebilir. Ama her ne olursa olsun yabancı cisim aspirasyonu şüphesi bile bronkoskopiyi gerektirir. Bronkoskopiyle çıkarılamayan objenin göğüs kafesi ve akciğerin içini açıp (trakatomi) yaparak çıkarılması gerekir. Yoksa hasta kaybedilebilir.
Nefes borusu darlığından dolayı, akciğerlere hava çekmek daha zordur. Soluk borusu darlıklarının derecesi hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Şiddetli nefes borusu darlığı olan hastaların nefes alabilmesi için tıkalı bölgeye trakeostomi tüpü yerleştirilmelidir.
Soluk borusunun içini örten mukoza hava ile gelen küçük yabancı cisimlerin dışarıya atılması için, titrek tüylü hücrelerle döşelidir .
Bebeğin göğsü el, çenesi ise parmaklarla kavranarak başı vücudundan daha aşağıda olacak şekilde öne doğru eğilir. Serbest elin ayasıyla bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hızlı ve kuvvetli şekilde 5 defaya kadar vurulur. Diğer kolun üzerine başı elle kavranarak sırtüstü çevrilir.
Boğazda yabancı cisim hissi sık rastlanan ve hisseden için oldukça rahatsızlık verici bir duygudur. Kesin bir yabancı cisim öyküsünün olmaması halinde sık rastlanan nedenleri larengofarengeal reflü hastalığı, kronik farenjit, üst özofageal dismotilite bozuklukları ve psikojenik nedenlerdir.
Yutulan katı yabancı cisimlerin çok büyük kısmı yemek borusunun başlangıç kısmına takılır. Yemek borusunu geçip mideye ulaşan cisimlerin %95'i genellikle sorunsuz olarak kendiliğinden çıkarlar. Nadiren uzun/geniş cisimler mide çıkışında, ince bağırsak kalın bağırsak birleşim yerinde ya da anal kanalda takılabilirler.
Yabancı cisim kaçmış kulağa su değdirilmez. Tıbbi yardım istenir (112). Burun duvarına bastırarak kuvvetli bir nefes verme ile cismin atılması sağlanır. Çıkmazsa tıbbi yardım sağlanır(112).
Keskin kenarlı yutulan cisimler yemek borusunu delebilir. Eğer yutulan cisim çok büyükse, tıkanıklık sonrası delinme ve tıkanma nedeniyle oluşan kusmaya bağlı akciğer enfeksiyonları gelişebilir. Akciğere bu tür maddeler kaçınca zatürre oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri