Bebekler neden çıkarır? Reflü olarak da adlandırılan çıkarma yiyeceklerin mideden ağza geri gelmesidir. Yaygın olarak görülür ve bebeğiniz bir yaşına gelene kadar devam edebilir. Genelde, gelişimini sürdüren bir sindirim sisteminden veya aşırı beslemeden kaynaklanmaktadır.
Bebeğin bu refleksi göstermesinin sebebi; fazla beslenme, hazımsızlık, yanlış pozisyonda yemek yedirmek, gazını çıkarmadan yatırmak reflü gibi sebepler olabilir.
Bebeklerin beslenmeden hemen sonra az miktarda kusması başka belirtilerle birlikte kendini göstermediği takdirde normaldir. Yeni doğan bebeklerde kusma ateş, ishal ve şiddetli ağlama gibi durumlarla birlikte kendini gösteriyorsa mutlaka bebeğinizi doktoruna götürmelisiniz.
Çünkü yanlış besleme şekli, bebeğinizin kusmasına neden olabilir. Örneğin bebeğinizi emzirirken hava yutması, aşırı yavaş ya da hızlı emmesi, gazının çıkartılmaması, kusmasına neden olabilir. Daha büyük bebeklerde ise, besleme sırasında havayla karışan süt ya da mama yemek borusundan yukarı doğru çıkabilir.
- Bebek, imkan varsa her zaman anne sütüyle beslenmeli. - Anne sütü almada bir sıkıntı varsa, mama tercihleri kusmayı önleyici mamalardan yapılmalı. - Beslenmesi tamamlanan bebeğin gazı çıkarılmalı ve anne bebeğini hemen yatırmamalı. - Kusma su kaybına sebep olacağından ötürü anne kusan bebeğine az miktarda su vermeli.
İlgili 23 soru bulundu
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Yenidoğan bebeklerin ilk aylarda zorlanmadan süt kesiği şeklinde kusmalarının normal olduğunu belirten Dr. Alper Bıçkıcı, “Bu kusmalarla birlikte bebeklerde aylık kilo alımı (aylık en az 500 gr kilo alımı normal kabul edilir) yeterli ise endişe edilecek durum yoktur.” diyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Bebekte kusmanın yanında ciddi sorunları düşündürecek bulgular yok ise beslenme öncesi bir iki saat kadar beklemek gerekir. Anne sütü alan bebekler bu süre sonrası normalden daha az emzirilmelidir. Ek besin alan bebekler on beşer dakikalık periyotlar ile elma suyu gibi kalori içeren sıvılarla beslenmelidir.
Bebeği Beslenme Sırasında ve Sonrasında Dik Tutmak
Emerek beslenen bebeklerin de tam yatay pozisyon yerine baş bölümlerinin yukarıda olduğu bir eğimle beslenmesi reflü riskini azaltır. Bebeği dik pozisyonda tutarken karnına basınç uygulamamak gerekir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebeklerin yan veya yüzüstü yatırılmaması tavsiyesinde bulunan Dr. Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Bebeklerin tükürüğü, emzirmeden veya mamadan gelen süt asidik mide sıvısıyla karıştığında kesilir. Beslenmeden hemen sonra tükürme veya kusma muhtemelen normal süt gibi görünecektir. Küçük çocuğunuz aradan bir süre geçtikten sonra tükürürse ya da kusarsa, kusmuğu peynir ya da pıhtılaşmış süt gibi görünebilir.
Peki, bunun esas sebebi sütünüzün çok fazla olması desek
Emerken, sütünüzün hızlı bir şekilde ağzına gelmesi de bebeğinizin soluk borusunu tıkamaya ve nefes alamamasına neden olabilir. Bebeklerin genzine süt kaçması durumunun bir diğer nedeni de yanlış emzirme pozisyonlarıdır.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Böyle bir durumda çocuğunuzu sırt üstü yatırmak zorunda değilsiniz. Ailelerin en büyük endişesi çocuğun sırt üstü yatarken kusması ve boğulmasıdır. Yapılan çalışmalarda sırt üstü yatan bebeklerde yüz üstü yatan bebeklere göre kusmaya bağlı boğulmanın artmadığı gösterilmiştir.
Tahmaz, kusma sonrasında çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunu belirtti. Tahmaz, “Çocuğunuz yiyip içtiği her şeyi kusuyorsa ve ishal ise su kaybına uğramış olabilir. Bu durumda hemen hekiminize başvurmanız gerekir” diye konuştu.
Bebeklerin yüzde 60'ı fizyolojik olarak ilk 6 ayda bebeklerin çoğu kusuyor. Güvenli yatış pozisyonunda yatırılan bebeklerin büyük kısmında kusmukla ilgili bir sıkıntı yaşanmıyor" dedi. Dr. Nemlioğlu, evde sigara içilmesinin de ani bebek ölümlerinin yaşanmasında önemli bir etken olduğunu vurguladı.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Zamanında doğan bebeklerde ilk 10 gün, erken gelen bebeklerde ilk 15 gün başlık takılması yeterlidir. Bunun yanında ilk bir ay boyunca farklı olarak eldiven takılması uygundur. İlk bir aydan sonra eldiven kullanmaya gerek yoktur çünkü bebekler ellerine bakıp; ten teması kurmak isteyecektir.
Bebeğinizin uyumak için ihtiyacı olan tek şey bir bez, pijamalar ve uyku tulumudur. Özellikle yaz aylarında eğer oda sıcaklığı yüksekse çok daha az sıcaklığa gereksinim duyarlar. Eğer bebeğinizin boyun kısmı terliyorsa oda çok sıcak demektir. Lütfen bir uyku örtüsü üzerine koymayınız.
Reflüsü olan bebekler beslendikten veya süt emdikten sonra yediklerini kusarlar. Ayrıca, küçük bebeklerde uyku sırasında özellikle yutkunma ve ağzın içinde dil çevirme hareketlerinin tekrarlanması da reflüyü düşündürür.
Ağzından nefes almayıp tıkalı bir burundan nefes almaya çalışan bebek oldukça zorlanır, rahat uyuyamaz, uyku düzeni bozulur ve huzursuz olur, beslenmesi bile imkansız hale gelir. Beslenme sırasında burnundan nefes alamadığı için emmeyi ya da mama yemeyi keser.
Eğer kusma şiddetliyse ve günde 3 defadan fazlaysa, kusmukta kan veya yeşil renkli safra varsa, ateş çıktıysa, öksürük veya diğer enfeksiyonel göstergeler varsa, çok acil şekilde doktora götürün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri