Dakikadaki solunum sayısının 60 üzerinde olması bebeğin solunum sıkıntısının olduğunu düşündürür. Aynı zamanda bebeğin beslenememesi, emme isteksizliği, inlemesi, burun kanatlarının açılıp kapanması, göğüs kafesinde çekilmelerin olması da solunum sıkıntısı olduğunun göstergeleridir.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
Yenidoğan Bebek Nasıl Nefes Alır? Yenidoğanlar sadece burunlarından nefes alır. Bebeğinizi uyurken izleyin: eğer sakin ve horlamadan burnundan (ağız kapalı) nefes alıyorlarsa, bu doğru nefes aldıkları anlamına gelir.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Solunum sıkıntısı bulguları (sık nefes alıp verme, göğüs kafesinde çekilme, nefes darlığı, inleme, morarma) görülebilir. Ayrıca karın ağrısı, baş ağrısı ve göğüs ağrısı da belirtiler arasındadır.
İlgili 32 soru bulundu
Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bebekte olan bu soruna aynı zamanda öksürük ve ateş de eklendiğinde kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin nefes alışverişi hızlandığı takdirde de bu durum tehlikeli kabul edilmelidir.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Göğüste oluşan hırıltının en belirgin işareti nefes alıp verirken uğultu sesi çıkmasıdır. Bu özellikle de nefes verirken artar. Bazen göğüste sıkışma hissi de hırıltıyla birlikte gelir.
Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir. Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucu da ıslık sesi gibi bir ses duyulur.
✓ Solunumun saymak için saniyeli saat gereklidir. İşlem öncesi eldiven giyilmelidir. ✓ Kola nabız sayıyor gibi pozisyon verilir. Her soluk alma ve soluk verme aralığı bir solunum olarak değerlendirilir. ✓ Göğüs iniş ve çıkışları rahatlıkla görüldükten sonra, saatin saniye göstergesi kontrol edilmelidir.
Bebekler erişkinlere göre daha hızlı nefes alıp verirler.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
Solunum sayısı bir kişinin 1 dakikada yaptığı solunum sayısıdır. Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir.
Bebeğin solunum yapıp yapmadığı Bak – Dinle – Hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir. Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır. Eğilip kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir. Solunum yoksa ağız dolusu nefes alınır.
Bebeklerinin rahat nefes alıp verememesi aileleri sürekli endişelendiren ve bebeklerini gözetim altında tutmalarına neden olan bir sorun. Bebekler rahat nefes alıp verdiklerinde mışıl mışıl uyur, ancak bebeğin nefes alma sorunu varsa rahat nefes alacağı bir pozisyonda uyur.
Bazı bebeklerde, doğumdan hemen sonra bazı solunum sorunları meydana gelebilir. Solunum sıkıntısı sendromu, akciğerleri tam olarak gelişmemiş prematüre bebeklerde görülür. Bebek ne kadar erken doğarsa, bebeğin solunum sıkıntısına sahip olması ve ekstra oksijene ihtiyaç duyması o kadar olasıdır.
Ilık su ile sıcak bir ortamda bebek banyo yaptırılabilir. Banyo sonrasında bebeğin üşümediğinden emin olunmalıdır. Hırıltı göğüs kısmından geliyor ise göğüs bölgesine sıcak masaj yaparak bebeğin rahatlaması sağlanabilir.
Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum kendini artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir.
Astım hırıltısı, bir kişi akciğerlerdeki daralmış hava yollarından nefes aldığında meydana gelen ıslık sesidir. Hava yolu astarının şişmesine ve çevredeki kasların gerilmesine neden olan bir tetiğe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu nefes almayı zorlaştırabilir.
Bebekler rahat nefes alıp verdiklerinde mışıl mışıl uyuyor. Ancak bebeğin nefes alma sorunu varsa rahat nefes alacağı bir pozisyon alarak uyuyor. Ya başını geriye doğru atıyor, ya da kaburgalarının içeri çökmesine neden olan bir durumda uyuyor. Bu durumda nefes alıp verirken bir ötme sesi, ıslık sesi geliyor.
Bronşlar daraldığı zaman solunum işini yapmak için daha büyük çaba sarf edilir. Akciğerlere giren hava daralan bronşlardan dışarı çıkarken zorlanır. Hasta bunu nefes darlığı veya göğüste sıkıntı şeklinde ifade edebilir. Bu sırada hasta ıslık sesine benzer (vızıltı) bir ses çıkarır.
Dakikadaki solunum sayısının 60 üzerinde olması bebeğin solunum sıkıntısının olduğunu düşündürür. Aynı zamanda bebeğin beslenememesi, emme isteksizliği, inlemesi, burun kanatlarının açılıp kapanması, göğüs kafesinde çekilmelerin olması da solunum sıkıntısı olduğunun göstergeleridir.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur. Yenidoğan bir bebeğin ciğerleri hala gelişim çağındadır ve daha küçük olan hava yollarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı zamanlarda destek alması olağandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri