Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.
Bebek ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa dikkat!
Günde 3-4 kez altını ıslatması beklenmektedir. Eğer bir bebek doğumunun ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa bu böbrek ve idrar yollarının takip edilmesini gerektiren bir durumdur.
Bebekler neden çişini az yapar? Bebeğin çişini tutması ya da sık sık ama azcık çiş yapmasının en yaygın nedeni idrar yolları enfeksiyonudur. Doktora başvurulmalı ve idrar örneği verilmelidir.
Ebru Gözer “Yeterince anne sütü ve mama ile beslenen bebekler günde 4-8 defa idrar yaparlar. Günde 4-8 defa idrarla ıslanmış bez alıyorsanız aldığı sıvı miktarı yeterlidir.
Küçük bebeklerde, huzursuzluk, ateş, kilo alamama, kusma, idrarda değişik renk veya koku görülebilir. Daha büyük çocuklar ise; karın ağrısı, sık ve az idrar yapma, idrarda yanma, kanlı idrar, ateş, idrar kaçırma gibi şikayetlerle karşımıza gelebilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Bu noktada alanında uzman doktor bebekte idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, sık idrara çıkma, idrar miktarında azalma veya artış, idrar renginde değişiklik gibi semptomlar olup olmadığını göz önünde bulundurur. Ayrıca, bebeğin ishal ve kabızlık gibi başka şikâyetleri olup olmadığı değerlendirilir.
İdrar yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçebilir ya da geçmeyebilir. Bu durum belli olmamak ile birlikte mutlaka bir uzmana başvurmak ve tedavi yöntemlerini ele almak önemli yer taşır.
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
BEBEKLERİN DOYDUĞUNU NASIL ANLARIZ
Günde 6-8 kere idrar yeterli bir miktardır yani; bezi elinize aldığınızda biraz ağırlığının olması gerekir. Kırmızı, yavruağzı renkli idrar veya çok az idrar bebeğin yeterli beslenmediğini gösterir.
Bebeklerin doyduğunu anlamanın en iyi yollarından biri de çişli bez sayısıdır. Bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için bebeğinizin günlük çişli bezine bakabilirsiniz. Günde 5 çişli bez, bebeğinizin anne sütüyle beslenmesinin yeterli olduğunu ifade eder.
Özellikle sıcak havalarda, terleyen bebeklerde, idrar su oranı azaldığından ürat kristalleri çöker ve bezine pembe renk bırakır. Parmağınızın ucuyla dokunun, kum gibi dağıldığını hissedersiniz. Kan değildir, korkmanıza gerek yok.
Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane (idrar torbası) gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur. Bu nedenle de yaş ilerledikçe sıklığı azalır ve erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha sık görülür. 3 yaşındaki çocukların yüzde 40'ı altını ıslatırken bu oran 5 yaşında yüzde 20'ye ve 6 yaşında yüzde 10'a düşer.
Doymayan Bebek Kaka Yapar mı? Bebeklerin doyduklarına dair ortak en önemli belirti, günde yaklaşık 4-6 bez ıslatmalarıdır. Yani çiş, bebeğin doyup doymadığına dair belirtilerin başında gelir.
3 aylık kız bebeğinizin baş çevresi ortalama 39.5 cm, 3 aylık erkek bebeğinizin ise 40.5 cm olabilir. 3 Aylık Bebek Günde Kaç Bez Değiştirir? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez çişli bez değişimine ihtiyaç duyabilir.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebeklerin hastalık belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, öksürük ve burun akıntısı yer alır. Yenidoğan bebeklerin ateşleri 38 derecenin üzerinde olduğunda, hemen bir doktora başvurulması gerekir. Ayrıca, bebeklerde halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler de dikkat çekicidir.
Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur, bu nedenle de yaşla sıklığı azalır. Üç yaşındaki çocukların %40'ı altını ıslattığı halde bu oran 5 yaşında %20'ye, 6 yaşında %10'a düşmektedir. Erkek çocuklar kızlara göre daha sık altını ıslatma sorunu yaşamaktadır.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Su içmeye başlayan bebeklere anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasındaki çocuklara ise günde yaklaşık 1 litre su verilmesi önerilir5, 6. Bu miktarı ise birden değil, genellikle yemeklerden sonra azar azar su vererek tamamlamak gerekir.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli erişkinde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna neden olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır.
- Uzun süre idrara gitmeyen, idrarını aşırı tutan insanlarda, mesanenin zamanla genişlediği görülür. Kişi idrarını tuttukça mesane yavaş yavaş genişler, çünkü mesane içerisinde basıncı belli seviyenin üzerine çıkarmak istemez. - mesane genişledikçe çoğunlukla yapısı da bozulmaya başlar.
Çocukta ateş, idrar yaparken yanma ya da idrar yaparken ağlama, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, idrarın renk ve kokusunda değişiklik olması, bel ağrısı, yan ağrısı çocuğun idrar yolları enfeksiyonu olduğunu düşündürebilecek bulgulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri