Bebeğin ilk banyosunda herhangi bir şampuan, sabun kullanmanız önerilmez. Ama daha sonrası için yenidoğan şampuanı ve yenidoğan sabunu kullanılabilir. Bu ürünler, yenidoğan bebeğin hassas cildine özel geliştirilmiş olmalıdır.
İlk günlerde bebek kaynamış, ılınmış su ile yıkanmalı. Sünger yerine tülbent, ince havlu tercih edilmelidir. Doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları; haftada 1-2 şampuan, banyo jeli kullanılabilir.
Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur. Bu nedenle paketlenmiş doğal mineralli su bebeğiniz için en iyi seçenektir.
Bebek banyosundan önce ilk akla gelen sorulardan biri bebeğin yıkanacağı suyun sıcaklığının nasıl olması gerektiği. Bir bebeğin banyosu için ideal sıcaklık 35 ile 37 derece arası olarak kabul ediliyor. En basit yöntemle anne dirseğini hafifçe suya değdirerek sıcaklık seviyesi hakkında genel bir fikir edinebilir.
Bebek banyosu için hangi malzemeler gerekir? Yeterli miktarda vücut sıcaklığında temiz su. Bebeklere özel şampuan ve sabunlar. Banyo sonrası için bebek yağı, pişik kremi.
İlgili 24 soru bulundu
Bebek o ortamın mikroorganizmasına alışmalıdır. Ancak dışarıdaysanız, emziği yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi, uygun ısıya getirdiğiniz çeşme suyuyla yıkamaktan çekinmeyin. İçme suyuna gerek yok.
Bebeğin ilk banyosu doğum sonrası hemen yapılması yerine, doğum sonrası 12 ila 24 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında bebeğin vücut sıcaklığı düzelir ve cilt bariyeri olgunlaşır.
Banyo köpüğünü küvete su doldururken ekleyebilir, tazyikli suyla köpüğün oranını arttırabilirsiniz. Ayrıca rahatlatıcı etkileri olduğu bilinen lavanta, melisa, papatya ve gül gibi bitkisel yağları da banyo suyuna ilave edebilirsiniz.
Yenidoğan bebeğe banyo yaptırırken…
Bebeklere özellikle yaz dönemlerinde her gün banyo yaptırılabilir ancak önerilen ilk 1 ay için göbek düşene kadar haftada 2-3 kez, göbek düştükten sonra her gün banyo yaptırılmasıdır.
Yeni Doğan Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı ? Suyun ideal ısısı ortalama 37-38 °C dir. Suyun sıcaklığını ölçmek için bebek banyo termometresi kullanabilirsiniz. Termometre yoksa dirseğiniz ya da bileğinizin iç kısmı ile suyun sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır.
Bağ düştükten sonra, bebeğinizi bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Bağın düşmesini beklemeli ve koparmak için herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız.
Göbek bağının olduğu bölgenin açıkta kalması için göbek bağı oyuntulu yenidoğan bezlerinden kullanabilir ya da bezini göbeğinin altından bağlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesini aldıktan sonra göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Ancak göbek bağının düştüğü gün banyo yaptırmamanızda fayda vardır.
Bebek banyosu yaptıracağınız banyo ve evin her yerinin ısısı 21-24 derece olmalıdır. Özellikle banyo yaptırdığınız yeri ekstra ısıtmalısınız. Banyo suyun ısısı 36-37 derece olmalıdır. Bebeğinizin beslenmesinden yaklaşık 1,5 saat sonra yıkamalısınız.
İdeal bir bebek banyosunda, oda ısısının 22-24 derece arasında, suyun sıcaklığının ise 36-37 derecelerde olmasına özen gösterilmelidir. Bebek beslenmesinden 1 saat sonra, açlık ile tokluk arasındaki bir zaman aralığında yıkanmalıdır.
Temiz tutun. Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden kuru bakım yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Göbek bağının düşmesinin ardından göbeğin şeklini düzeltmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmamalısınız. Özellikle bebek bezlerin iyileşme süresinde bu bölgeye dokunmaya kaçınmanızda fayda vardır. Çünkü göbek bağının düşmesinden sonra bölgenin kuruyup, kendi kendine şekillenmesi beklenir.
Bebek Göbek Bağına Batikon Sürülür mü? Bebeklerde göbek bağı için batikon sürülmesi önerilmez. Batikon, cilt yaralarının iyileşmesine yardımcı olan bir ilaçtır ve bebeklerde kullanımı önerilmemektedir. Herşeyden Doktorunuza danışmanız gerektiğinizi unutmayınız.
4-5 lt sıcak su alan bir kaba veya küvete, 4-5 limon suyunu sıkıp atın. Üşenmezseniz, birkaç kabuğu da rendeleyerek veya parçalara bölerek atabilirsiniz. İyice demlendiğinde son banyo suyunuz olarak kullanabilirsiniz.
Banyo tuzlarında genellikle kullanılan tuz çeşidi deniz veya himalaya tuzlarıdır. Deniz tuzları mikroplastik içeriği yüksek tuzlar, Himalaya tuzları ise tedarik edildiği coğrafyadan dolayı radyasyona maruz kalmış olma olasılığı olan tuz çeşitleridir.
Kaya tuzlu banyo, kas ve eklem ağrıları çeken insanlar için rahatlama sağlar. Sıcak suyla birleşen kaya tuzu, kasları rahatlatır ve stresi azaltır. Aynı zamanda, içeriğindeki minerallerin anti-inflamatuar özellikleri, eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Her ne kadar bebeğin doğumu üzerinden 40 gün geçmeden dışarıya çıkartılmaması gerektiği gibi yaygın bir inanış olsa da, doktorlar annelere hazır hissettikleri andan itibaren bebeklerini mevsim koşullarına göre giydirerek ve gerekli tüm tedbirleri alarak dışarı çıkmalarını tavsiye etmektedir.
Bebek tuzlama ne zaman yapılır, söyleyelim. Bebeğin tuzlanma işlemi bazı bölgelerde yenidoğan sürecinde, bazılarında göbek bağının düşmesinin ardından, bazılarında ise 40. günde “kırklama” adı altında yaptırılan banyoda gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri