Anne sütünü iyi şekilde alan bebek keyiflidir ve huysuzlanmaz. Anne sütü yeten bebek hareketlidir, kendisi için yeterli enerjiyi almıştır. Günlük 8-10 kez bez kirletiyor ve kakasını düzenli yapıyorsa gelişimi için her şey yolunda demektir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Anne bol sıvı alıp dinlendikçe sütü gelmektedir. Bebek emmiyorsa, emzirme eğitimi desteği alınabilir. Bebek emdikçe süt gelir, sık sık emzirmek gerekmektedir. Çocuk doktoru tarafından değerlendirme yapılmalıdır.
Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci memede verilebilir. Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur.
Doğru: Emziren anne sık acıkır ve susar.
Süt üretimi için vücut yüksek miktarda bir enerji harcar. Bu nedenle emziren anneler daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Bebeğinizin aç olduğunu gösteren 9 işaret şöyledir;
-Dudaklarını veya dilini emer. -Kafasını yana doğru hareket ettirir. -Onu tutarken annenin göğsüne döner. -Bebeğiniz iç çeker, zıplar ya da küçük sesler çıkarır.
4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir. Bu süreç ''sütün gelmesi' olarak bilinir.
Emzirme döneminde annenin yukarıda belirtildiği gibi yeterli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alması, stresten uzak durması, dinlenmiş olması, sık aralıklarla bebeği emzirmesi ile annenin süt miktarı ve kalitesi artmış olacaktır.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kg'ın üzerinde zayıflamak emziren anne için sakıncalıdır. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler yapmak ve düzenli egzersizler kilo vermeyi çabuklaştıracaktır.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir. • Bebek emmeye başladığında, ilk önce meme başının hemen arkasında koyu renkli kısmın içinde bulunan süt havuzcuklarındaki birikmiş sütü alır.
Bebeğin memede ortalama kalma süresi 15-20 dakikadır. Bebekler yeni doğduklarında çene kaslarının henüz kuvvetsiz olması nedeniyle memeyi geç boşaltabilirler. Büyüyüp çene kasları geliştikçe daha güçlü emdiği için bu süre kısalabilmektedir.
Ay Emzirme Düzeni
Özellikle gündüzleri 2 veya 3 saatte bir emmek ister. Günlük ortalama 8-10 kez emebilir. Değişkenlik gösterse de 15-20 dakika memede kalabilir. Sıklıkla sütünüz yeterli ise tek meme ile doyar ama bebeğiniz isterse her iki memenizi de teklif edebilirsiniz.
Eğer bebeğiniz memeyi emerken uyuya kalıyorsa endişe etmeyin. Karnı doyan ve mutlu olup sakinleşen bebeğin anne memesinde uyuması kadar normal bir şey yoktur. Yeterli kilo alımı ve büyümesi varsa endişe etmeyin. Ama yeterli kilo alamıyorsa tek memeyi emerken uykuya kalıyor ve emmeyi azaltıyorsa diğer memeye geçirin.
Uyumak üzere olan bir bebeği yatarak emzirmek çok daha iyi bir fikirdir, böylece uyuyakaldığında sessizce yanından uzaklaşıp onu uykuda bırakabilirsiniz. Özellikle hassas hisseden bebekler için kucağınızdan indirmenize gerek kalmadan uykuya geçmek daha iyi olacaktır.
Sıcak kompres, memeye hafifçe masaj, meme ve meme başı derisini uyarma süt akmasını ve salgılanmasını artıracaktır. Anne dar giysiler giymemeli, emzirirken makaslama yapmamalı ve yüzüstü yatmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri